×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 19. aprīlis
Šodien sveicam: Vēsma, Fanija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2016-05-17
J.Rozentāla 150 gadu jubilejai veltītā rimeiku konkursa uzvarētāju ekskursija

Siguldas 1.pamatskolā, godinot ievērojamā latviešu gleznotāja J.Rozentāla 150.dzimšanas dienu, tika rīkots vērienīgs rimeiku konkurss. Visu aprīli 1.-9.klašu skolēni iepazinās ar slavenā mākslinieka dzīvi, pētīja viņa darbus un veidoja savas versijas par gleznām, kuras patika vislabāk. Vairāk nekā 90 labākie darbi tika izstādīti skolas izstādē.

12. maijā lielais autobuss aizveda 40 konkursa uzvarētājus ekskursijā uz Rīgu. Tā kā bijām tik daudz, dalījāmies divās grupās. Kamēr viena grupa apmeklēja J.Rozentāla un R.Blaumaņa muzeju Alberta ielas 12. nama piektajā stāvā, otra grupa atraktīvi darbojās tās pašas ēkas pirmajā stāvā - Jūgendstila muzejā. Pēc tam mainījāmies.

Vislielāko sajūsmu jau pašā sākumā sagādāja ēkas kāpņu telpa – spirāles veida kāpnes ar apgleznotām sienām un griestiem, skaisti kaltām margām, kas uzveda līdz pat J.Rozentāla dzīvoklim. Interesanti bija ieraudzīt oriģinālās gleznas, kuru reprodukcijas tika pētītas un pārveidotas stundās. Muzejā bija izlikta arī J.Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas skolēnu rimeiku izstāde, tā ka varējām darbus novērtēt un salīdzināt. Mazajiem pirmklasniekiem visjaukākās šķita Rozentāla bērnu mantiņas, kas leļļu ratiņos stāvēja kādā loga nišā.

Jūgendstila muzejā mūs sagaidīja dāma milzīgā cepurē un dīvainās, veclaicīgās drēbēs – mūsu gide. Viņa mums visu izrādīja, pat atļāva paspēlēt vecās klavieres un uzlika vecu plati uz tikpat veca gramofona, kurš ar sprakšķošu skaņu atskaņoja vecu dziesmu. Dažas 3. klases meitenes pat gribēja palikt šeit uz dzīvi kalpones istabiņā, kura patika vislabāk. Mazajā, mīlīgajā virtuvītē dzīvokļa kalpone mums bija cepeškrāsnī atstājusi cepumiņus, kamēr pati aizgājusi uz tirgu.

Apskatījuši Alberta ielas 12. namu, devāmies izpētīt tuvākās un skaistākas ielas ar jūgendstila arhitektūru. Meklējām čiekurus un vāveres, skaitījām maskas ar atvērtajām mutēm, fotografējāmies pie sfinksām. Ielūkojāmies arī sētas pusē aiz greznajām fasādēm, kur skats vairs nebija tik grezns. 5. – 9. klašu grupai pat izdevās aiziet līdz jaunatklātajam Nacionālajam Mākslas muzejam un pārbaudīt, cik smagas ir muzeja durvis. Pamatīgākai ekspozīcijas apskatei gan nepietika laika. Žēl, bet gan jau rudenī, kad būs J.Rozentālam veltīta jubilejas izstāde, brauksim atkal.
 

Informāciju sagatavoja:
Dace Melbārde, Siguldas 1.pamatskolas vizuālās mākslas skolotāja

 


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi