×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 29. marts
Šodien sveicam: Aldonis, Agija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2015-08-19
Kā kļūt energoefektīvākiem un maksāt mazāk par elektrību

Ja elektrības rēķins šķiet par lielu vai ir vēlme kļūt energoefektīvākam, vai uzlabot savu dzīves telpu, par to nemaksājot vairāk nekā līdz šim, ir vērts paanalizēt savus un ģimenes paradumus – mainot tos, ikvienam ir iespēja ietaupīt.

Pieaugošā atkarība no enerģijas importa, energoresursu trūkums, kā arī nepieciešamība ierobežot klimata pārmaiņas, ir problēmas, kuru risināšanai kā vērtīgu līdzekli Eiropas Savienība (ES) izvirzījusi energoefektivitātes paaugstināšanu. Ir pieņemta jauna energoefektivitātes direktīva, kuras īstenošana attiecas arī uz Latviju.

Kā ES energoefektivitātes mērķi uz 2020.gadu izvirzīti – par 20% samazināt siltumnīcefektu izraisošo gāzu izmešus, līdz 20% palielināt atjaunojamo energoresursu īpatsvaru enerģijas gala patēriņā un par 20% paaugstināt energoefektivitāti. Arī katram no mums savā ģimenē, mājoklī ir iespējams kļūt energoefektīvākiem, tādēļ AS „Sadales tīkls” iedzīvotājiem atgādina dažas zināmas, bet piemirstas lietas, ko varam darīt efektīvāk.

Cilvēka daba ir tāda, ka pat tiem, kam šķiet, ka viņi elektroenerģiju zina visu un izmanto to ļoti efektīvi, ikdienā ieviešas pa kādam ieradumam, kas rada liekus elektrības tēriņus. Pat cilvēkiem, kam energoefektivitāte ir maizes darbs, kas to pēta, analizē un māca citus būt energoefektīviem, reizi pa reizei der atsvaidzināt zināšanas par efektīvu saimniekošanu savā mājsaimniecībā.

Katru dienu mēs lietojam elektrību, īpaši nedomājot par tās patēriņu. Mēs pierodam pie sava dzīvesveida, pierodam pie naudas summas elektrības rēķina apmaksai. Vienlaikus ir daudz vienkāršu, šķietami pašsaprotamu lietu, kas palīdzētu elektroenerģiju izmantot efektīvāk, - kā gatavot ēst, kā mazgāt veļu un traukus, kā pašiem mazgāties, kā izmantot mājsaimniecības tehniku.

Piemēram, ledusskapī temperatūru vēlams noregulēt uz +5°C, savukārt saldētavā būs gana ar –18°C. Der iegaumēt, ka, izvēloties ledusskapī vēsāku vidi, +4°C, elektroenerģijas izmaksas par ledusskapi palielināsies par 10%. Ledusskapja energoefektivitāte būs zemāka, ja novietosiet to blakus tiešiem siltuma avotiem - plītij, radiatoriem, tiešiem saules stariem caur logu. Tāpat uz ledusskapjiem nedrīkst likt virsū mikroviļņu krāsnis, tosterus vai mazās cepeškrāsniņas. Savukārt ēdienus ledusskapī vēlams likt noslēgtos traukos.

Zemākas temperatūras uzstādīšana ir arī veids, kā energoefektīvi mazgāt veļu un traukus, jo tieši ūdens sildīšanai mazgāšanās procesā tiek patērēts visvairāk elektroenerģijas – jo siltākā ūdenī tiks mazgātas drēbes un trauki, jo dārgāk tas izmaksās. Svarīgi ir gan veļas, gan trauku mazgājamās mašīnas kārtīgi aizpildīt – dažu šķīvju vai pāris kreklu mazgāšana būs līdzvērtīga zemē nomestai naudai.

Daudziem no mums neatņemams rīta rituāls ir tase kafijas. Ja ūdeni kafijai vai tējai vārām elektriskajā kannā, ieteicams ir vārīt tik daudz ūdens, cik būs nepieciešams. Ja divu tasīšu vietā uzvārīsiet pilnu kannu, patērēsiet četras līdz piecas reizes vairāk elektroenerģijas, nekā vajadzētu. Savukārt lielo ūdens sildītāju vajag novietot iespējami tuvāk ūdens izmantošanas vietai. Augstāko energoefektivitāti tas sniegs, ja temperatūra būs noregulēta uz 55-60°C.

Ja ir jāizdara izvēle starp mazgāšanos dušā vai vannā, der iegaumēt, ka, nedēļu katru dienu mazgājoties dušā, iztērēsim aptuveni tikpat daudz ūdens kā vienā mazgāšanās reizē vannā. Protams, arī dušā energoefektīvi būs ūdeni tecināt tikai tad, kad tas nepieciešams. Līdzīgi arī zobus tīrot, krānu nevajag atstāt tekošu visu zobu tīrīšanas laiku.

Monētas otra puse, sevišķi par dušu runājot, ir komforts – vai gribam un esam ar mieru savus ierastos paradumus mainīt, jo ir tik patīkami dušā mazgāties, ja ūdens strūkla virs galvas ir nepārtraukta. Bet tas jau jāizlemj katram pašam, vadoties pēc savām vēlmēm, iespējām un ģimenes maciņa biezuma.

Gatavojot ēdienu, katliņi un pannas vienmēr ir jālieto ar vākiem, pretējā gadījumā daļa elektroenerģijas tiks patērēta gaisa, ne ēdiena sildīšanai. Svarīgi ir arī regulēt sildīšanas pakāpes – līdz ko ūdens uzvārījies, jāpagriež uz zemāku pakāpi. Katla vai pannas izmēram jāatbilst sildvirsmas izmēram vai jābūt lielākam, bet ne mazākam, jo silst visa virsma. Ja katliņš būs mazāks, elektroenerģija, tēlaini izsakoties, tiks izkūpināta gaisā.

Lai efektīvāk izmantotu cepeškrāsni, gatavojot ēdienu, to var izslēgt 10–15 minūtes ātrāk. Cepeškrāsni nevajag virināt, bet sagaidīt, kad ēdiens gatavs. Savukārt vārot kartupeļus, ar ūdeni nevajag pieliet pilnu katlu, bet liet tik daudz, lai nosegtu kartupeļus.

Svarīgi būtu arī mainīt savus paradumus telpu vēdināšanā. Ja ierasts ir logus turēt vaļā nedaudz pavērtus, siltums izplūst no telpas, aukstums iekļūst, bet gaisa apmaiņa nenotiek. Kā skaidro AS „Latvenergo" Energoefektivitātes centrā, efektīvāk ir telpas vēdināt, logu atverot plaši vaļā uz brīdi, kamēr neatdziest grīda un mēbeļu virsma.

Ja ir iespējams, arī temperatūru telpās energoefektīvi ir regulēt atbilstoši situācijai. Daudzviet kā komforta zona ir noteikti 20 līdz 22°C. Pametot mājokli, temperatūru ieteicams samazināt par dažiem grādiem. Arī gulēt ejot, vēlams rīkoties līdzīgi, temperatūru pazeminot par trīs līdz četriem grādiem. Jāatceras, ka par vienu grādu samazinot temperatūru, izmaksas apsildei konkrētajā laika posmā samazināsies par pieciem procentiem.

Savu ieguldījumu energoefektīvākā dzīvesveidā var dot arī veco spuldžu nomaiņa pret ekonomiskajām vai LED spuldzēm. Šo spuldžu jaudas ir tik mazas, ka tās nav nepieciešams bieži slēgt iekšā un ārā - tā būtisku ekonomiju iegūt nevar. Bet kopumā lielākā vai mazākā mērā iespējas ietaupīt vai uzlabot savu dzīves telpu, par to nemaksājot vairāk, ir praktiski visiem, vien jāspēj mainīt paradumus.

Lai informētu iedzīvotājus par energoefektivitāti, AS „Sadales tīkls” ir sagatavojusi īpašu sadaļu uzņēmuma mājaslapā, kurā regulāri tiek papildināta informācija.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi