×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Sestdiena, 20. aprīlis
Šodien sveicam: Mirta, Ziedīte
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2017-05-24
Iznākusi tradīciju burtnīca „Gaujas plostnieki”

Starpnozaru mākslu grupa „SERDE” sērijā „Tradīciju burtnīca” laidusi klajā izdevumu „Gaujas plostnieki”. Grāmatā apkopoti stāsti un atmiņas, kas atklāj senāku laiku notikumus ne tikai Siguldā, bet arī citviet Gaujas krastos, kad Latvijas garākā upe tika izmantota kā ūdensceļš kokmateriālu transportēšanai, un koku pludināšana bija tautsaimnieciski aktīva un svarīga nozare Vidzemē.

2016. un 2017.gadā Sinolē, Vidagā, Vijciemā, Strenčos, Valmierā, Cēsīs, Siguldā un Alderos tika satikti Latvijas koku pludināšanas kantora bijušie darbinieki un pierakstītas viņu atmiņas par darbu uz Gaujas un Mazā Baltezera ūdensdārzos.  Izdevumā publicēti arī Gaujas plostnieku pēcteču, viņu radinieku (sievu, bērnu) un aculiecinieku stāsti, kas pauž aizgājušo laiku liecības, piemēram, bērnu dauzīšanos pa baļķiem, ragatu izmantošanu, lai tiktu pāri upei uz skolu vai sēņu mežiem, došanos ar mazajiem plostiņiem  jeb pleserīšiem  atpūtas braucienos.

Tradīciju burtnīcā iekļauti arī agrāk pierakstītu atmiņu fragmenti, kas glabājas Strenču novada pašvaldībā un Lejasciema kultūrvēsturiskā mantojuma un tradīciju centrā un lielākā daļa  no tiem tiek publicēti pirmoreiz. Šie stāsti uzbur ainas, kad Gaujā brauca plostu karavānas,  plostniekiem raizes sagādāja krāces, bet vakaros Gaujmalā pie ugunskuriem skanēja brašas dziesmas.

Burtnīcas nobeigumā lasāmi tagadējo Gaujas plostnieku stāsti.  Šīs atmiņas atklāj dažādus notikumus pēdējo 20 gadu laikā, kopš Strenčos tiek rīkoti Gaujas Plostnieku svētki, darbojas biedrība „Gaujas plostnieki” un ik gadu maijā  atkal tiek sietas plenes, lai uz pāris dienām  Gauja atkal satiktu 21.gadsimta korņikus un malačus.  Lai arī daudz kas gadu gaitā ir mainījies, Gaujas plostnieku svētki palīdz saglabāt šo Vidzemei tik raksturīgo tradīciju mūsdienās un ik gadu no jauna apliecina mūžseno patiesību, ka plostam jāiet plosta ceļš.  

Izdevumu ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu sagatavojusi kultūrvēsturniece Ieva Vītola, mākslinieks Mārtiņš Ratniks un redaktore Rita Treija. Izdevuma vizuālo noformējumu veido fotogrāfijas no teicēju  personīgajiem arhīviem, kā arī senākas bildes no siguldieša Egila Jemeļjanova foto un pastkaršu kolekcijas. Izdevuma beigās iekļauts vārdu krājuma saraksts ar Gaujas plostnieku arodam raksturīgo un īpatno sarunvalodu.

Sirsnīga pateicība pludināšanas meistaram Mārim Mitrevicam par ierosmi pētījumam un tradīciju burtnīcas sagatavošanai! Paldies par atsaucību visiem satiktajiem atmiņu autoriem – Laimonim Akmentiņam, Laimonim Bašķim, Laimonim Brantam, Elmāram Beikmanim, Jānim Ciekuram, Ērikam Ennītim, Mārtiņam Gaigalam, Velgai Graumanei,  Ērikam Gumbelim, Dzintrai Igaviņai, Uldim Jaukulim, Jānim Jerumam, Kārlim Lorim, Skaidrītei Odiņai, Gunāram Pakalnam, Andrim Pliskavam, Romānam Polītim, Intai Siliņai, Dzintrai Skolmeistarei, Jurim Smalkajam, Rutai un Jānim Stradiņiem, Sašam (Sergejam) Šingelim, Verai Treijai, Aināram Vanagam, Jānim Vāverem un Veltai Vīgantei!

Tradīciju burtnīca „Gaujas plostnieki” pieejama Siguldas novada bibliotēkās, to iespējams iegādāties Siguldas Tūrisma informācijas centrā un pasūtīt internetā – šeit.

Informāciju sagatavoja:
Ieva Vītola


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi