×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 19. aprīlis
Šodien sveicam: Vēsma, Fanija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2017-08-08
Krimuldas sanatorija svin 95 gadu jubileju

26.augustā plkst.15.00 Krimuldas muižā ar plašu pasākumu programmu tiks atzīmēta Krimuldas sanatorijas 95.jubileja. Tieši pirms 95 gadiem 26.augustā Latvijas Sarkanais Krusts Krimuldas pilī atvēra ārstniecības iestādi kaulu un locītavu tuberkulozes slimniekiem, arī mūsdienās šeit darbojas medicīnas iestāde Rehabilitācijas centrs „Krimulda”.

 

 

 

 

Pasākuma programma:

  • Plkst.15.00 Svētku uzrunas un Siguldas Absolventu orķestra sveiciens Andra Muižnieka vadībā;
  • Plkst. 16.00 Izstādes „Krimuldas sanatorija laiku lokos” atklāšana ar Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja pārstāvja Mārtiņa Vespera stāstu par Latvijas Sarkano Krustu un sanatorijas vēsturi;  
  • Plkst.16.00 radošās darbnīcas kopā ar „Ādas arteli” un mākslinieku Jāni Anmani;
  • Plkst.17.00 Videostāsta „Spricis Paegle” pirmizrāde un tikšanās ar filmas autoru Aigaru Lielbārdi un Paegļu dzimtas pēctečiem;
  • Plkst.17.00 Svētku kliņģera tradīcijas atjaunošana;
  • Plkst.18.00 Mandolīnu ansambļa priekšnesums Lenarda Gotluba vadībā.

Svētku laikā tiks atjaunotas un atgādinātas agrāk bijušas norises Krimuldas sanatorijā – gan klausoties mandolīnu skaņās, gan mielojoties ar svētku kliņģeri, gan gatavojot piemiņas lietas no ādas. Senāk sanatorijas pacienti atveseļošanās laiku izmantoja lietderīgi – šuva, auda, iesēja grāmatas, darbojās kurpnieka un kokamatnieka darbnīca. Raksturīga tradīcija Krimuldas sanatorijā bija arī svētku kliņģeris mēneša jubilāriem. To ikreiz cepa sanatorijas saimnieces, lai iepriecinātu slimniekus, kam Krimuldas sanatorija bieži vien uz ilgāku laiku kļuva par mājām. Pēc kara, kad Krimuldas sanatorijā darbojās arī pamatskola, skolotājs Veicāns bija izveidojis mandolīnu un bandžo orķestri, tāpēc svētku noslēgumā Krimuldas muižas vēsturisko centru pieskandinās mandolīnas Lenarda Gotluba vadībā.

Tā kā Krimuldas sanatorijas vēsture ir cieši saistīta ar Latvijas Sarkano Krustu, tad pasākuma laikā būs iespēja uzzināt gan par Siguldas pilsētas Sarkanā Krusta darbību, gan par Latvijas Sarkanā Krusta dibinātāju Sprici Paegli, kura dzīves un darba gaitas ritējušas arī Krimuldā un Siguldā. Sagaidot Latvijas simtgadi, tapis videostāsts par Sprici Paegli, kurš bijis arī Latvijas valsts dibinātājs un pirmais tirdzniecības un rūpniecības ministrs. Iecerēts, ka uz Aigara Lielbārža veidotās filmas pirmizrādi ieradīsies Spriča Paegles pēcteči, kuri tika satikti un iesaistīti dokumentālā stāsta veidošanā. Rudenī, valsts svētku mēnesī, īsfilmu par Sprici Paegli būs iespējams redzēt visās Siguldas novada skolās un bibliotēkās.

Uz pasākumu ļoti tiek gaidīti sanatorijas bijušie darbinieki, dodot ziņu par savu ierašanos līdz 20.augustam, zvanot uz tālruni 29264682.

Krimuldas sanatorijas jubilejas pasākumu rīko Rehabilitācijas centrs „Krimulda” sadarbībā ar Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeju un Latvijas Sarkanā Krusta Rīgas apriņķa komitejas Siguldas pilsētas Sarkano Krustu. Pasākumu atbalsta Siguldas novada pašvaldība un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Informāciju sagatavoja:
Rehabilitācijas centra „Krimulda” vadītāja
Dace Vanaga-Mikane


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi