×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Sestdiena, 20. aprīlis
Šodien sveicam: Mirta, Ziedīte
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2015-06-09
Siguldā notiks Introvertās mākslas festivāls „Ad Lucem”

Dažādo vasaras festivālu vidū ar savu īpašo noskaņu klausītājus jau četrpadsmito gadu uzrunās Introvertās mākslas festivāls „Ad Lucem”, kas no 21. līdz 29.jūlijam notiks Rīgā, Siguldā un Ventspilī. Siguldā 25. un 26.jūlijā norisināsies festivāla radošās nometnes pasākumi un koncerti, bet 29.jūlijā Siguldas koncertzālē „Baltais flīģelis” izskanēs festivāla noslēguma koncerts „Baltu un persiešu etno mūzika”. Festivāla ietvaros izcili mākslinieki koncertos un radošajās darbnīcās aicina cilvēkus uz mirkli apstāties un piedzīvot cilvēka garīguma meklējumus mākslā un mūzikā.


Introvertās mākslas festivāla „Ad Lucem” programma Siguldā:

Sestdien, 25.jūlijā Siguldas koncertzālē „Baltais flīģelis”:

  • 12.00 ansambļa „Groupa” (Zviedrija/Norvēģija) bezmaksas meistarklases Siguldas Mākslu skolā „Baltais Flīģelis”: etnomūzika, džezs, kompozīcija. Tā būs unikāla iespēja klātienē sastapties ar augstākās raudzes mūziķiem, kuru vārds un meistarība ir plaši novērtēti pasaulē. Spilgtā un profesionālā zviedru mūsdienu tautas mūzikas grupa atrodas zviedru progresīvās tautas mūzikas avangardā jau vairāk nekā 25 gadus. Viņu spēles smalkais vijums, virtuozitāte un improvizācijas gars ir kvalitātes, kas vienmēr savaldzina klausītājus, un pavisam īpašs un neparasts ir perkusionista Terjes Isungseta pašdarināto sitaminstrumentu klāsts un spēles veids.
    Dalība meistarklasēs bez maksas.
  • 15.00 Ebru mākslas prezentācija. Ebru ir unikāla un vienreizēja seno persiešu radīta māksla, kuras pamatā ir gleznošana uz ūdens virsmas. Zīmējums tiek veidots ar speciālām krāsām, kas neizšķīst ūdenī, bet paliek uz ūdens virsmas. Krāsas nesaplūst savā starpā un veido neatkārtojamus ornamentus. Kad zīmējums gatavs, to uzklāj uz īpaša, tam paredzēta papīra un ļauj nožūt. Ebru, kas mūsdienās pazīstama kā dekoratīvi lietišķā papīrmāksla, ir arī viens no senākajiem Turcijas mākslas veidiem. 2014.gadā UNESCO komisija iekļāva ebru mākslu nacionālā kultūras mantojuma datu bāzē.
    Dalība pasākumā bez maksas.
  • 15.30 Ebru mākslas praktiskās nodarbības interesentiem. Pēc ebru mākslas prezentācijas interesenti varēs apgūt mākslas pamatus un radīt savu neatkārtojamo darbu ebru tehnikā. Lai kļūtu par mākslinieku, sagatavotībai nav nozīmes – galvenais ir vēlme piedzīvot ko nebijušu un aizraujošu! Šī brīnumainā seno persiešu gleznošanas tehnika neatstāj vienaldzīgus ne bērnus, ne vecākus, jo katrs zīmējums uz ūdens ir vienreizējs, to nav iespējams precīzi atkārtot, līdz ar to katru reizi tiek radīts kas jauns.
    Dalības maksa – 5 eiro.
  • 18.00 Gonga meditācija. Gongu meditācijai ir sena vēsture. Savulaik budistu klosteros ar gonga skaņām pievērsa uzmanību dieviem. Senajā Grieķijā tas atvēra mirušo valstību, citviet tā skaņas vēstījušas par svarīgiem notikumiem, ar gonga skaņām ieskandināja festivālus, pavadīja dejas un rituālus. Gongs vienmēr ticis uzskatīts par labklājības zīmi: vadoši ļaudis ar tā palīdzību demonstrējuši savu bagātību un sludinājuši par savu ieņemamo stāvokli.  Gongs ir kas vairāk par vienkāršu mūzikas instrumentu, tas daudzās civilizācijās ticis uzskatīts par maģisku simbolu, un tā skaņa izmantota cilvēku gaitās kā materiālā, tā garīgā plānā. Mūsdienās skaņu terapeiti izmanto gongus un citus arhaiskus instrumentus, lai palīdzētu ārstēt dažādas veselības problēmas, tos ar izciliem rezultātiem pielieto psihoterapijā, risinot krīzes situācijas un palīdzot stresa gadījumos. Gongu un Tibetas trauku skaņām ir dziļa ietekme personīgās transformācijas un garīgās izaugsmes ceļā. Gongu meditācijas vadītāji rada vibrācijas un skaņas, kas caurauž visu cilvēka ķermeni. Saplūšana ar Tibetas trauku un gongu skaņām ir meditācija, kas pieejama katram cilvēkam: skanējumu izbaudot, cilvēks jūtas kā ieskauts dziedinošu skaņu un vibrāciju aurā, trauku dziedājums pakāpeniski pārņem cilvēka apziņu, un notiek dziļa dziedinoša relaksācija. Gongu skaņas palīdz atbrīvoties no uzkrātā stresa un bailēm, un ļauj piepildīt sevi ar mieru. Līdzi jāņem paklājiņš, pleds un neliels spilventiņš.
    Dalības maksa – 10 eiro (ar savu paklājiņu), 15 eiro(bez paklājiņa.

Svētdien, 26.jūlijā, Siguldas Jaunās pils dārzā:

  • 11.00 koncerts „Saules dziesmas” – ansamblis „Vecpilsētas dziedātāji”. Ansamblī apvienojušies jaunieši, kurus aizrauj postfolklora. Kopā dziedot un muzicējot, viņi radījuši programmu, kurā ietvertas dziesmas par dabu, dabas parādībām, dievībām, senlatviešu dzīves izjūtu un dzīvesziņu – gan spēka dziesmas, gan apcerīgas.  Brīvi rotaļājoties ar latviešu folkloru un smeļoties tajā idejas dziesmu vārdiem, „Vecpilsētas dziedātāji” ļaujas jaunradei un atskaņo savas  oriģinālkompozīcijas, kā arī tradīcijā balstītas improvizācijas. Grupai raksturīgajā skanējumā savijas gan spēcīgas, gan maigas balsis un daudzveidīgs mūzikas instrumentu klāsts, sākot no pavisam tradicionāliem līdz mūsdienīgiem skaņu rīkiem. 
    Ieeja pasākumā bez maksas.

Svētdien, 26. jūlijā, Siguldas koncertzālē „Baltais flīģelis”:

  • 13.00  Valda Svirska lekcija „Iekšējās pasaules apvāršņi mūzikā un meditācijā”. Valdis Svirskis ir filosofijas zinātņu maģistrs, un filosofijas, retorikas un reliģisko ideju vēstures pasniedzējs kopš 1999.gada. Pašlaik Svirskis ir pieprasīts lektors Latvijā un ārpus tās, viņš vada meditācijas nodarbības un lasa lekcijas garīgās prakses un kultūras jautājumos. Vadot nodarbības, Valdis Svirskis lielu vērību piešķir garīgās prakses vispārējo principu apguvei, sistemātiskam augstās jogas ideju piemērojumam ikdienas praksē, mantriskai dziedāšanai un smaidam. Lekcija noritēs kā neakadēmisks pasākums – tas būs veids, kādā Valdis prot uzrunāt un meklēt dziļāku izpratni un saikni starp sirdi un prātu mākslas kontekstā.
    Ieeja lekcijā par ziedojumiem.
  • 15.00  arhitekta Kaspara Rikarda lekcija „Sakrālā ģeometrija”. Arhitekts daudzu gadu garumā ir pētījis un vācis materiālus par vizuālo tēlu sistēmām, un lekcijā viņš labprāt dalīsies savās zināšanās un pārdomās par to. Dabas pasaule ir uzbūvēta pēc noteiktu universālu harmonisku proporciju algoritma, kas atspoguļo vārdos neizsakāmo. Šis princips dabā ir reizē acīmredzams un tajā pat laikā nemanāms. Sakrālā ģeometrija atklāj un skaidro universālu likumsakarību pamatprincipus, ģeometriskas figūras, simbolus un proporcijas, un cenšas tuvoties šo principu būtības apjausmai. Viens no sakrālās ģeometrijas mērķiem ir attīstīt cilvēka telpisko domāšanu, lai pilnīgotu izpratni par pasauli tās daudzdimensionalitātē.
    Ieeja lekcijā par  ziedojumiem.
  • 17.00 mākslinieka Jura Toropina gleznu izstādes atklāšana. Juris Toropins ir ievērojams latviešu vidējās paaudzes mākslinieks, Latvijas Mākslinieku savienības biedrs, kas konsekventi strādā ainavas un klusās dabas žanrā. Viņa radošo darbību raksturo tēmas, tehnikas un rokraksta viengabalainība un noturība. Gleznotāja audekliem raksturīgie elementi ir Saule, vispārināti tverti koki, ziedi, dabas tēlojumi un debesis. Juris Toropins ir virtuozs noskaņu un atmosfērisku iespaidu meistars, pārliecinošu gleznieciski risinātu dabas ilūziju radītājs, kas prot panākt vieglumu, caurspīdīgumu, harmonisku krāsu saskaņu, radīt gaismas un gaisa efektu savos darbos. Māksliniekam ir ļoti tuva klasiskā mūzika, un nereti viņš savas izstādes veido kā vienotu, polifoniski bagātu skaņdarbu, kur katrs atsevišķs darbs izpilda atsevišķas muzikālas tēmas lomu. Šī dziļi individuālā pieeja vispārliecinošāk raksturo Jura Toropina daiļrades metodi. 
    Ieeja bez maksas.
  • 18.00 koncerts “Somu laikmetīgā mūzika un deja”. Duets “Duo Mitrej” (Somija). Programmas uzmanības centrā ir dejas performance apvienojumā ar mūzikas izpildījumu, horeogrāfa un mūziķa iekšējās pasaules meklējumi. Mākslinieki pie šī temata ir strādājuši jau ilgu laiku.
    Ieejas maksa 10 eiro.

Trešdien, 29.jūlijā koncertzālē "Baltais flīģelis" plkst.19.00 – noslēguma koncerts “Baltu un persiešu etno mūzika”. Unikāla iespēja vienā koncertā dzirdēt dažādu tautu māksliniekus – savas tradīcijas pārzinātājus, kurus vieno mīlestība uz harmoniju, dvēseles gaismu un uz ideju, kas rada iespēju atšķirīgām tradīcijām sastapties un sarunāties vienā muzikālajā valodā. Festivālam īpaši veidotajā programmā skanēs senā baltu un sūfiju mūzika, programmu papildinās instrumentālā grupa un Irānas kaligrāfijas māksla. Koncertā piedalās: Laima Jansone (Latvija, kokle), Sauļus Petreikis (Saulius Petreikis, Lietuva, pūšaminstrumenti), Hamidreza Rahbaralams (Hamidreza Rahbaralam, Irāna, dafs, sitāra, uds), Mārtiņš Miļevskis (Latvija, sitaminstrumenti), Alpers Akčajs (Alper Akçay, Turcija, deja un horeogrāfija).
Ieejas maksa 12 – 15 eiro.

Festivāls „Ad Lucem” ir mākslas radīta telpa, kas sniedz patvērumu no ikdienas steigas un stresa – miera un harmonijas oāze, kurā var ieklausīties skaņās, klusumā un sevī, sastapt ceļabiedrus un gūt iedvesmu. Kopš 2002.gada, sadarbībā ar izciliem māksliniekiem festivāls „Ad Lucem” piedāvā augstvērtīgus koncertus, kuru raksturīgā iezīme ir īpašais introvertās mākslas fenomens. Tas aicina ikvienu pievērsties savai iekšējai pasaulei, meklēt būtisko un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu.

Festivāla „Ad Lucem” biļetes pieejamas „Biļešu servisa” tirdzniecības vietās un koncertzāles „Baltais flīģelis” kasē. Skolēniem, studentiem un pensionāriem 30% atlaide. Uz koncertiem Siguldas koncertzālē „Baltais flīģelis” Siguldas ID karšu īpašniekiem 30% atlaide.

Festivālu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome un Siguldas novada Dome.

 


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi