×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 29. marts
Šodien sveicam: Aldonis, Agija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2015-03-12
Siguldā apskatāma unikālu leļļu izstāde "Ziemas sapņi"

Siguldas novada V Ziemas festivāla ietvaros Siguldas novada Kultūras centrā būs apskatāma starptautiska leļļu izstāde „Ziemas sapņi”.
Baltijas autorleļļu un rotaļlietu meistaru ģilde dibināta 2009.gada 6.aprīlī Rīgā. Tā ir starptautiska nekomerciāla, brīvprātīga apvienība, kuras sastāvā ir četru valstu pārstāvji no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Krievijas Federācijas Kaļiņingradas apgabala.

Jau piecus gadus Baltijas ģilde aktīvi piedalās starptautiskās izstādēs Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Krievijā, Spānijā, Čehijā, kā arī sadarbojas ar dažādām izstāžu zālēm un muzejiem.

Baltijas valstu autorleļļu māksliniekiem ir savs īpašs stils. Tā pamatā ir lietišķās mākslas tradīcijas, kas guvušas augstu profesionāļu un publikas vērtējumu. Baltijas nacionālās skolas ir dažādas, un autoru darbos parādās viss, kas ir raksturīgs Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Kaļiņingradas apgabala kultūrās.

Igaunijas meistari vairāk darbojas ar tekstilu un izmanto vilnas filcēšanas tehniku. Īpaša ir stilizācija, dažādu formu vienkāršošana un neparasta humora izjūta. Savukārt lietuviešu autoriem ir neparasta, tikai viņiem raksturīga, attieksme pret pasaku, fantāziju un mistiku. Tas ir brīnumains pagānisma un kristietības savienojums un stilizācija, kas ir raksturīga tikai šīs valsts māksliniekiem. Latvijas meistari strādā dažādu stilu virzienos – no krāšņā teatrālā un reālistiskā līdz relatīvi stilizētam. Latvijas leļļu meistariem ir īpaša individuāla pieeja tēlu veidošanai. Šāda virzienu un skolu savienošana raksturīga tikai Latvijas māksliniekiem, jo mākslinieku sastāvs šajā valstī ir daudznacionāls. Kaļiņingradas apgabala Krievijas mākslinieku darbos jūtama divu – slāvu un rietumu – kultūru savienošanās. Savā daiļradē tie pievēršas ne tikai krievu tautas folklorai, bet arī vecās Prūsijas pasakām un Eiropas mākslas tradīcijām.

Raibā leļļu pasaule vienmēr ir realitātes un mūsu fantāziju atspoguļojums. Un, kā jau katrā mākslas veidā, meistara pārdzīvojumi atspoguļojas viņu darbos. Līdzīgi glezniecībai un grafikai lelles atklāj mums to radītāju ieceres un izjūtas. Autorleļļu pasaule ir radoša darbnīca, kurā veidojas neparasti tēli un dzimst brīnišķīgas būtnes. Autori veido savas lelles no dažādiem materiāliem, dažādos stilos, tehnikās, ar saviem paņēmieniem un zināšanām, jo vienlaikus viņiem ir jābūt tēlniekiem, gleznotājiem, šuvējiem, frizieriem un butaforiem, labi jāpārzina dažādu materiālu īpašības un atšķirības, jāorientējas pasaules vēsturē un kultūrā.

Kā jau visi mākslas veidi arī autorlelles dalās pēc žanriem – vēsturiskās, rakstura un portretu lelles, fantāzijas un groteska lelles.

To visu līdz 29.martam būs iespējams apskatīt šajā izstādē, kurā izstādītie darbi ir darināti pēdējo divdesmit gadu laikā.

Ieejas maksa – 2,50 eiro, ID karšu īpašniekiem un bērniem no trīs gadu vecuma – 2 eiro. Ziemas festivāla laikā no 13. līdz 15.martam izstādes apmeklējums ir bez maksas.
Izstāde atvērta darba dienās no plkst.12.00 līdz 19.00 un sestdienās, svētdienās no plkst.12.00 līdz 18.00.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi