×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 28. marts
Šodien sveicam: Gunta, Ginta, Gunda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2016-06-17
Vasaras saulgrieži Siguldas novadā

Tradīcijas, rituāli, danči un dziesmas, teātra izrādes, Jāņu siera un ozollapu vainagu darināšanas meistardarbnīcas, ielīgošanas pasākumi, vasaras saulgriežu svinības un Līgo vakara balle – tas viss saulgriežu laikā notiks Siguldā un apkaimē!

Gatavojoties vasaras saulgriežu svētkiem Turaidā, pirmdien, 20.jūnijā, no plkst.18.00 līdz 20.30 Turaidas muzejrezervātā ikviens aicināts piedalīties svētku ielīgošanā – ozolzaru vijas vīšanas akcijā.
Jau trešo gadu, gatavojoties saulgriežu svinībām, kas Turaidā notiks 21.jūnijā, tiks vīta 80 metrus gara ozolu zaru vija, ar ko svētkos saulgriežu vakarā rituāla laikā rotāt Jāņu ugunskuru. Šogad Jāņu ielīgošana un vijas vīšanā piedalīsies Siguldas novada Kultūras centra sieviešu koris „Teiksma" ar draugiem un folkloras kopa „Silavoti”. Tiks dziedātas Jāņu līgotnes un iemīļotas ziņģes un dziesmas par dzimto zemi, Gauju un jūru.

Otrdien, 21.jūnijā, no plkst.19.00 Turaidas muzejrezervātā notiks Vasaras saulgriežu svinības.
No plkst.19.00 līdz 21.00
– zāļu vakars. Gatavošanās Jāņu svinībām – siera siešana kopā ar Ozolmuižas folkloras kopu ,,Ūzuleņi”, sētas un saimes aplīgošana kopā ar Jērcēnu „Mežābeli”, vainagu vīšana kopā ar etnogrāfi Indru Čeksteri un Margitu Porieti, pirts zintis kopā ar Kaiju Brisoni un Juri Krauci, zāļu zintis kopā ar Zeltīti Kavieri, lāpu gatavošana, uguns degšana ar kramu un senās rotas darinās Māris Braže, interaktīva Jāņu programma bērniem „Mazie Jāņi” kopā ar Latvijas Leļļu teātra aktieriem Baibu un Valdi Vanagiem.
No plkst.20.00 līdz 20.30 – Jāņa tēva – Siguldas novada Domes priekšsēdētāja Uģa Mitrevica un Jāņa mātes – Turaidas muzejrezervāta direktores Annas Jurkānes – daudzināšana un līgošana Jāņa sētā.
Plkst.21.00 – Jāņuguns iedegšanas gājiens un rituāls Jāņkalnā. Danči, dziesmas un rituāli folkloras kopu vadībā gada īsāko nakti izbaudīt ļaus līdz pat 5.00 rītā, kad kopīgi sagaidīsim sauli ābeļu dārzā kopā ar folkloras kopu „Budēļi”.
Pasākumā piedalās nodibinājums „Māras loks”, 17 Latvijas folkloras kopas:
Rīgas „Silavoti”, Rīgas „Budēļi”, Rīgas Danču klubs, Ceraukstes „Laukam pāri”, Ozolmuižas „Ūzuleņi”, Ķoņu „Dzīne”, Siguldas „Senleja”, Jaunlaicenes „Putnis”, Kauguru „Skance”, Lubānas folkloras kopa, Valkas „Nāburgi”, Bulduru „Mare”, Jērcēnu „Mežābele”, Ropažu „Oglīte”, Ogres Danču klubs, Daugmales folkloras kopa, Saldus „Medainis”.
Kuplajam līgotāju pulkam aicināti piebiedroties lieli un mazi Jāņa bērni, līdzi ņemot Jāņu zāles, vainagus, siltu apģērbu, piemērotus apavus un segu, kas var noderēt sēdēšanai uz zemes, kā arī nelielu cienastu sev un savai saimei.
Iedzīvotāju ērtībai Siguldas novada pašvaldība nodrošinās bezmaksas autobusus uz Vasaras saulgriežu svinībām no Mores, Allažmuižas un Siguldas.
Ieejas biļete – ziedojums un dziesma!

Trešdien, 22.jūnijā, plkst.17.00 pie Mores pagasta Tautas nama notiks Līgo ieskandināšanas pasākums.
Sarīkojums sāksies ar Jāņa bērnu svinīgu sagaidīšanu un radošajām darbnīcām. Apmeklētāji varēs izzināt Jāņu zāles un iepazīt to burvību kopā ar Baibu Ošmani, pīt Jāņu vainagus sadarbībā ar folkloristi Margitu Porieti un līgot Jāņu dziesmu darbnīcā kopā ar muzikantēm Aigu Auziņu un Santu Jermičuku.
Plkst.18.00 visi Jāņa bērni izdzīvos neparastus notikumus Allažu amatierteātra „Aka” izrādē „Jaunu laiku mīlestība” pēc Tālivalža Marijana darbu motīviem. Režisore Izolde Pētersone.
Plkst.20.00 teātra izrādes noslēguma aina turpināsies Jāņu dančos – muzicēs Aiga Auziņa un Santa Jermičuka. Sarīkojuma noslēgumā Jāņuguns iedegšana.
Ieeja – bez maksas

Ceturtdien, 23.jūnijā, plkst.20.00 ikviens aicināts uz Līgo nakts svinībām Siguldas pilsdrupās. Pasākuma pirmajā daļā apmeklētājus gaidīs jautri piedzīvojumi kopā ar Rūdolfa Blaumaņa personāžiem brīvdabas izrādē „Trīnes grēki”. Otrajā daļā varēs baudīt Līgo nakts burvību zaļumballē pie lielā Jāņu ugunskura kopā ar grupu „COCO orchestra” un DJ Aivi.
Plkst.20.00 Rūdolfa Blaumaņa lugas „Trīnes grēki” iestudējums Tērvetes amatierteātra „Trīne” izpildījumā. Joku luga vēsta par mīlestības līkločiem un intrigām 19.gadsimta beigu Latvijā.
No plkst.22.00 Līgo nakts zaļumballe. Par pasākuma muzikālo noformējumu rūpēsies grupa „COCO Orchestra” un Latvijas populārākās radiostacijas „Latvijas radio 2” DJ Aivis.
„COCO Orchestra” apvieno vairākus Latvijā populārus mūziķus. Tās repertuārā ir gan populāru latviešu izpildītāju skaņdarbi, gan ārzemju mūzika. Grupas sastāvā darbojas: vokāls – Valters Frīdenbergs (grupa „Tumsa”), bass Jānis Olekšs, bungas – Edijs Šimiņš, taustiņi – Dāvis Ābrams, ģitāra Jānis Ķeris.
Pasākuma laikā darbosies bufete.
Ieeja maksa izrādē – 3,00 eiro.  Siguldas novada iedzīvotāja ID kartes īpašniekiem – bez maksas.
Ieeja Līgo nakts zaļumballē no plkst.22.00 – 3,00 eiro.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi