×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 28. marts
Šodien sveicam: Gunta, Ginta, Gunda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2017-07-10
Turpinās vērienīga vēsturiskā Siguldas pils kompleksa rekonstrukcija

Kopš februāra Siguldas pils kompleksā norisinās vērienīgi rekonstrukcijas darbi, kuru laikā tiek pārbūvēta muižas koka māja, pils kompleksa dzīvojamā māja un saimniecības ēka, kurās kapitālais remonts nav veikts vairākus gadu desmitus. Tuvāko gadu laikā, piesaistot līdzekļus no Emisijas kvotu izsoļu finanšu instrumenta un ERAF, pārbūve skars arī Siguldas Jauno pili. Kopējās Siguldas pils kompleksa rekonstrukcijas izmaksas varētu sasniegt vairākus miljonus eiro un, piesaistot Eiropas fondu finansējumu, to plānots pabeigt 2018.gadā, lai vēsturiskais komplekss nākotnē varētu pārtapt par radošo kvartālu un vietu, kur veiksmīgi attīstīties uzņēmējdarbībai, radot vairāk nekā 90 jaunas darba vietas.

Pils kompleksa muižas koka mājai (saukta arī par Vasaras pili), kas uzskatāma arī par vecāko koka ēku Siguldā, nav veikti kapitāli remontdarbi un pārbūves vismaz kopš 1993.gada, kad kompleksā ietilpstošās ēkas tika iekļautas pašvaldības bilancē. 19.gadsimtā klasicisma stilā celtās ēkas ārējās un iekšējās konstrukcijas atradās  avārijas stāvoklī un ēka bija pilnībā neizmantojama. Šobrīd ēkai tiek veikti demontāžas darbi un iekšējās kanalizācijas izbūve. Ēku pēc pārbūves plānots izmantot gan radošām darbnīcām, gan kā konferenču un semināru centru, akcentējot kņazu Kropotkinu dzimtas stāstu un viņu paveikto Siguldas attīstībā.

Arī pils kompleksa dzīvojamai mājai, kura pēdējās desmitgadēs tika izmantota kā daudzdzīvokļu dzīvojamā māja, būtiski remontdarbi iepriekš nebija veikti. Ēkai jau veikti demontāžas darbi, šobrīd notiek nesošo konstrukciju atjaunošanas un pamatu remontdarbi. Pēc pārbūves šajā ēkā plānots izvietot mūsdienu tehnoloģiju un mākslu centru, kurā varētu darboties audiovizuālās mākslas darbnīcas.

Savukārt atjaunojamajai pils kompleksa saimniecības mūra ēkai, lai arī bija apmierinošas ārējās konstrukcijas, bet starpstāvu konstrukcijas atradās avārijas stāvoklī un ēka nebija izmantojama. Šobrīd ēkā notiek iekšējās kanalizācijas izbūve, jumta remontdarbi, grīdas ieklāšana ēkas pirmajā stāvā, kā arī sienu remonts un citi iekšdarbi. Pēc rekonstrukcijas šī ēka, kura vēsturiski pirmās Latvijas neatkarības laikā atvērta kā pirmais ekskursantu nams, plānota kā mākslinieku rezidenču un jaunu produktu attīstības centrs ar koprades telpām.

Vērienīgos rekonstrukcijas darbus – trīs vēsturisko ēku pārbūvi –, pamatojoties uz izsludinātā iepirkuma rezultātiem, par vairāk nekā četriem miljoniem eiro veic pilnsabiedrība „ReRE Būve 1”.

Visa rekonstruēto ēku platība tiks nodota nomā uzņēmējiem organizējot atklātu telpu nomas izsoli.

Šobrīd noslēgumam tuvojas arī restaurācijas projekts Siguldas Jaunajai pilij, kas ir nozīmīgs Latvijas kultūrvēsturiskais piemineklis un uzskatāms gan par izcilu neogotikas stila arhitektūras paraugu, gan nacionālā romantisma interjera paraugu. Pēc projektēšanas darbu pabeigšanas plānots izsludināt būvniecības un restaurācijas darbu iepirkumu.

Jau ziņots, ka Siguldas novada pašvaldība kopš 2013.gada ir uzsākusi Siguldas pils kompleksa attīstību. 2015.gadā Siguldas novada pašvaldība, ieguldot vairāk nekā pusmiljonu eiro, rekonstruēja vienu no Siguldas pils kompleksa ēkām – stalli, kura pirmajā stāvā izvietotas telpas radošajiem uzņēmējiem un Siguldas Biznesa inkubatoram, bet otrajā stāvā atrodas Siguldas novada pašvaldības telpas.

 

 

 


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi