×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 19. aprīlis
Šodien sveicam: Vēsma, Fanija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2015-06-08
Vasaras saulgriežu svētki Turaidas Jāņkalnā

Gada īsākajā naktī, 21.jūnijā, Turaidas Jāņkalnā jau devīto gadu pēc kārtas tiks svinēti vasaras saulgriežu svētki, kur no plkst.19.00 līdz saules lēktam ikviens aicināts izdzīvot saulgriežu nakti, izdzīvojot latviskās tradīcijas, izbaudot dabas burvību un saules un Jāņu dziesmu maģiju. Svētkos kopā ar nodibinājuma „Māras loks” ļaudīm, Jāņa tēvu - Siguldas novada Domes priekšsēdētāju Uģi Mitrevicu un Jāņa māti - Turaidas muzejrezervāta direktori Annu Jurkāni, kā arī folkloras kopām no Vidzemes, Latgales un Rīgas piedalīties aicināts ikviens, kam vēlme ir izjust saulgriežu nakts burvību.

Vasaras saulgrieži ir pilnbrieda laiks, gada garākā diena un īsākā nakts – pārējas punkts, kad saule uzkāpusi pašā debesu kalna virsotnē. Vasaras saulgriežos, ievērojot tautas tradīcijas, var piedzīvot atklāsmi, ka esam dabas bērni. Tieši vasaras saulgriežos var fiziski sajust, kā visa dzīvā radība saņem spēkus un uzplaukst neparastā krāšņumā.


NORISES

  • 19.00 – 21.00 – Zāļu vakars piekalnē pie Jāņkalna – vainagu vīšana, ozola vītnes darināšana, senās zāļu un pirts zintis, siera siešana, līgošana, lāpu gatavošana
  • 19. – 20.00 – „Jāņam govis, Jāņam vērši, Jāņam sirmi kumeliņi” Dziesmu dārzā – leļļu izrāde bērniem kopā ar folkloras kopu „Putni”
  • 19.30 – 20.00 – Sētas aplīgošana kopā ar folkloras kopām „Silavoti” un „Saule” Turaidas muižas saimnieciskā centra teritorijā
  • 20.00 – 20.30 – Jāņa tēva – Siguldas novada Domes priekšsēdētāja Uģa Mitrevica un Jāņa mātes – Turaidas muzejrezervāta direktores Annas Jurkānes sveikšana un sadziedāšanās kopā ar Siguldas folkloras kopu „Senleja” Jāņa sētā - laukumā aiz muižas pārvaldnieka jaunās dzīvojamās mājas.
  • 20.45 – Došanās uz Jāņkalnu, nesot ozolzaru vītni
  • 21.00 – 22.15 – Uguns rituāls „Es iededzu gaišu guni!” Jāņkalnā
  • 22.15 – 23.00 - Ugunskura aizdegšana ābeļdārzā kopā ar Krūskopu ģimeni
  • 22.15 – 22.30 - Uguns pūdeles aizdegšana – Lai sanāca Jāņa bērni!
  • 22.30 – 23.00 – Jāņu rotaļas kopā ar folkloras kopām „Ūzuleņi” un „Senleja” pie ugunskura Jāņkalnā
  • 23.30 – 00.00 – Lielā sadziedāšanās Jāņkalnā kopā ar Rīgas folkloras kopu „Laiksne”
  • 00.00 – 00.30 – Pērno vainagu dedzināšana un spēka dziesmas „Man bij’ vārdi” pie ugunskura Jāņkalnā
  • 00.30 – 1.00 – Uguns rats. Trešā ugunskura aizdegšana Dziesmu dārzā
  • 1.00 – 03.00 – Nakts danči „Neguļu, neguļu Jānīša nakti!” kopā ar Rīgas Danču klubu Dziesmu dārzā
  • 1.00 – 2.30 – Etnisko kultūru pārstāvju (lietuviešu, indiešu, čehu, baltkrievu, senslāvu u.c. tautu) rituāli un priekšnesumi Jāņkalnā
  • 2.30 – 3.00 – Lēkšana pār ugunskuru „Trejdeviņas dzirkstelītes” Jāņkalnā
  • 3.00 – 3.30 – Pretim saulei – lāpu gājiens no Jāņkalna caur Dziesmu dārzu uz Skandinieku avotiņu muti mazgāt un došanās sauli sagaidīt
  • 3.30 – 4.00 – Rasas vākšana Dainu kalnā kopā ar Solvitu Lodiņu
  • 4.00 – 4.15 – Gājiens no Dainu kalna uz saules sagaidīšanas vietu pie skulptūras „Neguli, saulīte!”
  • 4.15 – 4.45 – Saules sagaidīšana pie skulptūras „Neguli, saulīte!”
  • 4.45 – Došanās uz Gauju - Jāņuguns plosta palaišana Gaujā

Uz Vasaras saulgriežu pasākumu Turaidā būs pieejams bezmaksas autobuss.

Piedalās:
Nodibinājums „Māras loks”, nama saimnieki – Jāņa tēvs – Siguldas novada Domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics, Jāņa māte – Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne, etnisko kultūru pārstāvji no Indijas, Čehijas, Itālijas, pārstāvji no Latvijas lietuviešu, senslāvu, baltkrievu, jakutu u.c. kopienām, 10 folkloras kopas: Rīgas „Silavoti”, Lēdurgas „Putni”, Rīgas „Laiksne”, Rīgas Danču klubs, Ceraukstes „Laukam pāri”, Ozolmuižas „Ūzuleņi”, Suntažu „Saule”, Pļaviņu „Āre”, Ķoņu „Dzīne”, Siguldas „Senleja”.
Zāļu zintis – Zeltīte Kaviere, pirts zintis – Kaija Brisone, vainagu pīšana – Indra Čekstere un Margita Poriete, lāpu gatavošana – Raimonds Ābele, ugunskura rituāls – Krūskopu ģimene, uguns rituāli – Klinšu ģimene.

Svētkus rīko: nodibinājums „Māras loks” sadarbībā ar Siguldas novada Domi un Turaidas muzejrezervātu, atbalstītāji: SIA „Siguldas Minerālūdens”, maiznīca „Flora”, zemnieku saimniecība „Kalnkārkliņi”, SIA „Valmiermuižas alus” un radošā apvienība „Dzīvotprieks”.

Informāciju sagatavoja:
Anda Skuja
Turaidas muzejrezervāta Izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja

 


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi