×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 25. aprīlis
Šodien sveicam: Līksma, Bārbala
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2016-02-23
Vēstures stunda Siguldas novada bibliotēkā

Pirmdien, 22.februārī, Siguldas novada bibliotēku apmeklēja Siguldas Valsts ģimnāzijas 10.a klase kopā ar vēstures skolotāju Inesi Bergu, lai iepazītos ar Latvijas vēstures lappusēm izstādē “Sadzejotā valsts”.

Interesanti, ka izstāde skatāma kā lapas Facebook tīklā, kurā dažādu laikmetu rakstnieki un mūziķi veido ierakstus un notikumus, raksta komentārus. Skolēniem izstādes noformējums šķita atpazīstams. Skolotāja I.Berga audzēkņus sadalīja grupās un katra no tām izpētīja un iepazina sīkāk katru no piecām izstādes daļām. Noslēgumā katra grupa prezentēja attiecīgā laikmeta valsts idejas izpausmes latviešu mākslā, literatūrā, mūzikā un politikā.

Latvijā prasību pēc savas valsts pirmie izvirzījuši tieši dzejnieki. Viņi arī piedalījās valsts izcīņā, nosargāšanā un jauncelsmē, dalās ar tautu sāpēs par Latvijas valsts bojāeju. Okupācijas gados dzejnieki uzturējuši dzīvu patriotisma garu, pamatīgi slēpto valsts ideju neļaujot aizmirst rūpīgi šifrētos tekstos, lai, pienākot Trešajai atmodai, aktīvi piedalītos mūsu valsts atjaunošanā.

Raiņa, Kārļa Skalbes un Viļa Plūdoņa tekstos lasāma prasība pēc Latvijas valsts. Aleksandra Čaka poēmas “Mūžības skartie” manuskripts un strēlniekiem veltīti citu autoru literārie darbi vēstī par leģendārajām varonības dienām. Tādu autoru kā Anna Brigadere, Edvarts Virza un Aspazija rokraksti liecina par literatūras uzplaukumu jaunajā valstī 20.gs. 20./30.gados, kad par pašapziņas nesēju kļuvis zemnieka tēls. Okupācijas gados tapušie teksti, tostarp Imanta Ziedoņa un Māras Zālītes darbi, neļauj skatītājam (lasītājam) aizmirst par piederību mūsu zemei un tautai, valodai un vēsturei.

Izstādē daudzos rokrakstus papildina fotoattēli un priekšmeti – vēstures liecinieki. Izstādes noslēdzošo daļu veido stāsti par nacionālā mīta nozīmīgākiem motīviem, kā arī apsveikumi Latvijas valstij.

Šīsdienas 10.a klases vēstures stunda noslēdzās ar skolēnu novēlējumiem Latvijai un izjustāk iepazītām Latvijas vēstures lappusēm.

Paldies skolotājai Inesei Bergai par sadarbību un radošo pieeju skolēnu izstādes apmeklējumam!

Informāciju sagatavoja:
Siguldas novada bibliotēkas
bibliogrāfe Iveta Hamčanovska


Plašāka fotogalerija


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi