×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Trešdiena, 24. aprīlis
Šodien sveicam: Visvaldis, Nameda, Ritvaldis
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2015-06-04
Etnisko kultūru konference „Kalendārs – kultūras atspulgs tautā” Turaidā

No 19. līdz 20.jūnijam Turaidas muzejrezervātā norisināsies starptautiska etnisko kultūru konference „Kalendārs – kultūras atspulgs tautā”, kuras noslēgumā, 21.jūnijā, Turaidā, Vasaras saulgriežu svētku laikā, dažādu etnisko kultūru pārstāvji kopīgi iedegs Gaismas ugunskuru par mieru un līdzsvaru pasaulē.

Konferences pamattēma ir seno kultūru Laikrite jeb kalendārā sistēma. Laika skaitīšana ir nozīmīga etnisko kultūru dzīvesveida daļa, kas ataino to saistību ar konkrēto vietu, dabas ritiem, tradīciju un ietver sevī arī senos arhetipus un priekšstatu par Pasaules uzbūvi. Konferences laikā varēs gūt ieskatu lietuviešu, čehu, itāļu, ģermāņu, arī slāvu, baltkrievu, jakutu, ilīriešu, afrikāņu un hindu priekšstatos par laiku un tā skaitīšanu. Tā ir lieliska iespēja iepazīt citādo un saskatīt arī kopīgo, kas vieno tautas, to tradīcijas un pasaules priekšstatus.

Otra būtiska konferences tēma ir latviskās Saules gadskārtas nostiprināšana Latvijā. Šobrīd tiek gatavots nemateriālā kultūras mantojuma (NKM) likums, kas paredz veidot arī NKM vērtību sarakstu. Konferences rīkotāji uzskata, ka latviskajai Saules gadskārtai kā vērtībai ir jābūt iekļautai šajā sarakstā, tāpēc aicina visas organizācijas vai individuālos tradīcijas nesējus, kā arī visus, kam rūp tautas kultūras mantojums, piebiedroties konferences gaitai, kuras laikā Latvijas Nacionālā kultūras centra vadītāja Signe Pujāte iepazīstinās ar topošā likuma izstrādes gaitu, kā arī NKM vērtību saraksta izveidi un uzstādījumiem. Konferences noslēgumā tiks pieņemta rezolūcija, kas būs pamatojums un apņemšanās saglabāt seno Saules gadskārtu kā nezūdošu vērtību nākamajām paaudzēm.

Otrā konferences diena – 20.jūnijs – aizritēs vasaras saulstāvju ieskandināšanas noskaņās. Rīta cēliens paredzēts hindu kultūras prezentācijai un konferences noslēgumam. Plkst.11.00 Dr. Avinash Lele un Dr. Bharti Lele vadībā varēs iepazīties ar Ājurvēdas pamatprincipiem un apgūt praktiskās iemaņas, kā Ājurvēda ir pielietojama ikdienas dzīvē.

Vakars pirms saulgriežu svinībām tiks aizvadīts, meklējot savu un arī tautas dvēseles ceļu. Plkst.20.00 Sokrāta tautskolas sevis izziņas un harmonizēšanas parkā Siguldā Jānis un Dace Vītoli vadīs latvisko meditāciju „Saules meitas taka”.
Konferenci rīko „Nodibinājums Māras loks” sadarbībā ar Turaidas muzejrezervātu, Siguldas novada Domi, kā arī piedaloties ECER (European Congress of Ethnic Religions), ICCS (International Center for Cultural Studies) un Latvijas Nacionālajam kultūras centram. Atbalsta: „Dzīvotprieks”, maiznīca „Flora”, Siguldas Minerālūdens, z/s „Kalnkārkliņi”, „EKO Getliņi”.

Dalība konferencē jāpiesaka līdz 16.jūnijam. Dalības maksa par divām konferences dienām (19. un 20.jūniju) – 20 eiro, viena diena – 10 eiro. Cenā iekļauti izdales materiāli, pusdienas, vakariņas, transports līdz norises vietām un vakara pasākumi. Dalība konferencē abas dienas ar nakšņošanu un ēdināšanu, kā arī transportu no naktsmītnes līdz visām konferences norises vietām – 30 eiro.

Konferences pilna programma www.turaida-muzejs.lv

Informāciju sagatavoja:
Agnija Saprovska
„Nodibinājums Māras loks” līdzdibinātāja

 


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi