×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Sestdiena, 20. aprīlis
Šodien sveicam: Mirta, Ziedīte
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2016-06-01
Vasaras saulgriežu svētki Turaidā tiks svinēti jau desmito reizi

21.jūnijā jau desmito gadu pēc kārtas Jāņu tradīcijas tiks iedzīvinātas Turaidas kultūrvēsturiskajā telpā – Turaidas muzejrezervātā, svinot vasaras saulgriežu svētkus. Gada īsākajā naktī katrs līgotājs tiek aicināts sajust saulgriežu burvību unikālā dabas vidē, izdzīvot senās tradīcijas – sētas pušķošanu, vainagu vīšanu, siera siešanu, lāpu gatavošanu, spēka dziesmu dziedāšanu, saules pavadīšanu, kā arī uguns rituālus, senos dančus, raganu dzīšanu, rasas vākšanu un saules sagaidīšanas rituālu rīta pusē. Pasākums ļaus izdzīvot visas Jāņu nakts norises no vakara līdz pat rīta gaismai harmonijā ar dabu, šogad daudzinot tikumu gaismu sevī un pasaulē.

Saulgriežu svētku sākumā, laikā līdz uguns aizdegšanai, darbosies dažādas darbnīcas, kas ir saistītas ar Jāņu tradīciju apguvi – varēs iepazīt zāļu un pirts zintis kopā ar Zeltīti Kavieri, Kaiju Brisoni un Artūru Krauci, siera siešanas tradīcijās dalīsies Ozolmuižas folkloras kopas „Ūzuleņi” sievas, vainagus vīt mācīs etnogrāfe Indra Čekstere un Margita Poriete, vīru darbus – lāpu gatavošanu rādīs Roķi. Arī par jaunākajiem līgotājiem būs padomāts, Latvijas Leļļu teātra aktieri veidos interaktīvu uzvedumu bērniem „Mazie Jāņi”. Norisēs no vakara līdz rītam piedalīsies vairāk nekā 15 folkloras kopas no dažādiem Latvijas novadiem, pārsvarā no Vidzemes, individuālie tradīcijas nesēji un īpaši pieaicināti mākslinieki.

Vasaras saulgriežu svētki sāksies plkst.19.00 un noritēs līdz pat saules lēktam. Pēc gatavošanās cikla, notiks uguns rituāls un uguns pūdeles degšana, tad ritēs rotaļu stunda kopā ar Ogres Danču klubu un lielā līgošana, zīlēšana kopā ar Valkas „Nāburgiem” un pusnakts burvības mirklis. Ap vieniem naktī tiks ritināts uguns rats, aizdegts lejas ugunskurs. Nakts tumšākās stundas varēs pavadīt, dejojot latviskos dančus, kopā ar Rīgas Danču klubu vai izbaudot nakts burvību dainu meditācijā kopā ar Inesi Kozuliņu. Austos rīta gaismai, līgotāji dosies mazgāt acis Skandinieku avotiņā un kopā ar Rīgas folkloras kopu „Budēļi” vāks rīta rasu un saules lēktā daudzinās sauli.

Svētki kļuvuši par notikumu valsts mērogā. Jau vairākus gadus svinēt Vasaras saulgriežus Turaidā sabrauc līdz pat 5000 līgotāji no visiem Latvijas novadiem - Kurzemes Vidzemes, Zemgales, Latgales, kā arī arvien pieaug ārzemju latviešu un viesu skaits no citām pasaules valstīm, kas vēlas iepazīt un izjust mūsu kultūras senās tradīcijas autentiskā dabas vidē. Svētkus rīko nodibinājums „Māras loks” sadarbībā ar Turaidas muzejrezervātu un Siguldas novada Domes finansiālu atbalstu.

Vasaras saulgrieži ir pilnbrieda laiks, gada garākā diena un īsākā nakts – pārējas punkts, kad saule uzkāpusi pašā debesu kalna virsotnē. Vasaras saulgriežos, ievērojot tautas tradīcijas, var piedzīvot atklāsmi, ka esam dabas bērni. Tieši vasaras saulgriežos var fiziski sajust, kā visa dzīvā radība saņem spēkus un uzplaukst neparastā krāšņumā. Vasaras saulgrieži Turaidā gadu gaitā ir noritējuši vairāku vietēju un starptautisku pasākumu kontekstā. 2013.gadā Vasaras saulgrieži Turaidā bija XXV Vispārējo dziesmu un deju svētku ieskaņas pasākums Vidzemē. 2014.gadā svētki tika iekļauti kultūras programmā „Rīga–2014–Eiropas kultūras galvaspilsēta”. 2015.gadā Turaidā viesojās etnisko kultūru pārstāvji no vairākām pasaules un Eiropas valstīm, kopīgi tika iekurts Gaismas ugunskurs un pasākuma apmeklētājiem bija iespēja uzzināt, kādas Vasaras saulgriežu svinēšanas tradīcijas ir citās valstīs.

Vasaras saulgrieži ir būtiska tautas kultūras identitātes sastāvdaļa, kas stiprina tautas pašapziņu un uztur dzīvu seno tradīciju. Vasaras saulgriežu norise Turaidas vēsturiskajā centrā, ievērojot senās tradīcijas, nodrošina tradicionālās kultūras pārmantojamību.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi