×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Sestdiena, 20. aprīlis
Šodien sveicam: Mirta, Ziedīte
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2014-12-23
Koncertzālē "Baltais flīģelis" skanēs Pareizticīgo Ziemassvētku dziedājumi

Svētdien, 2015.gada 4.janvārī, plkst.18.00 koncertzālē „Baltais flīģelis” skanēs PAREIZTICĪGO ZIEMASSVĒTKU DZIEDĀJUMI „РОЖДЕСТВО ТВОЕ ХРИСТЕ БОЖЕ НАШ...” Latvijas Pareizticīgās baznīcas vīru kora „Logos” un tā vadītāja priestera Joana Šēnroka sniegumā.

Koncertā piedalīsies solisti Jānis Kurševs un Irina Dzodcojeva, programmā skanēs grieķu, bulgāru un krievu garīgie dziedājumi. Koris savā izpildījumā ļoti konsekventi ievēro kanonus un tradīcijas, tādēļ Siguldas koncertā dziedātā programma būs unikāla, tā atšķirsies no citiem Ziemassvētku koncertiem, jo pēc pareizticīgo kalendāra tas vēl ir laiks pirms Ziemassvētkiem, un tam tiek pieskaņots attiecīgs repertuārs. Pirms koncerta, 4.janvārī plkst.16.00, koris piedalīsies lūgšanā Siguldas Svētā Apustuļa Andreja Pirmsauktā pareizticīgo baznīcā Vizbuļu ielā 2.

Pirms koncertiem Latvijā koris smēlies iedvesmu koncertturnejā Kiprā, kur 20.decembrī notika kora koncerts slavenajā Lefkozijas kultūras centrā „Famagustas vārti” Nikozijā.

Kora vadītāja un idejiskā tēva, talantīga mūziķa, diriģenta un vienlaikus arī garīdznieka Joana Šēnrokailgi lolotā ideja īstenojās 2013.gada novembrī, kad Rīgā ar metropolīta Aleksandra svētību tika nodibināts Latvijas Pareizticīgās baznīcas vīru koris „Logos”. Līdzīgi kā paša kora dzimšana, arī tā nosaukuma izvēle nav nejauša – vārdam „logos” (no grieķu λόγος vārds, doma, mācība) ir dziļi simboliska nozīme tieši kora sūtības kontekstā. Pēc tēva Joana visdziļākās pārliecības kora galvenais uzdevums ir nodot klausītājam dziedājuma vēsti, tā teksta būtību, pie tam šī vēsts ir jāpasniedz nevainojamā muzikālā izpildījumā, ļaujot ikvienam to pilnībā izjust un patiesi tai noticēt. Kolektīvu veido 13 vīri ar ilggadīgu dziedāšanas pieredzi Latvijas profesionālajos koros (Ave Sol, VAK „Latvija”, Latvijas Radio korī, Latvijas Nacionālās operas korī) un citos kolektīvos. Lai gan kora atskaņojumu pūrā ir plašs garīgās kora mūzikas klāsts, koris ir atvērts plašam repertuāram, kas var arī nebūt saistīts ar sakrālajām tēmām. Koris regulāri sniedz koncertus, kā arī piedalās liturģiskajos svētku dievkalpojumos Rīgas Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrālē un citos dievnamos.

Kora māksliniecisko vadītāju un galveno diriģentu Joanu Šēnroku (1958) kora mākslas cienītāji pazīst kā erudītu profesionāli pareizticīgo dziedājumu jomā. Viņa personības veidošanā cieši savijās ticības ceļš ar mūziku. Dzimis garīdznieka ģimenē, Joans jau no bērnības ieguva arī muzikālo izglītību gan vijoles, gan alta klasēs. Arī turpmākās teoloģijas un mūzikas studijas ir likumsakarīgi savijušās – secīgi tiek absolvēti Maskavas garīgais seminārs, J.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesora I.Kokara kordiriģēšanas klase, Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultāte. Profesionālajās gaitās diriģents un teoloģijas maģistrs Joans Šēnroks darbojies Krievijas Kora akadēmijā, devies viesizrādēs ar Maskavas A.Svešņikova Kora skolas zēnu kori, vadījis Metropolīta kori Rīgā, izveidojis un vadījis Rīgas pareizticīgās mūzikas kori, lasījis baznīcas dziedājumu vēstures kursu Latvijas Kultūras akadēmijā un LU Teoloģijas fakultātē. Jau vairāk kā 30 gadus tēvs Joans kalpo baznīcai, joprojām ir ilggadīgs Tukuma Sv.Nikolaja pareizticīgās draudzes virspriesteris.

Intervijā radio „Klasika” kora mākslinieks Arnis Paurs stāsta, ka ikvienu no kora dalībniekiem fascinē tēva Joana personība: „Tik harismātisku, dziļas cilvēcības apstarotu cilvēku ar dziļu izpratni par visdažādākajiem procesiem gadās sastapt reti. Tāpēc viņa aicinājums apvienoties korī vienā acumirklī rada dzirdīgas ausis. Turklāt paši jau bijām noilgojušies pēc šāda veida sadarbības un kopā sanākšanas. Visi esam vīri spēka gados, un katrs no mums dziedājis pie dažādiem profesionāliem diriģentiem, taču tik dziļu sapratni par savstarpējo attiecību kultūru sastopam pirmoreiz".

Biļetes par 7 eiro nopērkamas „Biļešu Paradīzes” kasēs, kā arī Siguldas koncertzāles „Baltais flīģelis” kasē.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi