×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 29. marts
Šodien sveicam: Aldonis, Agija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2015-12-22
Pašvaldība plāno Siguldas novada izglītības infrastruktūras attīstību

Pēdējos gados Siguldas novadā ir iezīmējusies stabila tendence palielināties bērnu dzimstībai. Piecu gadu laikā ir radītas vairāk nekā 400 jaunas vietas pašvaldības bērnudārzos. Pilsētas skolās kopš 2013.gada ir palielinājies pirmklasnieku skaits un septiņu paralēlklašu vietā skolās ir izveidojušās 9–10 paralēlklases. Ir vērojama stabila tendence – pozitīvā migrācija.

Atšķirībā no daudziem Latvijas reģioniem, kur skolēnu skaits turpina samazināties, Siguldā jau otro gadu skolēnu skaits pakāpeniski pieaug. Šobrīd šis pieaugums skar tikai sākumskolas posmu, taču pēc četriem gadiem sasniegs 7.–9.klašu posmu, bet vēlāk – arī vidējās izglītības posmu. Izvērtējot skolēnu skaita pieaugumu, ir prognozējams, ka tuvāko sešu gadu laikā skolēnu skaits pilsētas skolās palielināsies par aptuveni 450 bērniem.

Rēķinoties ar skolēnu skaita pieaugumu, ir pieņemts lēmums paplašināt Laurenču sākumskolu, pārveidojot daļu no hosteļa „Kaba” par skolas telpām, lai nodrošinātu pieprasījumu pēc skolas piedāvātajām izglītības iespējām, kā arī pirmklasnieku pieaugumu pilsētas skolās. Šobrīd notiek projekta izstrāde, un telpu remontdarbus ir plānots veikt līdz 2016. gada 1.septembrim.

Pašvaldības speciālisti vairāku mēnešu garumā ir analizējuši pieejamo skolu infrastruktūru, tās atbilstību dažādiem izglītības posmiem un iestāžu kapacitāti, lai pieņemtu lēmumus par izglītības infrastruktūras attīstību. Lēmumu pieņemšanuietekmē vairāki būtiski faktori. Pirmkārt, tā ir nepieciešamība izpildīt Ministru kabineta prasību nodrošināt katram skolēnam mācību telpā ne mazāk kā 2 m2. Šie noteikumi ir spēkā jau šobrīd, bet līdz 2020.gadam noteikts pārejas periods, kurā jānodrošina skolu telpu atbilstība šim normatīvam. Otrkārt, tā ir nepieciešamība veikt būvniecību, lai nodrošinātu vietu skolās visiem novada bērniem.

Vēl viens būtisks faktors, kas ietekmē lēmumu pieņemšanu, ir iespēja piesaistīt Eiropas struktūrfondu finansējumu programmas „Uzlabot vispārējās izglītības iestāžu mācību vidi” ietvaros, kura apgūšana sāksies 2017. Un 2018.gadā. Šobrīd tiek izstrādāti Ministru kabineta noteikumi, kas noteiks finansējuma piešķiršanas kritērijus, kurus ņemot vērā, plānots, ka vislielāko finansējuma apjomu varēs piesaistīt Siguldas Valsts ģimnāzijai, tajā skaitā, ja nepieciešams, jauna skolas korpusa būvniecībai. Šīs programmas ietvaros finansējumu mācību vides uzlabošanai, visticamāk, varēs iegūt arī Siguldas 1.pamatskolas renovācijai un labiekārtošanai.

Novembra beigās un decembrī Siguldas novada Domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics, priekšsēdētāja vietniece Līga Sausiņa un Izglītības pārvaldes vadītāja Maija Bruģe vairākkārt tikās ar Siguldas pilsētas vidusskolas, Siguldas 1.pamatskolas un Siguldas Valsts ģimnāzijas skolotājiem, skolu padomēm un vecāku pārstāvjiem, lai apspriestu optimālākos risinājumus Siguldas pilsētas izglītības iestāžu infrastruktūras pilnveidošanai.

Ņemot vērā kvadrātmetru ierobežojumu uz vienu skolēnu un finansējuma piesaistīšanas iespējas, Siguldas 1.pamatskolā tika diskutēts par diviem skolas attīstības modeļiem: pārveidot skolu par sākumskolu ar 1.–6.klasēm vai saglabāt pamatskolu ar 1.–9.klasēm, samazinot skolēnu skaitu klasē. Ar vecākiem un skolotājiem tika panākta vienošanās saglabāt pamatskolu ar 1.–9.klasēm. Turpmāk tiks piesaistīti eksperti, lai izvērtētu skolas ēkas ietilpību un saņemtu vērtējumu par iespēju pārveidot skolas telpas. Iespējamie rekonstrukcijas darbi varētu notikt 2018.gadā.

Siguldas pilsētas vidusskolā un Siguldas Valsts ģimnāzijā tika diskutēts par iespēju renovēt un paplašināt skolas ēku Kronvalda ielā 7, kur šobrīd atrodas Siguldas pilsētas vidusskola, lai pēc tam, iespējams, veiktu abu skolu maiņu. Šajā risinājumā ir vairāki būtiski ieguvumi. Siguldas pilsētas vidusskola beidzot varētu īstenot senlolotu sapni – no 1. līdz 12.klasei atrasties zem viena jumta K.Barona ielā, kur šobrīd atrodas Siguldas Valsts ģimnāzija un Siguldas pilsētas vidusskolas 1.–4.klašu korpuss. Šis risinājums dotu iespēju nākotnē nepieciešamības gadījumā pilsētas vidusskolā uzņemt lielāku pirmklasnieku skaitu.

Savukārt Siguldas Valsts ģimnāzija ēku maiņas rezultātā iegūtu renovētu, mūsdienīgu skolas ēku A.Kronvalda ielā ar mūsdienīgu piebūvi, kā arī papildu līdzekļus no Eiropas struktūrfondiem mācību vides pilnveidošanai. Izvēloties šādu risinājumu, ir iespēja jaunā skolas korpusa būvniecībai maksimāli piesaistīt Eiropas struktūrfondu līdzfinansējumu, atslogojot pašvaldības budžetu, jo būtiski ieguldījumi vairāku miljonu eiro apmērā būs nepieciešami arī skolas ēkas K.Barona ielā 10 kapitālajam remontam.

Optimālākā risinājuma gadījumā jaunā korpusa būvniecībai A.Kronvalda ielā vajadzētu notikt 2017./2018.gadā, bet abu skolu esošo ēku renovācijas darbiem, sākot ar 2018.gadu. Lai to izdarītu, pašvaldības speciālistiem ir jāveic virkne priekšdarbu, to skaitā – jāorganizē būvniecības un renovācijas projektu izstrāde.

Izglītības iestāžu direktori un skolotāji, apzinoties izaicinājumus, ko rada skolēnu skaita pieaugums novadā, kā arī ēku rotācijas ieguvumus katrai izglītības iestādei, ir atbalstījuši pašvaldības iniciatīvu. Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors kopā ar skolotāju kolektīvu ir uzsācis darbu pie jaunas skolas attīstības stratēģijas 2016.– 2021.gadam, kurā ir plānotas izmaiņas līdzšinējās izglītības programmās, piešķirot tām jaunu pievienoto vērtību, stiprinot dabaszinātņu un tehnoloģiju virzienu, pilnveidojot svešvalodu apguves iespējas, dažādojot interešu izglītību un citas.

Lai pieņemtu galīgo lēmumu, plānotas vēl vairākas tikšanās un darba grupu sanāksmes. Siguldas novada pašvaldības pārstāvji aicina novada skolēnu vecākus jautājumu gadījumos sazināties ar Siguldas Valsts ģimnāzijas, Siguldas 1.pamatskolas un Siguldas pilsētas vidusskolas direktoriem. Tāpat nepieciešamības gadījumā iespējams sazināties ar pašvaldības darbiniekiem, lai vienotos par tikšanos un kopējās sarunās apspriestu plānoto Siguldas novada izglītības iestāžu infrastruktūras attīstību.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi