×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 19. aprīlis
Šodien sveicam: Vēsma, Fanija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2015-11-25
Siguldā atklāts Stereotaktiskās radioķirurģijas centrs ar mūsdienīgu audzēju ārstēšanas tehnoloģiju

Otrdien, 24.novembrī tika atklāts Stereotaktiskās radioķirurģijas centrs „Sigulda” (SRC „Sigulda”), kurā pacientiem būs pieejama Baltijas valstīs modernākā CyberKnife tehnoloģija labdabīgu un ļaundabīgu audzēju ārstēšanai.

CyberKnife ir neinvazīva robotizēta radioķirurģijas tehnoloģija, kas ir īpaši piemērota tiem pacientiem, kuriem audzēju nav iespējams ķirurģiski izoperēt, ja tā atrašanās vieta nav sasniedzama vai arī operācija rada nopietnus riskus veselībai un dzīvībai.

CyberKnife tehnoloģijas galvenās priekšrocības ir spēja piekļūt ķirurģiski nesasniedzamiem veidojumiem, ārstēšanas procedūra notiek 1 – 5 seansos, ambulatori un pacientam nav jāuzturas slimnīcā. Ārstējot ar šo metodi, rodas ievērojami mazāk komplikāciju un pacients saglabā augstākus dzīves kvalitātes rādītājus nekā pēc ķirurģiskas iejaukšanās.

Terapijas laikā audzēja audiem tiek piegādātas lielas starojuma devas no vairāk nekā 1200 leņķiem ar milimetra precizitāti. Precizitāti nodrošina augsti profesionālas speciālistu komandas darbs, rūpīga iepriekšēja starošanas plāna izveide un CyberKnife iekārtas tehnoloģiskās iespējas robotizētas stereotakstiskās radioķiruģijas jomā. Būtiski, ka CyberKnife sistēmā tiek ievadīti iepriekš veiktas magnētiskās rezonanses (MR) un datortomogrāfijas (CT) izmeklēšanas dati, bieži tiek izmantoti arī pozitronu emisijas tomogrāfa – datortomogrāfa (PET-CT) un angiogrāfijas dati, pēc kuriem profesionāli speciālisti un iekārta spēj atšķirt veselos audus un orgānus no apstarojamajiem, kā arī automātiski sekot līdz pacienta un orgānu kustībām. Tādējādi mazinot nepieciešamību izmantot īpaši stingras fiksācijas rāmjus, ko lieto citu radioķirurģijas metožu gadījumā vai anestēziju ķirurģijas gadījumā un pacienta fizisku ierobežošanu terapijas laikā. Pacients pēc 30 – 45 minūšu terapijas seansa uzreiz var atgriezties ikdienas gaitās.

Speciālistu darbs neaprobežojas vien saskarē ar pacientu seansu laikā. Visvairāk laika aizņem radioķiruģijas plāna sagatavošana, ko veic vairāki speciālisti – medicīnas fiziķi un radiologi terapeiti, izvēloties precīzu staru terapijas dozu un nosakot apstarošanas laukumus jeb zonas, kuras jāapstaro un kuras jāsargā no starojuma.

SRC „Sigulda” speciālisti rūpīgi gatavojās darbam ar moderno iekārtu. Komanda mācījusies pasaules līmeņa radioķiruģijas mācību centros ASV un staru terapijas klīnikās Vācijā un Itālijā. Viena no ciešākajām sadarbībām izveidojusies ar Hamburgas CyberKnife centru Vācijā.

Jāpiebilst, ka CyberKnife nav viennozīmīga alternatīva visiem audzēju gadījumiem. Šī metode galvenokārt paredzēta tādu audzēju ārstēšanai, kuru izmēri nepārsniedz 3 cm diametrā (ļoti retos gadījumos līdz 5 cm), līdz ar to pirms šīs terapijas nozīmēšanas katru gadījumu rūpīgi izvērtē, vai CyberKnife spēs panākt pacientam vislabākos rezultātus.

Lai speciālists varētu izvērtēt, vai modernā staru terapija būs iespējama konkrētajā gadījumā, ir nepieciešams ārsta slēdziens (audzēju gadījumā – onkologu konsīlija slēdziens) un vizuālie izmeklējumu rezultāti (datortomogrāfija, magnētiskās rezonanses izmeklējums).

Visā pasaulē līdz šim ar CyberKnife sistēmu sekmīgi ārstēti vairāk nekā 100 000 pacientu. SRC „Sigulda” būs modernākais šāda veida medicīnas centrs ne vien Latvijā, bet arī Baltijas reģionā kopumā, jo tuvākās vietas, kur pieejamas šāda veida tehnoloģijas ir Somijā, Polijā, Vācijā, Krievijā un Ukrainā.


Plašāka fotogalerija


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi