×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 26. aprīlis
Šodien sveicam: Alīna, Sandris, Rūsiņš
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2015-08-31
Štūres biedrības ekskursija uz Liepāju

Sestdien, 22.augustā, Štūres biedrība 40 cilvēku sastāvā devās vasaras ekskursijā, kas šogad veda uz Kurzemes pērli – Liepāju. Paldies biedrības vadītājai Dzintrai Melderei un ekskursijas organizētājai un vadītājai Sandrai Strengai, kas kā liepājniece mums parādīja pilsētu un tās ievērojamākās vietas.

Laiks bija jauks un devāmies ceļā. Pirmo apskatījām un šo to nogaršojām Liepājas slavenajā Pētertirgū. Tad mūs sagaidīja kultūršķūnis „Putnu dārzs” ar siltām pusdienām. Pēc tam devāmies apskatīt Pētera Pirmā namiņu, kur viņš bija dzīvojis Liepājā. Pēc pusdienām mums pievienojās gide, kas veda mūs uz Rožu laukumu pašā pilsētas sirdī. Apskatījām arī Liepājas S. Trīsvienības katedrāli. Burvīgās Liepājas ieliņas pārsteidza ar savu arhitektūru, slavenajiem arhitektu šedevriem. Paviesojāmies arī Amatniecības centrā, kur redzējām pasaulē garākās, 123m garās dzintara krelles. Tad apskatījām J.Čakstes pamatskolu un strūklaku laukumu, kā arī burvīgo parku, kur pats Jānis Čakste stādījis kokus. Interesants bija arī Gulbju dīķis ar saliņu. Tad devāmies apskatīt lielākās bungas Baltijā, Spoku koku un Liepājas pludmali, kas lepojas ar savām zelta smiltīm, ko paši varējām arī izbaudīt. Mūsu ceļš veda uz Liepājas muzeju pa Promenādi, kas rotājas ar Liepājas himnas tekstiem.Ļoti patika Liepājas muzejs ar senajiem Kurzemes traukiem un tērpiem, kas ļāva paraudzīties senatnē.

Drosmīgākie biedrības biedri devās izbraucienā pa jūru ar kuģīti „Četri vēji”. Kapteinis izvizināja mūs līdz pašiem jūras vārtiem. Pēc brauciena varējām apskatīt Liepājas jauno koncertzāli „Lielais Dzintars”, kā arī smilšu pulksteni no dzintariem.

Jau drīz pēc tam devāmies uz hosteli „Brīze”, kur varējām apcerēt dienā pieredzēto, lai jau vakarā dotos gūt jaunus iespaidus brīvdabas izrādē Karostas manēžā „Pūt, vējiņi”. Izrādi vērot bija ieradušies daudz cilvēku. Tā notika brīvā dabā. Šis bija vēl neredzēts un vienreizējs notikums arī pašiem liepājniekiem. Tā bija daļa no mākslas foruma „Atklāj savu dzintaru!” programmas, kas ir kā ievadpasākums Liepājas koncertzāles atklāšanai rudenī. Komponistā Kārļa Lāča, dzejnieka Jāņa Elsberga un libreta autores Evitas Mamajas mūzikls radīts pēc J.Raiņa un latviešu tautasdziesmu motīviem. Izrādes režisors bija Dž. Dž. Džilindžers. Fantastiska bija arī Mārtiņa Vilkārša scenogrāfija. Varējām sekot A.Andrejevas, E.Pujāta, A.Jēkabsones, K.Kārkliņa, I.Kučinskas, E.Dombrovska, S.Ruicēnas un citu skatuves mākslinieku lieliskajam sniegumam. Izrādes beigās visi skatītāji stāvēja kājās un aplaudēja.

Otrā diena sākās ar Karostas apskati, kur mūs pavadīja militāri noskaņots gids. Kā pērle visā Karostā bija pareizticīgo Sv. Nikolaja Brīnumdara jūras katedrāle, kas nesen pieredzējusi arī kupolu atjaunošanu. Īpaši interesanti likās arī Ziemeļu forti un Ziemeļu mols. Varējām meklēt izeju no tumšiem pazemes tuneļiem, ko tomēr veiksmīgi izdevās atrast.

Tad devāmies uz Karostas cietumu, lai izzinātu pagātnes notikumus. Karostas cietums jeb virssardze. Ēka celta ap 1900.gadu, un līdz pat 1997.gadam kalpojusi kā militārpersonu disciplinārsodu izciešanas vieta. Jau kopš pirmajiem gadiem tā ir bijusi drūma vieta cilvēku likteņu salaušanai un brīvā gara apspiešanai. Mainījās varas un līdz ar to mainījās ieslodzītie, bija revolucionāri, cara armijas matroži un apakšvirsnieki, vācu Vērmahta dezertieri, Staļina laika tautas ienaidnieki, padomju armijas un Latvijas armijas karavīri un citi nepaklausīgie. Pēdējie ieslodzītie uzrakstus uz kameru sienām atstājuši vēl samērā nesen – 1997.gadā. Šeit bija arī mūsu pusdienu vieta. Daudz pārdomu un izjūtu - apmeklējot šādu vietu.

Mums bija iespēja pabaudīt liepājnieku populāru atpūtas parku „Beberliņi” un vēl atvadu sveicieni Liepājai ar peldēm jūrā pie Ziemeļu molā, kur šogad savairojies neparasti daudz medūzu.

Iespaidiem, sajūtām un atmiņām bagāti atgriezāmies Siguldā, lai savā vasaras čemodānā ieliktu divas saulainas un krāšņas dienas.

Informāciju sagatavoja:
Inonanta Millere


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi