×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 19. aprīlis
Šodien sveicam: Vēsma, Fanija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2017-04-04
PAPILDINĀTS: Turpinās pils kompleksa rekonstrukcija un pils dārza vēsturisko stādījumu atjaunošana

Jau ziņots, ka februārī vērienīgi rekonstrukcijas darbi uzsākti 19.gadsimtā būvētajā Siguldas pils kompleksā, kurā ietilpst vairākas vēsturiskās ēkas, tostarp Livonijas ordeņa Siguldas pils un Siguldas Jaunā pils ar muižas ēkām un dārzu. Siguldas pils kompleksa rekonstrukcijas laikā tiks pārbūvēta muižas koka pils, kompleksa dzīvojamā māja un saimniecības ēka, kurās kapitālais remonts nav veikts vairākus gadu desmitus. Kopējās Siguldas pils kompleksa rekonstrukcijas izmaksas varētu sasniegt vairākus miljonus eiro un, piesaistot Eiropas fondu finansējumu, to plānots pabeigt 2018.gadā, lai vēsturiskais komplekss nākotnē varētu pārtapt par radošo kvartālu un vietu, kur veiksmīgi attīstīties uzņēmējdarbībai, radot vairāk nekā 90 jaunas darba vietas.

Šobrīd norisinās vērienīga trīs pils kompleksa ēkupārbūve, kā arī pils kompleksa dārza rekonstrukcija, kas ietver arī vēsturisko stādījumu atjaunošanu, kas saskaņota ar vēsturisko apbūvi.

Siguldas pils kompleksa atjaunošanas būvprojekta vadītāja, arhitekte Ināra Caunīte un arhitekte, vēsturisko parku pētniece Ilze Māra Janelis skaidro, ka Siguldas pilsmuižas apbūves centrs un dārzs veidojies parastam muižas centram netipiskos apstākļos – kādreizējās nocietinātās pils priekšpilī, ko apņem laika gaitā daļēji labots, nojaukts un dažviet uz vecajiem pamatiem no jauna uzmūrēts priekšpils aizsargmūris, savukārt galvenais piebraucamais ceļš uz Jauno pili vēsturiski vedis caur augļu un ogulāju dārzu. „Kopš Latvijas pirmās agrārreformas Siguldas vēsturiskajā kompleksā notikušas dažādas pārmaiņas, un nebūt ne visas saucamas par uzlabojumiem – no vēsturiskajiem 19.gadsimta stādījumiem saglabājušies vien pāris lieli ozoli un 1930.gados stādītās liepas ap parādes pagalma apli. Vecākie, tagad slimie un neatgriezeniski kalstošie oši, kas vietumis paši iesējušies vairākās vietās pils kompleksa teritorijā, ir kopš 1940.–1950.gadiem un, ņemot vērā koku stāvokli, tie nav savulaik laicīgi nocirsti. Teritorijā esošie baltalkšņi un pūpolvītoli ir vēl daudz jaunāki, bet tie nav konkrētajam parkam atbilstoši, tādēļ nozāģēt nepieciešams arī tos. Savukārt tūju rindas, kam vēsturiski muižas augļu dārzā nevarēja būt vietas, stādītas padomju laikā. Visaplamākie stādījumi bija tūjas, kas daļēji „uzgūlās” gājēju ietvei un arī aizsedza dārza daļu līdz žogam ar vairākiem ļoti lieliem Amūras ceriņiem – tagad, kad šīs tūju rindas vairs nav, skaisti redzams pils tornis ar galveno ieeju, un jaunie stādījumi plānoti tā, lai šo skatu turpmāk neaizsegtu. Vēl būs jānozāģē viena tūja, kas, izaugusi nepilna metra attālumā no divstāvu koka ēkas, bojā tās pamatus un ziemeļu sienu, kā arī dažas neatgriezeniski apkaltušas un būtiski bojātas tūjas, kuras vēsturiskā augļu dārza austrummalā arī stādītas padomju laikā. Lielākā daļa tūju pils muižas dārzā tiek saglabātas, jo tās vismaz būtiski netraucē atjaunot kultūrvēsturiskā mantojuma ainavu un tiks iekļautas jaunajos stādījumos,” pārmaiņas pils parkā skaidro ekspertes. 

Pils kompleksa teritorijas rekonstrukcijas projektā plānots atjaunot simbolisku 19.gadsimta nogales muižas augļu dārzu ar dekoratīviem augļu kokiem un ogulājiem, tāpat tiks sastādītas daudzas villaino ceriņu, hortenziju, Japānas spireju, parka rožu un citu ziedošo krūmu grupas. Dažādas pārmaiņas un uzlabojumi ieplānoti arī pils kompleksa teritorijas labiekārtošanā, ievērojot tās vēsturisko formu un nozīmi, galveno akcentu piešķirot muižas ēkām – atjaunots tiks pils parādes pagalma aplis, bet pils dārzu papildinās jaunas pastaigu taciņas. Neskatoties uz to, ka 19.gadsimta dārziem tas nav raksturīgi, īpaši padomāts, lai kopējā dārza koncepcijā iekļautos parādes apļa vidū esošais Kronvaldu Ata piemineklis.

Vērienīgos rekonstrukcijas darbus – trīs vēsturisko ēku pārbūvi, pamatojoties uz izsludinātā iepirkuma rezultātiem, par vairāk nekā četriem miljoniem eiro veic pilnsabiedrība „ReRE Būve 1”.

Jau ziņots, ka Siguldas novada pašvaldība kopš 2013.gada ir uzsākusi Siguldas pils kompleksa attīstību. 2015.gadā Siguldas novada pašvaldība, ieguldot vairāk nekā pusmiljonu eiro, rekonstruēja vienu no Siguldas pils kompleksa ēkām – stalli, kura pirmajā stāvā izvietotas telpas radošajiem uzņēmējiem un Siguldas Biznesa inkubatoram, bet otrajā stāvā atrodas Siguldas novada pašvaldības telpas.

Youtube
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi