×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Trešdiena, 24. aprīlis
Šodien sveicam: Visvaldis, Nameda, Ritvaldis
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2015-03-09
Eiropas Brīvprātīgo dienesta aktivitātes Siguldas Valdorfa bērnudārzā
Tuvojas noslēgumam projekta „EBD Siguldas Valdorfa bērnudārzā” aktivitātes, kuru laikā divi brīvprātīgie – Antonio Diaz Urbieta no Spānijas un Luis Santos no Portugāles – Latvijā pavadīja 12 mēnešus.

Projekta trīs galvenās tēmas – māksla, kultūra un izglītība – bija balstītas uz abpusēju sadarbību un ieguvumiem. Proti, projekta laikā jauniešiem tika nodrošināta iespēja gūt jaunu dzīves pieredzi, veidojot savu ikdienu svešā valstī un sabiedrībā, izzināt latviešu kultūru, apgūt noderīgas prasmes darbā ar bērniem, izzināt Valdorfa pedagoģijas principus, praktizēt angļu valodu un apgūt latviešu valodu. Savukārt jauniešu iesaistīšanās bērnudārza ikdienas darbos sniedza audzinātājām jaunas, radošas idejas darbā ar bērniem, bērniem un viņu vecākiem ļāva iepazīt portugāļu un spāņu valodu un kultūru, nodrošinot izpratni par to, ka pasaulē dzīvo cilvēki ar atšķirīgiem temperamentiem, valodām, izskatu, kultūru un uzskatiem.

Visa gada garumā brīvprātīgie jaunieši darbojās kopā ar bērniem, attīstot viņu zīmēšanas, veidošanas, dziedāšanas, dejošanas un citas prasmes, svinēja seno latviešu tradicionālos svētkus – Lieldienas, Jāņu dienu, Miķeļdienu, Mārtiņdienu, Ziemassvētkus, Meteņus un citus.

Septembrī mazos „valdorfēnus” sagaidīja jauns rotaļu laukums, kas bija tapis vasaras mēnešos pēc brīvprātīgo idejas un iniciatīvas. Bērnu aktivitātēm tika izveidots jauns slidkalniņš, mezglu siena, paaugstināta platforma, līdzsvara baļķi, šūpoles un plaša ugunskura vieta, lai bērnudārza audzēkņi kopā ar audzinātājām, jaunajiem draugiem un vecākiem kopā varētu atzīmēt dažādus notikumus. Rotaļu laukuma labiekārtošanas darbos puišiem palīdzēja arī paši bērni un viņu vecāki. Lielu artavu sniedza arhitekte Guna Zālamane, kura abu puišu skices pārvērta rasējumos.

Rudens Valdorfa bērnudārzā tika aizvadīts, bērniem darbojoties Luisa organizētajās fizioterapijas nodarbībās un Antonio rokdarbu stundās. Lielu prieku bērnudārza audzinātājām, bērniem un viņu vecākiem sagādāja brīvprātīgo jauniešu rūpīgi izplānotā un ilgi gaidītā ekskursija uz Līgatnes dabas takām. Diena tika pavadīta svaigā gaisā, pastaigājoties pa piesnigušo teritoriju un iepazīstoties ar dabas takās mītošajiem zvēriem. Bērni noskaidroja, kā dzīvnieki „runā” spāņu un citās valodās. Dzīvnieciņi tika pacienāti ar līdzi paņemtajiem burkāniem, kāpostiem un kartupeļiem.

Gadu mijas īpašais notikums bija Luisa organizētā fotogrāfiju izstāde bērnudārza otrajā stāvā, kas kā “caur atslēgas caurumu” ļāva ikvienam interesentam ielūkoties mazo „valdorfēnu” pasaulē – paskatīties, ko mazie gudrinieki dara tad, kad mammas un tēta nav klāt.

Taču jau februārī projekta dalībnieki tika aicināti uz Spānijas un Portugāles kultūras vakaru, kura gaitā Luis un Antonio prezentēja savu valsti, iepazīstināja ar nacionālajiem ēdieniem un dzērieniem, kā arī iesaistīja klātesošos dažādās aktivitātēs. Galdā tika celta cepta pīle ar rīsiem, portugāļu gaumē pagatavota menca, spāņu omlete, čorizo bulciņas, sacepumi, uzkodas un augļi. Dažas no kulināro šedevru receptēm lasāmas arī bērnudārza mājaslapā.

Projekts „EBD Siguldas Valdorfa bērnudārzā” tiek finansēts ar Eiropas Komisijas atbalstu programmas „Jaunatne darbībā” ietvaros. Šī publikācija atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Komisijai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.

Informāciju sagatavoja:
Dagnija Nuķe
projekta vadītāja


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi