×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Otrdiena, 16. aprīlis
Šodien sveicam: Mintauts, Alfs, Bernadeta
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2020-02-25
Tiks uzsākta iedzīvotāju aptauja par uguņošanu Siguldas novadā

Pērnā gada nogalē, domājot par videi draudzīgām saimniekošanas metodēm, Siguldas novada pašvaldība aizsāka diskusiju par gadumijas uguņošanas iespējamo aizstāšanu ar citām alternatīvām, saglabājot kopīgu pulcēšanos Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā un svinot jaunā gada iestāšanos. Pašvaldības vides un kultūras jomas atbildīgie speciālisti veikuši izpēti un piesaistījuši ekspertus vairāku jautājumu risināšanā un alternatīvu meklējumos. 2. martā tiks izsludināta deklarēto iedzīvotāju aptauja, kurā, autentificējoties ar internetbankas datiem, būs iespējams izteikt viedokli par uguņošanu Siguldas novadā.

 

Pašvaldība ierobežo neprofesionāli veiktu salūtu

Vienlaikus ar šo diskusiju pašvaldība jau pieņēmusi lēmumu ierobežot privātpersonu uguņošanu, jo tieši tā saskaņā ar speciālistu vērtējumu ir videi un apkārtnei viskaitīgākā. Pētījumi ir pierādījuši, ka profesionāli veiktai uguņošanai nav būtiska ietekme uz vidi. Papildus tam pašvaldība vairākkārt saņēmusi arī iedzīvotāju lūgumu ierobežot rīcību ar neprofesionālu pirotehniku, jo tā ir bīstama, biedē mājdzīvniekus un traucē apkārtējiem

Iepriekš privātās teritorijās uguņošanu visa gada garumā varēja veikt, bet sabiedriskās vietās bija nepieciešams saskaņojums ar Siguldas novada pašvaldību.

Šajā gadā pieņemts lēmums par uguņošanas ierobežošanu – apdzīvotās vietās uguņošanu varēs veikt, ja būs saņemta pašvaldības izpilddirektores izsniegta atļauja, kura izsniegta, pamatojoties uz iesniegumu, kam pievienots saskaņojums ar citām privātpersonām, ja uguņošana plānota uz citas privātpersonas īpašumā esošas zemes vai citu privātpersonu īpašuma tuvumā. Šo noteikumu pārkāpējiem, ja tos apstiprinās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, tiks piemērots brīdinājums vai naudas sods.

Uguņošana un benzīna dzinējs

Eksperti norāda, ka tajās valstīs, kurās atļauta plaša patēriņa pirotehnikas lietošana, tostarp Igaunijā un Nīderlandē, piesārņojums gaisā ir vairākkārt lielāks, nekā tur, kur atļauta vienīgi profesionāla uguņošana, piemēram, Beļģijā. Tāpēc ārvalstu tendences arvien virzās uz neprofesionālās pirotehnikas aizliegšanu, bet valsts pārņem profesionālu uguņošanu savā paspārnē, radot prieku iedzīvotājiem, apmeklētājiem un pulcējot visus vienkopus īpaša mirkļa baudīšanai.

Ņemot vērā ārvalstu pieredzi, tostarp mūsu kaimiņu igauņu neprofesionālās pirotehnikas lietošanas paradumus, pētījumi liecina, ka profesionāla uguņošanas ietekme uz vidi varētu tikt salīdzināta ar benzīna dzinēja transportlīdzekli. Uguņošanas ierīces propelents ir melnais pulveris, un uz katriem 270 gramiem melnā pulvera tiek izveidoti 132 grami oglekļa dioksīda (1 kilograms veido 489 gramus CO2), pārējais pārvēršas kālija sulfīdā un slāpeklī, kas jau atrodas dabā. Atšķirībā no benzīna, melnais pulveris jau satur oksidētāju, tāpēc sadegšanas rezultātā rodas mazāk CO2, nekā vielas sākotnējais svars. Savukārt viens litrs benzīna sadegšanas laikā izdala aptuveni 2,40 kilogramus CO2, jo tas apvieno degvielā esošo oglekli un atmosfēras skābekli.

Speciālistu aprēķini liecina, ka vidēja lieluma profesionāla uguņošana (100 kilogrami propelenta veido 48,9 kilogramus CO2) ir analoga benzīna dzinēja automašīnas nobrauktiem 400 kilometriem jeb aptuveni 66 automašīnām, kas dienas laikā izbrauc pa autoceļu A2 caur Siguldu sešu kilometru garumā.

Savukārt, veicot neprofesionālu uguņošanu, var tikt pārkāpti drošības norādījumi un izšauto vielu kopums ir tuvāk un zemāk uguņošanas vērotājiem, kas ļoti īsā laikā var nonākt elpceļos.

Šis ir viens no iemesliem, kādēļ Pērnavā vajadzēja aizliegt neprofesionāli veiktu uguņošanu, savukārt Siguldā, kur pašvaldība izmanto profesionāli veiktu uguņotāju pakalpojumus, uzsākt diskusiju par neprofesionālās pirotehnikas ierobežošanu vai jebkādas uguņošanas aizliegšanu visa gada garumā.

Alternatīva uguņošanai

Patlaban Siguldas novadā vidēji ik gadu debesīs gadumijā ugunspuķes uzzied vidēji 5000 eiro vērtībā. Siguldas novada kultūras jomas speciālisti apzinājuši dažādas iespējas, kā aizstāt uguņošanu gadumijā, piemēram, izveidojot multimediālu šovu ar lāzera un gaismas elementiem, mūziku, foto/video projekcijām. Jomas eksperti un profesionāļi norāda, ka uguņošanai līdzvērtīga pasākuma kulminācija – vai tas būtu lāzeršovs, dronu izmantošana vai multimediāls risinājums – būtu 10 vai pat vairākus simtus reižu dārgāks. Ir izskatīta iespēja veidot arī īpašu koncertprogrammu gan ar profesionālās, gan amatiermākslas iesaistīšanos. Pārrunātas arī iespējas kombinēt nelielu daudzumu uguņošanas, ar gaismas efektiem vai citiem inovatīviem risinājumiem, kuri joprojām tiek apzināti. Tāpēc Pašvaldība lūgs sabiedrībai izteikt viedokli par to, kā iedzīvotāji vēlētos sagaidīt jauno gadu Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā.

Balsošana noritēs e.sigulda.lv

Ņemot vērā sabiedrības atšķirīgo nostāju, Siguldas novada pašvaldība aicina iedzīvotājus uz diskusiju par to, vai ir nepieciešams ierobežot profesionāli un neprofesionāli veiktu uguņošanu visa gada garumā, rūpējoties par novadnieku drošību un labsajūtu, vai tikai gadumijā, simboliski aktualizējot videi draudzīgu domāšanu.

Aptauja Siguldas novada pašvaldības pakalpojumu portālā e.sigulda.lv norisināsies no 2. marta līdz 1. jūnijam, un pašvaldība noteikusi, ka tajā, autentificējoties ar savas internetbankas datiem, vienu reizi nobalsot varēs ikviens Siguldas novadā deklarētais. Aptaujas rezultāti tiks ņemti vērā, ja dalībnieku skaits pārsniegs 2000 novadā deklarēto iedzīvotāju, kas līdzīgi kā jautājuma virzīšanai uz tautas nobalsošanu norādīs, ka jautājums ir aktuāls un par to jālemj Siguldas novada pašvaldības domes deputātiem.

Aptaujas jautājumi

Lai sabiedrībai būtu iespēja izteikt viedokli par uguņošanas iespējamu aizliegumu, kā arī ieteikt alternatīvas, aptaujā tiks apspriesti šādi jautājumi:

  • Siguldas novadā šajā ziņā nav nepieciešamas izmaiņas, jo pirotehnikas lietošanas un uguņošanas jautājums nav aktuāls;
  • Siguldas novadā jāaizliedz gan profesionāla, gan neprofesionāla uguņošana visa gada garumā, saglabājot pašvaldības veiktu uguņošanu gadumijā, novadniekiem pulcējoties Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā. Lūdzam pamatot viedokli;
  • Siguldas novadā atļaut neprofesionālu un profesionālu uguņošanu visa gada garumā, bet pašvaldības uguņošanu gadumijā aizstāt ar citu alternatīvu. Lūdzam nosaukt iespējamās alternatīvas;
  • Siguldas novadā nepieciešams aizliegt jebkādu neprofesionālo un arī profesionālo uguņošanu visa gada garumā.

Pašvaldība saņemtās aptaujas anketas apkopos un par pieņemto lēmumu sabiedrību informēs augustā.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi