×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Sestdiena, 20. aprīlis
Šodien sveicam: Mirta, Ziedīte
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2016-06-01
Vasaras saulgrieži Siguldas novadā

Šogad vasaras saulgriežu, Līgo svētku un Jāņu svinētāji aicināti apmeklēt dažādus kultūras pasākumus visā Siguldas novadā. Jūdažos ikviens varēs iepazīties ar Jāņu tradīcijām un mācīties līgo rotaļas un dziesmas, Turaidā tiks veikti īpaši saulgriežu rituāli un ritināts ugunsrats, Morē svētku svinētājus izklaidēs teātra izrāde un danči, savukārt Siguldā notiks līksma zaļumballe un brīvdabas izrāde.

Jūdažos

18.jūnijā plkst.17.00 Jūdažu Sabiedriskajā centrā notiks Jāņu ielīgošana, kuras laikā varēs piedalīties vainagu pīšanas un vasaras saulgriežu ēdienu gatavošanas radošajās darbnīcās, kā arī mācīties līgo dziesmas un rotaļas. Pasākumu vadīs Rīgas Latviešu biedrības Folkloras komisijas vadītāja Margita Poriete un Siguldas folkloras kopas „Senleja” dalībnieces Aiga Auziņa un Santa Jermičuka.  Ieeja – bez maksas.

Turaidā

21.jūnijā, gada īsākajā naktī, no plkst.19.00 Turaidas muzejrezervāta Jāņkalnā jau desmito gadskārtu tiks svinēti vasaras saulgrieži. Svētki iesāksies ar zāļu vakaru un gatavošanos Jāņiem – siera siešanu, vainagu vīšanu, rotaļu mācīšanos, pirts un zāļu zinšu apgūšanu kopā ar folkloras kopām no dažādiem Latvijas novadiem, seno amatu un zinšu teicējiem, kā arī svētku viesiem. Bērniem būs iespēja piedalīties interaktīvā Jāņu uzvedumā. Tiks aplīgota sēta un lauki, kā arī svētīta Jāņa sētas saime, Jāņa māte – Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne un Jāņa tēvs – Siguldas novada Domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics. Īsi pirms plkst.21.00 kalnā tiks kopīgi nesta ozollapu spēka vija un iedegts gaismas un tikumu ugunskurs. Pēc saules pavadīšanas būs rotaļas un Jāņu dziesmu sadziedāšanās. Nakts vidū ar īpaša rituāla palīdzību tiks atvairīts ļaunais, dedzināti pērnie vainagi, bet pēc tam ritināts ugunsrats. Nakts laikā pie lejas ugunskura kopā ar Rīgas Danču klubu varēs izdejot latviskos dančus, bet Jāņkalnā – sadziedāt spēka dziesmas kopā ar Inesi Kozuliņu. Sagaidot rīta gaismu, notiks rīta rasas vākšana, bet pēc saules uzlēkšanas jāņuguni aizvadīs Gaujas līkumos. Pasākumu rīko nodibinājums „Māras loks” un Turaidas muzejrezervāts sadarbībā ar Siguldas novada pašvaldību. Ieejas biļete – dziesma.

Morē

22.jūnijā plkst.17.00 Mores pagasta Tautas namā ikviens tiek aicināts uz Līgo ieskandināšanas pasākumu. No plkst.17.00 darbosies Jāņu tradīciju radošās darbnīcas, plkst.18.00 apmeklētājus priecēs Allažu amatierteātris „Aka” ar nesen pirmizrādi piedzīvojušo izrādi „Jaunu laiku mīlestība”, kas režisores Izoldes Pētersones vadībā tapusi pēc T.Marijana darbu motīviem, bet no plkst.20.00 būs Jāņu dziesmas un danči kopā ar tautas muzikantiem. Ieeja – bez maksas.

Siguldā

23.jūnijā no plkst.20.00 Līgo nakts tiks svinēta Siguldas pilsdrupu estrādē. Plkst.20.00 apmeklētājus gaidīs jautri piedzīvojumi kopā ar Rūdolfa Blaumaņa personāžiem Tērvetes amatierteātra „Trīne” brīvdabas izrādē „Trīnes grēki”. Izrāde ir ne mazāk populāra komēdija kā „Skroderdienas Silmačos” – komisku situāciju piesātināta, ar intrigām, pārpratumiem, pārģērbšanos, indēšanos, slēpšanos skapī un, protams, par laimīgu un nelaimīgu mīlestību. Plkst.22.00 sāksies Līgo nakts zaļumballe kopā ar radiostacijas „Latvijas Radio 2” DJ Aivi un grupu „COCO  Orchestra”, kuras sastāvā apvienojušies vairāki Latvijā populāri mūziķi: vokāls – Valters Frīdenbergs (grupa „Tumsa”), bass – Jānis Olekšs, bungas – Edijs Šimiņš, taustiņi – Dāvis Ābrams, ģitāra – Jānis Ķeris. Grupas repertuārā ir gan populāru latviešu izpildītāju skaņdarbi, gan ārzemju mūzika. Neizpaliks arī Līgo dziesmas, siers, alus, lielais Jāņu ugunskurs un bufete. Ieejas maksa izrādē – 3 eiro;  Siguldas novada iedzīvotāja ID kartes īpašniekiem – bez maksas. Ieejas maksa ballē – 3 eiro.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi