×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 29. marts
Šodien sveicam: Aldonis, Agija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2015-04-13
Notiks Matiņu ezera hidrobūves – meniķa rekonstrukcija

Biedrība „Četri krasti” ir uzsākusi Eiropas Zivsaimniecības fonda (EZF) pasākuma „Teritorijas attīstības stratēģiju īstenošana” atbalstītā projekta „Matiņu ezera hidrobūves – meniķa rekonstrukcija” (identifikācijas Nr.13-04-ZL06-Z401201-000010) realizāciju. Kopējās projekta izmaksas ir 27 984,53 eiro, no kurām 25 186,07 eiro ir EZF finansējums, bet pārējais – Siguldas novada pašvaldības līdzfinansējums. Būvdarbus veiks uzņēmums SIA „Strauteks". Projekta plānotais izpildes termiņš ir 28.augusts.

Projekts „Matiņu ezera hidrobūves – meniķa rekonstrukcija” paredz rekonstruēt (praktiski izbūvēt no jauna), slūžas, kas regulē Matiņu ezera ūdens līmeni.

Matiņu ezers kādreiz ir bijis vienīgais dabiskais ezers Lorupītes gravā (visas citas ūdenskrātuves vēlāk radītas mākslīgi). Pašreizējais Matiņu ezers daļēji ir mākslīgs veidojums, jo pagājušā gadsimta 70.gados tika izbūvēts dambis un slūžas, lai esošo ūdens līmeni paceltu par diviem trim metriem blakus stāvošo lauku apūdeņošanas vajadzībām, tādejādi ezera virsmas laukums palielinājās vismaz par 3/4. Palielinājās arī zivju daudzums un iespējas tās makšķerēt. Pēc 40 gadus ilgas ekspluatācijas slūžas ir fiziski nolietojušās un avārijas gadījumā apdraud zemāk esošo ūdenskrātuvju, dambju un ceļu uzbērumu drošību.

Patlaban notiek remontdarbu sagatavošanas darbi – ūdens līmeņa pazemināšana ezerā, lai slūžas atsegtu un tām varētu piekļūt. Pēc ūdens nolaišanas Matiņu ezers uz laiku atgriezīsies savās vēsturiskajās dabiskajās robežās. To, ka remontdarbi notiek pavasarī pēc plūdiem, nosaka klimatiskie faktori un EZF līdzfinansējuma saņemšanas termiņi.

Tā kā pavasaris ir zivju nārsta laiks, līmenis ezerā tiek pazemināts ļoti pakāpeniski (par dažiem desmitiem centimetru diennaktī) un pazemināšana tiks apturēta stingri noteiktā laikā – 17.aprīlī, kad vairums zivju gatavojas nārstam, vai to jau ir uzsākušas (izņemot līdakas). Pakāpeniskā līmeņa pazemināšana garantē, ka agri nārstojušo līdaku kāpuri nepaliks sausumā, bet migrēs līdz ar līmeņa izmaiņām uz dziļumu. Termiņu, kad līmenim jākļūst stabilam, noteicis Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts „BIOR”, veicot speciālu zivsaimniecisko ekspertīzi. Iespējams, ka zivsaimniecība ezerā varētu ciest zināmus zaudējumus (piemēram, nārsta vietu platības samazinājuma, zivju blīvuma uz platības vienību pieauguma, kad mazuļus pastiprināti aprij plēsēji, barības daudzuma samazināšanās un citu faktoru iedarbības rezultātā), tādēļ pēc remontdarbu veikšanas minētais institūts veiks zivsaimniecībai nodarīto zaudējumu galīgo aprēķinu, un Siguldas novada pašvaldība ielaidīs ezerā aprēķināto zivju mazuļu skaitu (pa sugām). Tajā pašā laikā ezera nosusinātajā daļā esošās dūņas vasaras laikā daļēji sadalīsies un varbūt pat apaugs ar zāli, kas pēc līmeņa atjaunošanas dos pozitīvu efektu zivsaimniecībai, vairojot zivju barības bāzi. Paredzams, ka veicamo kompensācijas pasākumu rezultātā pēc dažiem gadiem zivju krājumi ezerā kļūs vēl lielāki, nekā tagad.

Remontdarbu laikā notiek pastiprināta ezera uzraudzība. Aizdomīgos gadījumos aicinām ziņot Siguldas novada ezeru uzraugam (tālr.29421629) vai Pašvaldības policijai (tālr.26160288).

Informāciju sagatavoja:
Biedrības „Četri krasti” valdes loceklis
Aivars Jakobsons



© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi