×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 28. marts
Šodien sveicam: Gunta, Ginta, Gunda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2015-03-12
Turpinās kultūrvēsturiskās ainavas atjaunošana Gaujas senielejā

Noslēgumam tuvojas aktivitātes, lai atjaunotu kultūrvēsturisko ainavu un nodrošinātu bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu Siguldas senielejā.
 

Kopš 2011.gada Dabas aizsardzības pārvalde īsteno dažādas aktivitātes aizsargājamās vaboles – lapkoku praulgrauža (Osmoderma eremita) – apdzīvotos biotopos Gaujas senielejā un Ungurmuižas parkā. Lapkoku praulgrauzis ir vabole, kas Latvijā un daudzās citās Eiropas valstīs kļuvusi par vienu no dabas aizsardzības simboliem. Taču jau vairākus desmitus gadu šīs sugas īpatņu skaits samazinās, tā ir izzūdoša un apdraudēta. Piemērotu dzīvesvietu izzušana un vājās spējas migrēt no vienas vietas uz citu ir galvenie iemesli, kāpēc lapkoku praulgrauzis ir tuvu izmiršanai. Turklāt lapkoku praulgrauzis tā saucamā „lietussarga suga” - to aizsargājot, tiek saglabātas simtiem citas dzīvnieku, augu un sēņu sugas, kuras apdzīvo bioloģiski vecus un dobumainus lapu kokus. Daudzas no šīm sugām ir reti sastopamas, to eksistence ir apdraudēta, tāpēc tās ir aizsargājamas. Šis apstāklis vislabāk parāda lapkoku praulgrauža aizsardzības lielo nozīmi dabas daudzveidības saglabāšanā.

Latvijā ir maz vietu, kur lapkoku praulgrauzis ir saglabājies, dažas no tādām ir Siguldas senieleja un Ungurmuižas parks. Taču lapkoku praulgrauzim nelabvēlīga ir ar krūmiem un pamežu biezi aizaugusi vide. Tāpēc Dabas aizsardzības pārvalde projekta „Meža biotopu atjaunošana Gaujas nacionālajā parkā” (starptautiskais nosaukums FOR-REST) ietvaros kopš 2014.gada veic atjaunošanas un apsaimniekošanas darbus šīm teritorijām, kam turklāt vēl nesenā pagātnē bija raksturīga parkveida ainava, kas tagad lielākoties aizaugusi.

Saskaņā ar izstrādāto sugas aizsardzības programmu nelielās atsevišķās platībās Ungurmuižas parkā, Siguldas pilsdrupu pakājē, Klauku līcī, Krimuldas pilsdrupās, Gūtmaņalā un Jaunslakteros, (kopumā 60-80 ha) kopš pagājušā gada tiek izcirsti krūmi un koki, lai atjaunotu parkveida ainavu, attīrot to no apauguma. Pašlaik gan vietumis teritorijās līdz pilnīgas izkopšanas pabeigšanai ainava nav tik pievilcīga kā iedzīvotājiem un apmeklētājiem varētu šķist. Taču vides uzlabošana turpināsies vēl šopavasar, gan dažviet turpinot krūmu, koku ciršanu, gan veicot celmu frēzēšanu, sakārtojot iecienītās pastaigu takas u.c. Lai teritorijas iegūtu estētisku ainavu, darbi turpināsies arī pēc projekta beigām, piemēram, pļavu iekopšana pļaušanai u.tml.

Dabas aizsardzības pārvalde pavasarī organizēs informatīvu pasākumu Siguldas novada iedzīvotājiem, lai iepazīstinātu ar paveikto un teritorijas turpmāko attīstību.

Darbus lapkoku praulgrauža apdzīvoto biotopu teritorijās Dabas aizsardzības pārvalde īsteno projekta “Meža biotopu atjaunošana Gaujas nacionālajā parkā” (starptautiskais nosaukums FOR-REST, LIFE10 NAT/LV/000159). Aktivitātes tiek ieviestas sadarbībā ar Vides risinājumu institūtu, Latvijas Dabas fondu, ELM MEDIA. projektu finansē Eiropas Komisijas LIFE+ programma un Latvijas vides aizsardzības fonds.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi