×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Sestdiena, 20. aprīlis
Šodien sveicam: Mirta, Ziedīte
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2016-03-10
Siguldietes piedalīsies RTU zinātniskās pētniecības darbu konkursa finālā

Siguldas Valsts ģimnāzijas 12.klases skolniecei Alisei Ozoliņai un Siguldas 1.pamatskolas 9.klases skolniecei Alisei Stīpniecei būs iespēja demonstrēt savas inženiertehniskās zināšanas Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rīkotajā vidusskolēnu zinātniskās pētniecības darbu konkursa „Pasaule pieprasa tehniskos prātus!” finālā, kurā šogad piedalās 11 komandas no visas Latvijas. Fināls notiks 19.martā no plkst.10.00 līdz 16.00 RTU Dizaina centrā, Rīgā, Ķīpsalas ielā 6.

Meitenes savā zinātniskās pētniecības darbā pievērsušās jaunas nanodaļiņas iegūšanai, apstrādājot komerciālā TiO2 anatāza modifikāciju ar mehāniski ķīmisko metodi. Viņas darbā izpētījušas, ka pēc 10 stundu malšanas pulvera daļiņas sasniedz nanodaļiņu izmērus. Savukārt pēc 24 stundu malšanas ir iegūts abu TiO2 modifikāciju maisījums. Viņas arī atklājušas, ka malšana ar mehānisko smalcināšanas iekārtu (planetārām ložu dzirnavām) ir videi draudzīgāka un energoefektīvāka nekā citas metodes, ar kuru palīdzību iegūst rutilu no anatāza. Darba vadītāja – ķīmijas skolotāja Madara Pētersone. Finālā viņām darbs būs jāprezentē žūrijai, kā arī jāpierāda savas tehniskās zināšanas eksakto zinātņu testā.

Konkursa finālā piedalīsies arī skolēnu komandas no Rīgas Valsts 2.ģimnāzijas, Rīgas 64.vidusskolas, Rīgas Kultūru vidusskolas, Talsu Valsts 1.ģimnāzijas, Pumpuru vidusskolas, Līvānu 1.vidusskolas, Skrundas vidusskolas un Liepājas 1.ģimnāzijas.

Citi konkursa finālisti darbos meklējuši risinājumus, kā uzlabot apkārtējo vidi un paaugstināt cilvēka dzīves kvalitāti. Piemēram, pētījuši ūdens kvalitāti, nolietotu riepu un stikla pudeļu izmantošanas iespējas, ogļhidrātu satura izmaiņas vīnogās, sensoru izmantošanu šķēršļu noteikšanai, kā arī augstas stiprības betona izgatavošanas metodes.

Konkursa uzvarētāji iegūs RTU Atzinības rakstus un naudas balvas: pirmās vietas ieguvēji – 900 eiro, otrās – 600 eiro un trešās – 300 eiro. Žūrija vērtēs arī katra dalībnieka individuālo sniegumu un izvēlēsies vienu vai vairākus 12.klases skolēnus, kuri uzrādījuši izcilus rezultātus otrās kārtas laikā izpildītajā eksakto zinātņu testā un kuru izstrādātais zinātniskais darbs ieguvis augstu ekspertu vērtējumu. Viņiem saskaņā ar RTU Uzņemšanas noteikumiem būs iespēja bez konkursa iestāties kādā no RTU pamatstudiju programmām.

Vidusskolēnu zinātniskās pētniecības darbu konkursu „Pasaule pieprasa tehniskos prātus!” organizē RTU Komunikācijas un mārketinga departaments sadarbībā ar RTU fakultātēm. Kopumā konkursam šogad tika iesūtīti 37 zinātniskās pētniecības darbi no visiem Latvijas novadiem.

 


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi