×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Otrdiena, 16. aprīlis
Šodien sveicam: Mintauts, Alfs, Bernadeta
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2016-06-14
Siguldas novada pašvaldība aicina pieteikties dendrologus – ekspertus bīstamo ošu apsekošanai

Siguldas novada pašvaldība aicina pieteikties ieinteresētos dendrologus – ekspertus, lai veiktu pilsētas bīstamo ošu apsekošanu.

Jau ziņots, ka 2012.gadā, veicot Siguldas pilsētas parku, skvēru un zaļo zonu koku stāvokļa izvērtēšanu un apsaimniekošanas plāna izstrādi, pieaicinātie eksperti, arī dendrologs, Nacionālā botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns, konstatēja ošu slimības izplatību Siguldā. Pēdējos gados koku stāvoklis ir būtiski pasliktinājies, vairāki koki radījuši bīstamas situācijas vējā gāžoties, tādējādi apdraudot iedzīvotāju, automašīnu un nekustamā īpašumu drošību. Siguldas novada zaļumsaimniecības speciālisti, kā arī pieaicinātais eksperts – augošu koku vērtēšanas eksperts Oskars Suveizda, arī šogad fiksējuši jaunus ošu bojājumus, tādēļ nepieciešams veikt bīstamo koku izzāģēšanu, lai tie neapdraudētu iedzīvotājus un to īpašumu.

Nozāģēto slimo koku vietā tiks iestādīti jauni, kvalitatīvi, pilsētas apstākļiem atbilstoši koku stādi, tiem piemērotās vietās.

Bīstamā ošu slimība, pret kuras izplatību pagaidām nav efektīvu slimības ierobežošanas metožu, izplatījusies visā Siguldas apkārtnē, arī Gaujas nacionālajā parkā. Pieaicinātie speciālisti – dendrologi un arboristi, pilsētā augošajiem kokiem konstatējuši ošu infekciju dažādās slimības attīstības fāzēs. Slimībai progresējot, arvien samazinās koka lapu apjoms, lapas vairs nespēj pietiekamā daudzumā apgādāt ar barības vielām stumbru un sakņu sistēmu. Koks tiek novājināts, notiek strauja sakņu, tai skaitā balsta sakņu atmiršana, kas būtiski samazina koku mehānisko stabilitāti, izraisot koku gāšanos pat nelielā vējā bez acīmredzama iemesla.

Lai pārliecinātos, ka ekspertu konstatētie bīstamie oši rada apdraudējumu iedzīvotājiem un ir jānocērt, Siguldas novada zaļumsaimniecības speciālisti aicina 27.jūnijā plkst.14.00 ieinteresētos arboristus, dendrologus un citus speciālistus uz publisku bīstamo ošu apsekošanu. Katrs koka apsekojums tiks protokolēts, lai vēlāk izsludinātu bīstamo ošu ciršanas izsoli.

Ekspertus bīstamo ošu apsekošanai līdz 22.jūnijam aicinām pieteikties pie Siguldas novada pašvaldības Galvenā dārzkopības speciālistes Ditas Laures pa tālruni 67800952.

 


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


skaidrite
- 2016-06-21 10:41

Eksperii zina, ka viena liela koka vērtība ir ap 100T eiro, jo tas attīra gaisu, dod patvērumu faunai un neļauj izžūt augsnei, ko citādi būtu jānodrošina ar mākslīgiem līdzekļiem.

vai kaut kur citur vietā iestādītie žagari būs tik daudz lai šo viena koka sniegto labumu aizstātu?

Vai mūsu algotie domes speciālisti seko novada vīzijai? > Siguldas novads ‐ Latvijas dabas pērle ar teicamu dzīves kvalitāti.

Septiņi
- 2016-06-16 17:11

GuntaramR - mans salīdzinājums ar dienvidzemi ir ļoti korekts kaut vai tāpēc, ka tas ir mans salīdzinājums :)) Bet ne par to runa - ja tiek zīmēts LIELA objekta projekts, tad ir jārēķinās, ka būs kaut kas jāzaudē, šajā gadījumā - tik pierastie koki, kuriem nebūt nav jābūt trupējušiem vai citādi apskādētiem. Ir noteikti konkrēti nosacījumi, kas jāievēro projektējot - attālumi, piebraukšanas iespējas, ceļu platumi utt, ja kādā vietā parādās liela publiska būve... To pat es zinu... Iestādām šo koku vietā citus! Varētu persikus... vai ...persikus...

Septiņi
- 2016-06-16 14:27

1000 jauni veseli koki nav pat vienas cilvēka dzīvības vērti.... Kur nu vēl potenciāli vai skaidri bīstami. Par to droši vien nav pat vērts diskutēt.

Un tāpat arī par kokiem ap būvēm - ja tā ir maza izmēra privātām vajadzībām būvēta ēka, tad varam izpausties dažnedažādos veidos, izrādot savu lielo pietāti pret kādu augu, īpaši to var darīt dienvidzemēs - atstāt istabas vidū koku, ielaist pa logu koka zaru uc. Bet cilvēkam vienkārši jāsaprot elementāra patiesība - kaut ko iegūt var tikai no kaut kā cita atsakoties... Gribam sportot, jāatsakās no ierastā A.Kronvalda ielas izskata...

Atbilde: Septiņi
GuntarsR
- 2016-06-16 14:47

Tāpēc bija jātaisa atbilstoši likumdošanai paredzētā koku ciršanas publiskā apspriede, kurā rūpīgi jāizklāsta argumenti kā gar A.Kronvalada ielu izvietotā koku aleja traucē projektam!!! Tā kā jūsu salīdzinājums ar dienvidzemē koku zariem istabas vidū ir nekorekts! Tāpat, ja ir bijusi trupe, tad šajā apspriedē arī būtu jāuzrāda biologu atzinumi. Citādi man ejot gar ielu varbūt arī likās kāds koks bojāts, bet pārējie izskatījās veseli...

Atbilde: Septiņi
Administrācija
- 2016-06-16 16:12

Labdien, GuntarsR!

Normatīvie akti nosaka, ka publisko apspriešanu par plānoto koku ciršanu nerīko, ja teritorijās ir apstiprināts detālplānojums vai veikta būvniecības vai būvniecības ieceres publiskā apspriešana.

Ar cieņu www.sigulda.lv administrācija

Atbilde: Septiņi
GuntarsR
- 2016-06-16 17:36

Paldies par atbildi!

Rasela
- 2016-06-15 13:46

Ko Jūs cilvēki varat satraukties par tiem veciem kokiem! Visi koki ir jāizvērtē vai tie nav bīstami dzīvībai. Jo tikko pati piedzīvoju, to ,ka 100 metrus aiz manis, lejā pie Gūtmaņalas, nogāzās liels, vecs ozols. Mēs tur bijām bariņš ar vēl tūristiem. Kas būtu noticis,ja tas milzīgais ozols būtu mums virsū uzgāzies??!! Tas koks tikai no ārpuses izskatās vesels, bet tur labi varēja redzēt,ka visa iekšpuse ir iztrupējusi.
Lai speciālisti darbojas un visu beigto,lai zāģē nost, stādīsim vietā jaunus kokus un iekopsim skaistu savu pilsētu!

Atbilde: Rasela
Dzintars
- 2016-06-15 14:16

Es piekrītu, ka tie vecie koki kaut kad ir jāzāgē nost, pirms šie paši izdomā krist lejā. Es arī redzēju to ozolu šodien - normāls koks no skata, bet vidus tukšs un Dieviņa laime, ka neviens nebrauca vai negāja garām. Nesen tieši pētījām, ka daudz vecu koku, kas var krist-uz raganas katlu ejot tā iela arī pilna potenciāliem kritējiem. Ja stāda vietā jaunus, tad es tikai par to,ka viņi pēc iespejas ātrāk jānovāc, lai visiem droši. Visam ir savs termiņš, arī kokiem.

GuntarsR
- 2016-06-14 14:18

Kāds bija iemesls nozāģēt lielās skaistās liepas uz A.Kronvalda ielas?

Atbilde: GuntarsR
Administrācija
- 2016-06-14 16:38

Labdien, GuntarsR!

Daļa no Ata Kronvalda ielas nodalījuma joslā augošajiem kokiem ierobežoja paredzamo Siguldas Sporta kompleksa teritorijas labiekārtošanu un gājēju ietves izbūvi, bet daļa koku bija bīstami vai bojāti – ar redzamiem dobumiem un trupes pazīmēm. Ņemot vērā, ka koki bija ar vainagotiem (apzāģētiem) stumbriem un vainagošana veikta jau lieliem kokiem, koku stumbros vēl šobrīd redzami trupes bojājumi – šādi apzāģētu koku stāvokli nevar uzlabot vai atjaunot.

Pašvaldības zaļumsaimniecības speciālisti norāda, ka labiekārtojot Siguldas Sporta centra teritoriju, tiks iestādīti jauni, pilsētas apstākļiem piemēroti, dendroloģiski augstvērtīgāki koki, tiem piemērotā vietā.

Ar cieņu www.sigulda.lv administrācija

Atbilde: GuntarsR
GuntarsR
- 2016-06-15 08:47

Paldies par skaidrojumu! Sakiet, kad notika koku ciršanas publiskā apspriešana? Būšu palaidis to garām...

Atbilde: GuntarsR
Administrācija
- 2016-06-15 11:45

Labdien, GuntarsR!

Siguldas Sporta centra publiskā apriešana notika no 2014.gada 24.februāra līdz 2014.gada 28.martam un, kā to nosaka normatīvie akti, kompetentās institūcijas izsniegtā būvatļauja uzskatāma arī par būvniecības dokumentācijā minēto koku ciršanas atļauju, ja koku ciršana nepieciešama būvniecības īstenošanai. Pašvaldības speciālisti atgādina, ka pirms koku nozāģēšanas vienmēr tiek izvērtēts katra koka stāvoklis, tā atrašanās vieta, koku rindas vai grupas kopskats, koku ainaviskā, dendroloģiskā vērtība, koku bojājumu konstatācija un stāvoklis, koku paredzamā ilgmūžība, drošības apstākļi un tikai tad tiek pieņemts lēmums par koku zāģēšanu.

Ar cieņu www.sigulda.lv administrācija

Pasākumi