×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 28. marts
Šodien sveicam: Gunta, Ginta, Gunda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2016-05-09
Lotei Katrīnai Cērpai latviešu valodas un literatūras valsts olimpiādē otrā vieta

Aprīļa sākumā Rīgas Izglītības un informatīvi metodiskajā centrā norisinājās 42.latviešu valodas un literatūras valsts olimpiādes 8.–9.klasei trešais posms. Novadu un pilsētu olimpiādē kopumā piedalījās 1548 skolēni, savukārt valsts olimpiādē piedalījās 88 skolēni – starp tiem arī Siguldas Valsts ģimnāzijas 9.m klases skolniece Lote Katrīna Cērpa. 5.maijā Valsts izglītības un satura centrā notika laureātu apbalvošana, kurā Lote saņēma medaļu un diplomu par iegūtu otro vietu.

Lote stāsta: „Tā bija vissmagākā un sarežģītākā olimpiāde. Trīs stundas es it kā atrados kādā citā pasaulē, biju pilnībā ierauta uzdevumos. Vispirms man bija jāatbild uz jautājumiem par latviešu kultūru – par Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem, Dainu skapi, jaunāko mākslas pasaulē, rakstnieku pieminekļiem un jaunlatviešiem. Kā redzat, nav jābūt tikai grāmatu lasītājam – ir jāseko tam, kas notiek Latvijas kultūras telpā vispār. Pēc tam man bija jāanalizē Ārijas Elksnes dzejolis „Nav latviskums rūtainos brunčos” un Imanta Ziedoņa 1986.gada runas fragments. Šajos tekstos bija jāskaidro atsevišķu frāžu nozīme un autoru leksikas īpatnības, jāatrod galvenā doma, kopīgais un atšķirīgais, jāsalīdzina tas ar savu dzīves pieredzi. Paralēli tika pārbaudītas literatūras teorijas zināšanas un pieturzīmju lietojums. Pēc šo uzdevumu izpildīšanas man likās, ka vairāk neko nespēju, taču… bija vēl jāraksta pārdomu darbs. Es izvēlējos rakstīt par savu tautu. Gribēju pateikt TIK daudz, taču spēka gandrīz nebija. Kad olimpiāde beidzās, biju pārliecināta, ka esmu uzrakstījusi ļoti, ļoti slikti, ka noteikti būšu pēdējā vai vismaz priekšpēdējā. Tāpēc milzīgs pārsteigums 11.aprīlī bija ziņa no latviešu valodas skolotājas, ka esmu ieguvusi otro vietu valstī. Ar mani priecājās gan ģimene, gan klasesbiedri, gan citi man tuvie cilvēki.”

Kamēr skolēni pildīja olimpiādes uzdevumus, skolotāji tikās ar dzejnieci Māru Zālīti. Visspilgtāk prātā palikuši viņas vārdi par latviešu valodas skolotāja nozīmīgumu: „Sporta skolotājs trenē ķermeni, matemātikas vai fizikas skolotājs attīsta domāšanu, bet literatūras skolotājs audzina tauta. Jo tauta ir tad, ja tā lasa vienus darbus, skatās vienas izrādes, glabā un kopj vienu valodu. Tas ir mūsu kultūras kods, mūsu izdzīvošanas kods.”

Skatoties uz tādiem jauniešiem kā Lote, rodas pārliecība, ka latviešu tauta ne tikai izdzīvos, bet arī dzīvos. „Man ļoti patīk teātris, jo tur ir apvienoti visi mākslas veidi: vizuālā māksla, literatūra, mūzika, deja. Šogad esmu noskatījusies jau 12 izrādes. Man patīk arī latviešu literatūra, jo tajā ir tik plašs vārdu krājums, ko var atrast tikai dzimtajā valodā. Īpaši priecē jaunā romānu sērija „Mēs. XX gadsimts”, kurā apvienojušies labākie jaunie autori,” stāsta Lote. Viņa labprāt muzicē, spēlē teātri, piedalās pasākumos un mīl latviešu kultūru. Ne velti Lote olimpiādē pārdomu darbam bija izvēlējusies Džona Ficdžeralda Kenedija vārdus: „Neprasi, ko tava valsts tev var dot, prasi, ko tu pats vari darīt savas valsts labā!” Lai Lotei izdodas visi iecerētie darbi!

Informāciju sagatavoja:
Siguldas Valsts ģimnāzijas latviešu valodas skolotāja
Iveta Celmiņa


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi