×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 29. marts
Šodien sveicam: Aldonis, Agija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2017-08-28
Pie daudzdzīvokļu namiem būs jāuzstāda slēgtas atkritumu konteineru novietnes

Pēc pozitīva atzinuma saņemšanas noVides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas 16.augustā stājušies spēkā saistošie noteikumi „Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Siguldas novadā”, kas ne tikai nosaka vispārējo atkritumu apsaimniekošanas kārtību novadā, bet arī paredz palielināt šķiroto atkritumu apjomu, kā arī izveidot slēgta tipa atkritumu konteineru novietnes pie daudzdzīvokļu namiem.

Palielinoties valsts noteiktajam dabas resursu nodoklim, līdz 2020.gadam Latvijā būtiski pieaugs maksa par nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, tādēļ iedzīvotājiem savlaicīgi jāuzsāk atkritumu šķirošana. Šķirojot atkritumus un pārstrādājot otrreiz izmantojamos materiālus – papīru, plastmasas pudeles un stiklu –, būtiski iespējams samazināt atkritumu poligonos apglabājamo atkritumu daudzumu. Līdz 2020.gadam šķiroto atkritumu apjomu novadā plānots palielināt no pašreizējiem 13% līdz 25% no kopējā sadzīves atkritumu apjoma.

Lai veicinātu nešķiroto sadzīves atkritumu apjoma samazināšanos, Siguldas novadā plānots uzlabot un papildināt šķiroto atkritumu apsaimniekošanas sistēmu, ieviešot bioloģisko (pārtikas) atkritumu konteinerus un izbūvējot zaļo un dārza atkritumu kompostēšanas laukumu, piemēram, koku lapām, zālei un augļiem. Jaunajos noteikumos noteiktās prasības attiecībā uz bioloģisko atkritumu apsaimniekošanu stāsies spēkā ar brīdi, kad atkritumu apsaimniekotājs – PSIA „Jumis” – būs ieviesis bioloģisko atkritumu apsaimniekošanas sistēmu un izbūvējis zaļo un dārza atkritumu kompostēšanas laukumu.

Slēgta tipa atkritumu konteineru novietņu izveide pie daudzdzīvokļu namiem

Jaunie saistošie noteikumi paredz, ka Siguldas novadā daudzdzīvokļu namu apsaimniekotājiem līdz 2019.gada 1.janvārim pagalmos jāizveido slēgta tipa atkritumu konteineru novietnes. Tās var veidot gan viena daudzdzīvokļu māja, gan vairākas kopā, taču ne vairāk kā viena kvartāla ietvaros. Slēgta tipa atkritumu konteineru novietnēs būs jānodrošina vieta gan nešķiroto, gan šķiroto atkritumu konteineriem – papīram, stiklam, plastmasai, metālam, kā arī bioloģiskajiem atkritumiem, ja sadzīves atkritumu dalītās vākšanas punkts nav izvietots dzīvojamo ēku kvartāla robežās. Atkritumu konteineru novietnēm būs jāatrodas vismaz desmit metrus no dzīvojamās mājas logiem, vietā, kas ērti sasniedzama iedzīvotājiem un kur tām netraucēti var piekļūt atkritumu apsaimniekotāju specializētais transports.

Par slēgta tipa atkritumu konteineru novietņu ierīkošanu uz koplietošanas zemes ir jālemj dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē, pēc tam to novietojums un būvniecība jāsaskaņo pašvaldības Būvvaldē, kur šobrīd bez maksas visiem interesentiem pieejami četri slēgta tipa atkritumu novietņu projekti – shēmas (saistošo noteikumu grafiskais pielikums) ar četru veidu  slēgta tipa atkritumu novietņu gala fasādēm. Grafiskajā pielikumā doto informāciju par materiālu specifikācijām un ieteicamajiem minimālajiem augstumu izmēriem var izmantot, uzsākot šo novietņu projektēšanu katrā konkrētā vietā. Novietnes parametri būs atkarīgi no konteineru skaita tajā.

Siguldā jau ir izveidotas vairākas noteikumiem atbilstošas atkritumu konteineru novietnes, piemēram, Nurmižu ielā 33, Institūta ielā 10 un Institūta ielā 5.

Iespēja saņemt pašvaldības atbalstu atkritumu novietņu sakārtošanai

Jau vairākus gadus pašvaldība ar līdzfinansējumu līdz 90% apmērā atbalsta daudzdzīvokļu namu iedzīvotājus, kuri vēlas sakārtot daudzdzīvokļu namu iekšpagalmus, tostarp iebraucamos ceļus un stāvlaukumus, pagalmus un arī atkritumu konteineru novietnes. Lai saņemtu pašvaldības līdzfinansējumu, daudzdzīvokļu namu apsaimniekotājiem pašvaldībā līdz katra gada 1.oktobrim jāiesniedz pieteikums, tāme un projekts plānotajiem darbiem. Iesniegtos pieteikumus izvērtē pašvaldības speciālisti, un atbilstošas dokumentācijas gadījumā pašvaldības domes deputāti lemj par atbalstu iesniegtajiem labiekārtošanas darbiem.

Plašāka informācija par pašvaldības sniegto atbalstu un nosacījumiem pieejama pie pašvaldības nekustamā īpašuma speciālistes Līgas Proškinas, zvanot uz tālruni 67800946 vai rakstot uz e-pasta adresi liga.proskina@sigulda.lv, kā arī saistošajos noteikumos „Par fizisku un juridisku personu līdzdalību infrastruktūras objektu jaunas būvniecības, pārbūves un atjaunošanas darbu līdzfinansēšanā”.

Atkritumu šķirošana

Privātīpašumu īpašniekiem ir iespēja šķirotos atkritumus ievietot publiski pieejamos konteineros bez maksas – Siguldas novadā brīvi pieejamās vietās izvietots 73 zaļš konteiners stiklam, 22 dzelteni konteineri plastmasai (PET pudelēm) un 12 zili konteineri papīram un kartonam. Tāpat šķirotos atkritumus bez maksas var nodot atkritumu šķirošanas laukumā „Zemdegas” Siguldas pagastā, kas atvērts otrdienās no plkst.14.00 līdz 16.00 un sestdienās no plkst.10.00 līdz 14.00.

Ņemot vērā iedzīvotāju ierosinājumus, Siguldas dzelzceļa stacijā uzstādīts atkritumu šķirošanas konteiners ar nodalījumiem plastmasas pudelēm, stiklam un papīram. Drīzumā šādu konteineru plānots uzstādīt arī Siguldas Sporta centrā un citviet pilsētā.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi