×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 29. marts
Šodien sveicam: Aldonis, Agija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2021-06-11
Ar jaunu ekspozīciju un mūsdienīgām izstādēm atvērta restaurētā Siguldas Jaunā pils

Arfas skaņu pavadījumā Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics un Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne atklāja Siguldas Jauno pili. Turpmāk pils būs atvērta apmeklētājiem nacionālā romantisma interjera, mūsdienīgu ekspozīciju un daudzveidīgu kultūras norišu apmeklēšanai, kā arī tajā notiks svinīgas laulību ceremonijas.

Greznais pils interjers ar unikāliem koka panelējumiem, intarsijām, griestu dekoriem, lielformāta mākslas darbiem un citām nacionālā romantisma pērlēm, izbūvētais pagrabstāvs un pils tornis turpmāk būs pieejams apmeklētājiem katru dienu no plkst. 9.00 līdz 19.00. Zālēs iekārtotas ekspozīcijas par Siguldas un Jaunās pils vēstures liecībām, pieejami virtuāli un audiāli informācijas nesēji, tāpat arī interaktīvas, izzinošas spēles un pašiem savs pils spociņš.

Siguldas Jaunajā pilī ir Siguldas novada pašvaldības īpaši radīta atbalsta platforma Siguldas novada māksliniekiem, kurā eksponēties un iepazīstināt apmeklētājus ar savu daiļradi un radošā procesa aizkulisēm. Ekspozīcijas apmeklētājiem šobrīd ir iespēja aplūkot Zinaīdas Ceskes izstādi “Transformācija” un cepuru mākslinieces Ksenijas Daņilovas glezniecības un cepuru maketu izstādi “Palete”. Izstādes mainīsies ik mēnesi un, stabilizējoties epidemioloģiskajai situācijai, salona telpās 2. stāvā varēs piedalīties radošās un mākslinieciskās darbnīcās. Plānots, ka šajā gadā būs apskatāmas vēl arī Evas Vēveres un Gundrun Holck, Dinas Dubiņas, Sabīnes Stāles un citu mākslinieku izstādes.

Plānots, ka no jūlija Siguldas pils kvartālā – pils dārzā, paviljonā, Jaunajā pilī un arī pilsdrupās – aizsāksies mazo formātu pasākumi. Pils paviljonā notiks mūzikas grupu koncerti vakaros, savukārt pils dārzā plānotas tradicionālās Muzikālās brokastis svētdienu rītos. Savukārt Siguldas Jaunajā pilī tiek veidota īpaša salonmūzikas vakaru programma, kurā uzstāsies akadēmiskie dueti, džeza kamersastāvi, plānoti dzejas lasījumi, moderno deju performances un citi ar tādu mākslinieku piedalīšanos, kā piemēram, muzikālais projekts “ShipSea”, pianists Edgars Cīrulis, Aleksandra Līne, “Duo Ausma”, pianists Toms Juhņēvičs un Andris Bulis, kā arī “Kremerata Baltica Trio”, “Xylem Trio”, Nauris Indzeris un Helēna Kundrāta. Siguldas Jaunās pils atvēršanas notikumā arfas pavadījumu izpildīja mūziķe Ieva Šablovska.

Restaurētā un pārbūvētā pils ēka kalpos arī kā darba vieta Siguldas novada Dzimtsarakstu nodaļai un Siguldas Attīstības aģentūrai, kura organizēs telpu pieejamību semināriem vai citiem mazā formāta kultūrizglītības pasākumiem.

Ievērojot visus epidemioloģiskās drošības pasākumus, pilī kopumā varēs uzturēties 30 cilvēki. Apmeklētājiem būs jāvalkā maskas, jāievēro distance un vienvirziena kustība, kas tiks norādīta ar īpašām bultām. Ieejas maksa Siguldas Jaunajā pilī – 4,50 eiro, uzrādot  Siguldas ID karti – 1 eiro. Draudzīgākas cenas ir ģimenēm ar bērniem, studentiem un senioriem.

Tāpat, aicinot epidemioloģiski drošā veidā apmeklēt jaunos tūrisma objektus, Siguldas Jaunā pils iekļāvusies informatīvajā kampaņā “Atrastā Latvija”, kuras laikā jaunizveidotajā tīmekļa vietnē www.atrastalatvija.lv ikviens aicināts izzināt atjaunotus un jaunuzceltus kultūras un dabas mantojuma objektus, tajos veiktos ieguldījumus, gūt praktisku informāciju par objektu apmeklējumu un piedalīties Latvijas atrašanas spēlē.

Siguldas Jaunā pils ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, tāpēc pils restaurācijas laikā īpaša vērība pievērsta tieši unikālā pils interjera saglabāšanai un atjaunošanai, jo Latvijas arhitektūras vēsturē tas vērtējams kā unikāla nacionālā romantisma interjera pērle. Siguldas Jaunās pils pastāvēšanas laikā tā pārbūvēta vairākas reizes, taču šobrīd tā atjaunota kā precīza kopija 1937. gada pārbūvei, kas noritēja izcilā arhitekta Alfrēda Birkhāna vadībā, pilī saimniekojot Latvijas preses biedrībai. Tolaik pils interjera veidošanā tika iesaistīti zināmi latviešu mākslinieki, kuru darbi pilī skatāmi vēl šobrīd. Pils svētku zāles četrās koka intarsijās skatāmi izcilā latviešu glezniecības vecmeistara Niklāva Strunkes darbi, savukārt sienu gleznojumu vidū ir tādi autori kā Kārlis Sūniņš un Teodors Ozoliņš.

Siguldas Jaunās pils pārbūves un restaurācijas darbi tiek veikti ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta atbalstu. Siguldas Jaunās pils pārbūves un restaurācijas izmaksas ir 5 789 048,94 eiro. Daļu no izmaksām – 499 999,50 eiro – sedz Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansējums, Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums ir 1 366 507,58 eiro, savukārt valsts budžeta finansējums ir 140 613,16 eiro. Projekta ietvaros plānotais enerģijas ietaupījums ir 173 840 kWh gadā. Projekta oglekļa dioksīda emisiju samazinājums – 32 470,86 kg CO2/gadā.

 


Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem “Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


Plašāka fotogalerija


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi