×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Trešdiena, 24. aprīlis
Šodien sveicam: Visvaldis, Nameda, Ritvaldis
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2017-03-01
Folkloras kopa „Senleja” piedalās Starptautiskajā Masku tradīciju festivālā

Šogad Latvijā no 24. līdz 26. februārim notika XVIII Starptautiskais Masku tradīciju festivāls, kurā piedalījās arī Siguldas folkloras kopa „Senleja”. Par festivāla galveno mājvietu kļuva Rīga, bet festivāla pasākumi norisinājās arī Vecumnieku novadā, Mālpilī un Katlakalnā.

Folkloras kopa Senleja” festivālā piedalījās ar vidzemnieku masku tradīciju programmu Vidzemes čigāni”, kurā izdziedāja gan vidzemnieku maskoto čigānu dziesmas un Meteņu dziesmas, gan izspēlēja teatralizētu stāstu par pazudušo zirgu, kuru brauca šoreiz meklēt” Vecumnieku novada Valles pagasta Abiķu” mājās. Senlejieši piedalījās festivālā 25.februārī, viesojoties zemgaliešu sētā Abiķi”, kur mājas saimnieki uzņēma Meteņu svētku ietvaros čigānus no Siguldas un Ogres. Senlejiešu čigāni izdancināja gan mājas saimniekus, gan sanākušos kaimiņus, gan izpētīja sētu, kūti un citas ēkas, vēlēja laimi un svētību, kā arī izrādīja savus kuplos čigānu brunčus, dziedot skanīgas dziesmas ar neparastiem piedziedājumiem, kas raksturīgas Ziemassvētku un Meteņu laika maskoto gājienu dalībniekiem.

Masku tradīciju festivāls turpinājās Vecumniekos, kur pulcējās 12 folkloras kopas gan no Latvijas, gan Lietuvas, gan Čehijas. Dziedot, dancojot un grabinot dažādus sitamos instrumentus maskoto ļaužu gājiens plūda no Vecumnieku Tautas nama un svētku laukumu pie ezera. Meteņu dienas svētkos katrs festivāla dalībnieks sniedza sava novada vai valsts maskošanās tradīciju priekšnesumus, cīkstējās Meteņu cīņās, baudīja sātīgu putru un dancoja gan latviešu, gan lietuviešu, gan čehu tradicionālos dančus.

Šajā dienā pārsteidza arī laika apstākļi. Nudien kā jau Meteņos pienākas – ziema cīnījās ar pavasari. Burtiski ik pēc piecām minūtēm laiks mainījās – te spoži spīdēja saule, tad pēkšņi sniga sniegs, pūta milzīgs vējš, pēc mirkļa atkal sildīja saule. Vakarā festivāls jau turpinājās Rīgā Ziemeļblāzmas Kultūras pilī, kur satikās visi festivāla dalībnieki, notika masku saiets un grupu izrādīšanās.

Festivālā piedalījās vairāk nekā 20 masku grupas no dažādām Latvijas vietām – Līvāniem, Tomes, Smiltenes, Tārgales, Vidrižiem, Saulkrastiem, Katlakalna, Mālpils, Vecumniekiem, Siguldas, Rīgas, kā arī viesi no ārvalstīm – Sjerraleones, Bulgārijas, Lietuvas un Čehijas. Konferencē un meistarklasēs piedalījās masku tradīciju speciālisti no Latvijas, Maķedonijas, Čehijas, Sjerraleones, Bulgārijas un Lietuvas.

Kā vēstīja festivāla organizators, Latvijas Folkloras biedrības vadītājs Andris Kapusts: Maskošanās tradīcija ir viena no interesantākajām tradicionālās kultūras izpausmēm. Maskotie tēli gadalaika tumšajā pusē un gadalaiku mijās ir sastopami ļoti daudzās valstīs. Lai saglabātu un izzinātu, kā arī atjaunotu zudušo autentisko maskošanās tradīciju, kā arī lai to popularizētu un attīstītu mūsdienās, Starptautiskie masku tradīciju festivāli Latvijā notiek kopš 1999.gada ik gadu dažādās vietās un novados”. Varam būt lepni, ka arī mūsu novadā masku tradīcijas Siguldas folkloras kopas Senleja” darbībā tiek koptas.
 

Anda Skuja
Siguldas folkloras kopa
Senleja” vadītāja


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi