×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Sestdiena, 20. aprīlis
Šodien sveicam: Mirta, Ziedīte
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2016-04-04
Siguldas 1.pamatskolas skolēni apmeklē Gaismas pili

Noslēdzoties Latvijas Nacionālās bibliotēkas rīkotajam 2015.gada Bērnu, jauniešu, vecāku žūrijas lasīšanas maratonam, kurā piedalījās 15 skolēni un divas skolotājas no Siguldas 1.pamatskola, žūrija lēma, ka uz pasākuma noslēguma Lielajiem lasīšanas svētkiem tiks aicināti tikai divi lasītāji no skolas. Lai priecīgi būtu visi maratona dalībnieki, 30.martā visi 15 pamatskolas skolēni devās ekskursijā uz Gaismas pili.

Rīgā viņi ieradās laicīgi, vēl pirms galamērķa sasniegšanas tika aplūkots Rātslaukums un tajā izvietotās ēkas, arī tūrisma informācijas centrs, kurā bērniem tika stāstīts par tā funkcijām.

Apskate bibliotēkas varenajā celtnē tika sākta ar vestibila izpēti, kur grīdas flīzes veidotas latviskā drelļu rakstā. Ziedoņa zālē gide pastāstīja, ka sienas telpai un krēsli veidoti no Latvijas bērza, bet grīda – no Kanādas kļavas. Koku dabīgo aromātu varēja just arī telpā. Tālāk skolēni ciemojās bibliotēkas septiņos stāvos. Tajā dienā notika konference, tādēļ siguldiešiem nebija iespēja aplūkot Rīgas panorāmu no 11. un 12.stāva skatu laukumiem.

Ekskursijas vadītāja izstāstīja, ka celtnes projektētāja Gunāra Birkerta iecere bija katru no bibliotēkas stāviem veidot krāsā, kas iemūžinātu nacionālās valūtas – lata, piemiņu: 2., 3.stāvs zaļganos toņos kā pieclatnieks, 4.stāvs – violets kā 10 latu banknote, 5.stāvs – dzeltenīgs kā 20 latu banknote, bet stāvs, kur atrodas Bērnu literatūras centrs – sarkanos toņos kā 100 latu banknote ar Krišjāņa Barona attēlu.

Iespieddarbi stāvos sadalīti pa nozarēm, katrā stāvā atrodas lasītava. Piemēram, 5.stāvā atrodas letonikas un Baltijas valstu izdevumi, latviešu folkloras krājumi, retās grāmatas un rokraksti. Šeit arī apskatāms Dainu skapi, kurā Barontēvs kārtoja tautasdziesmu lapiņas. Bērni varēja rokās paturēt un mēģināt izlasīt šo lapiņu kopijas.

Bibliotēkā ir vairāk nekā 4 miljoni izdevumu. Skolēniem radās jautājums, kur īsti tiek glabāti visi krājumi, jo ekskursijas ietvaros redzēja tikai nedaudz plauktus ar grāmatām. Izrādās, ka tie slēpjas krātuvēs un lasītājiem nepieciešamos izdevumus krātuvju darbinieki atved ratiņos ar liftu. Bērniem ļoti patika jauniešu nodarbību telpa ar prāta spēlēm, savukārt Bērnu literatūras nodaļā viņi labprāt apskatīja un izšķirstīja tur izvietotās grāmatas. Šajā telpā čaklie lasītāji arī saņēma balvas un diplomu par paveikto darbu Bērnu žūrijā.

Uz jautājumu, vai nākamgad bērni vēlēsies būt žūrijā un piedalīties lasīšanas maratonā, viņi atbildēja ar vienbalsīgu jā. Un aicina arī klasesbiedrus un draugus lasīt un vērtēt grāmatas. Atliek tikai novēlēt, lai tā arī notiek.

Informāciju sagatavoja:
Siguldas 1.pamatskolas bibliotekāre
Ligita Valaine


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi