×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Otrdiena, 23. aprīlis
Šodien sveicam: Jurģis, Juris, Georgs
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2015-09-20
Bijušie jaunie reindžeri piedalās jaunas programmas izveidē

Pirmo reizi EUROPARC federācija, kas apvieno dabas un nacionālo parku organizācijas Eiropā, un kā paspārnē kopš 2002.gada darbojas Juniorreindžeru programma, kopā aicināja jauniešus – bijušos Jaunos reindžerus no dažādiem Eiropas nacionālajiem parkiem, lai kopā diskutētu un lemtu,  ko un kā dabas aizsardzībai var palīdzēt jaunieši,  kas izauguši no Jauno reindžeru vecuma.

YOUTH+ nometne notika Spānijā, Katalonijā, Aiguestortes i Estany de Sant Maurici Nacionālajā parkā. Parks atrodas Pireneju kalnos, un tā galvenā vērtība ir unikālās Pireneju kalnu ainavas ar ledāju veidotajām ielejām, kalnu upēm un ūdenskritumiem, daudzajiem kalnu ezeriem – lielākiem un mazākiem, kā arī kalnu mežiem ar tiem raksturīgajām augu sugām – kalnu priedēm un rododendriem. Nacionālais parks ir arī iecienīts tūrisma objekts, tajā atrodas vairāki informācijas centri ar interaktīviem informācijas stendiem. Parkā ir izveidots plašs kalnu taku tīkls. Daļa no takām ir pieejamas arī  cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, tai skaitā cilvēkiem ratiņkrēslos.

Nometnē piedalījās bijušie Gaujas Nacionālā parka Jaunie reindžeri Linda Andrušaite un Jānis Saulītis no Siguldas novada. Jauniešu dalību nometnē atbalstīja nodibinājums “Gaujas nacionālā parka fonds”.

Nometnē piedalījās 23 jaunieši no 10 Eiropas valstīm. Nometnes mērķis bija izstrādāt plānu, lai izveidotu programmu Youht+ un izveidotu ziņojumu, lai 26.-27.oktobrī, Regensburgā, kur konferencē pulcēsies vairāk nekā 300 Eiropas dabas un nacionālo parku direktori un politiķi no visas Eiropas, pārliecinātu viņus par šīs programmas nepieciešamību un ieguvumiem.

Linda stāsta, ka nometnē jaunieši attīstīja komunikācijas prasmes, līderību un aizstāvību, kas palīdzēja jauniešiem radoši strādāt grupās un ģenerēt jaunas idejas. “Ļoti interesantas aktivitātes nometnes laikā bija par cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un to, kā viņiem palīdzēt kvalitatīvāk un ērtāk baudīt nacionālo parku piedāvātās iespējas. Jaunieši tika apmācīti, kā rīkoties dažādās situācijās un kā izturēties pret šiem cilvēkiem. Jauniešiem bija iespēja arī praksē izmēģināt savas jauniegūtās zināšanas, kopā ar cilvēkiem ar īpašām vajadzībām no vietējā sociālā centra,” turpina Linda.

Jānis Saulītis atzīst, ka arī viņam šī nometne-konference bija lieliska iespēja iepazīties un piedalīties pieredzes apmaiņā ar citiem jauniešiem no dažādām Eiropas valstīm un nacionālajiem parkiem, kuriem interesē dabas aizsardzība. “Ļoti vērtīgas bija diskusijas par jauniešu turpmāko iesaisti nacionālo parku darbībā, kā arī nodarbības un grupu darbi dažādu prasmju – komunikācijas, vadīšanas un dabas pārstāvniecības – attīstīšanai. Protams, nometne bija arī lieliska iespēja iepazīt vietējo un nedaudz arī citu valstu kultūru, kā arī iepazīt un izbaudīt Pireneju kalnu dabu,” iespaidos dalās Jānis.

Nometnes laikā jaunieši ieguva daudz jaunus kontaktus, draugus no dažādām Eiropas aizsargājamajām teritorijām. Viņi atzinīgi vērtē arī pieredzējušo Eiropas dabas un nacionālo parku reindžeru atbalstu nometnes laikā, lai turētos pareizajā virzienā  un sasniegtu mērķi īsajā nometnes laikā.

Protams, nometnes laikā jaunieši izbaudīja pasakainās kalnu ainavas un apskatīja tuvākos Pireneju kalnu ciematiņus, kā arī izbaudīja vietējo virtuvi. Nometnes laikā viņiem arī bija iespēja pārdzīvot skarbos kalnu laikapstākļus – lietu, miglu  un krusu.

Linda atzīst: “Manuprāt, nometne bija ļoti laba iespēja iegūt jaunus kontaktus un  labus draugus no daudzām Eiropas aizsargājamajām teritorijām. Pavadītais laiks kopā ar šiem jauniešiem man parādīja to, ka nav nozīmes tam, ko tu studē un kur tu strādā. Pārstāvot jebkuru jomu tu vienmēr vari aizsargāt dabu un palikt saiknē ar dabas aizsardzību, tas nenozīmē, ka tev ir jākļūst par nacionālā parka reindžeri. Piemēram, es studēju mārketingu un kurš ir teicis, ka es nevarētu reklamēt dabu un tās aizsardzību?”

Linda atzīts, ka nometnē iegūtā pieredze viņai noteikti noderēs gan studijās, gan darba gaitās un, protams, jaunizveidotā programma Youth+ to padarīs vēl vieglāku: “Tā atļaus jauniešiem Eiropas aizsargājamās teritorijās izveidot kopēju tīklu, lai kopīgiem spēkiem sargātu dabu, jo daba taču esam arī mēs paši”.

Gaujas nacionālā parka fonds, kas Jauno reindžeru aktivitātes Gaujas Nacionālā parka teritorijā, kā arī jauniešu dalību starptautiskās nometnēs, atbalsta kopš 2004.gada, ir ieinteresēts, lai jaunieši, kas ar lielu zinātkāri un aizrautību ir piedalījušies Jauno reindžeru aktivitātēs, sasniedzot vecumu, kas vairs neatbilst Jauno reindžeru  programmai, nezaudētu saikni ar savu dabas pieredzes skolu un turpinātu iesaistīties dabas aizsardzības un vides izglītības aktivitātēs. Jaunieši nav tikai mūsu dabas aizsardzības nākotnes līderi. Viņi var dod lielu ieguldījumu dabas aizsardzībā īpaši aizsargājamās teritorijās arī šodien, bet viņiem ir jādod iespēja. Un EUROPARC YOUTH+ programma varētu būt labs veids kā to īstenot.

 


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi