×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 26. aprīlis
Šodien sveicam: Alīna, Sandris, Rūsiņš
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2017-08-30
Uzsākts darbs pie Siguldas identitāti veidojoša tematiskā plānojuma

​Domājot par kvalitatīvu un ilgtspējīgu novada infrastruktūras attīstību, uzsākts darbs pie Siguldas identitāti veidojoša tematiskā plānojuma izstrādes. Tas paredz saskaņoti attīstīt infrastruktūru visā novadā – no satiksmes plānojuma līdz pat arhitektūras formām –, saglabājot Siguldas novada identitātei raksturīgās iezīmes un unikalitāti visos plānošanas, projektēšanas un izveides posmos.

Plānojums tiks pabeigts līdz 2018.gada nogalei un ietvers sešas aprakstošās sadaļas, kas papildinātas ar vizuālajiem materiāliem, kā arī līdz šim Latvijā neīstenotu telpisku plānojumu 3D versijā.

Tematiskā plānojuma izstrādes rezultātā tiks iegūts vienotu novada identitāti veidojošs telpiskais plānojums un tā elementu projekts, kurā ņemta vērā Siguldas novada teritoriju telpiskā struktūra, vēsture, attīstības potenciāls, stratēģiskās intereses un kultūrvēsturiskās vērtības. Paredzēts, ka tematiskais plānojums novadā turpmāk noteiks satiksmes infrastruktūras un inženiertehnisko komunikāciju plānošanu, kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanu, ēku, būvju, to elementu un arhitektūras mazo formu vizuālos izteiksmes līdzekļus, rekreācijas teritoriju attīstību, kā arī zaļumvietu attīstību un pārvaldību. Tematiskā plānojuma izstrādes gaitā tiks organizētas projektētāju, iedzīvotāju un pašvaldības speciālistu tikšanās par katru plānojuma posmu, lai kopīgi diskutētu par iespējami labākajiem risinājumiem.

Satiksmes infrastruktūras plānošana

Tematisko plānojumu paredzēts sākt ar satiksmes infrastruktūras plānošanu, kas tiks veikta līdz šā gada beigām, lai jaunajā būvniecības periodā rīkotos saskaņā ar to.

Tematiskā plānojuma ietvaros tiks izvērtēta esošā satiksmes infrastruktūra un sagatavots satiksmes infrastruktūras plāns ielām un ceļiem, sabiedriskā transporta maršrutiem un pieturvietām, tiks noteiktas arī ieteicamās ielu un ceļu uzturēšanas klases. Tematiskā plānojuma ietvaros būs noteiktas vadlīnijas ar nepieciešamajiem elementiem, piemēram, brauktuvēm, ietvēm, veloceļiem, autostāvvietām, apstādījumu joslām, labiekārtojuma zonām, gājēju pāreju risinājumiem. Vadlīnijas ietvers detalizētu informāciju par seguma materiālu lietojumu atkarībā no ielas vai ceļa klases, par apstādījumos izmantojamajiem augiem, par arhitektūras mazo formu – solu, veloturētāju, atkritumu urnu – veidiem, par ielu apgaismojuma risinājumiem un pieturvietu dizainu, lai tie būtu vienoti visā novadā.

Satiksmes infrastruktūras tematiskā plānojuma ietvaros tiks izstrādāts arī satiksmes organizācijas plānojums, ietverot novada veloceliņu plānu un sabiedriskā transporta maršrutu ģenerālplānu. Tiks izstrādāts arī satiksmes infrastruktūras izbūves un pārbūves plāns prioritāšu secībā.

Inženiertehnisko komunikāciju plānošana

Tematiskais plānojums ietvers inženiertehnisko tīklu nodrošinājuma izpēti – esošos ūdensapgādes un kanalizācijas centralizētos tīklus, elektroenerģijas un telekomunikāciju tīklus, kā arī inženiertehnisko tīklu attīstības plāna izveidi, nosakot komunikāciju izbūves secību ilgtermiņā, plānojot turpmākās attīstības teritorijas, piemēram, industriālos parkus.

Kultūrvēsturisko vērtību audits un to saglabāšanas metodikas izstrāde

Veicot novada kultūrvēsturisko vērtību auditu, kultūrvēsturiskās vērtības tiks sistematizētas. Tas ļaus izveidot īpašu kultūrvēsturisko vērtību pilsētas zonējumu, kā arī ļaus izstrādāt Siguldas identitāti uzsverošas vadlīnijas visu kategoriju kultūrvēsturiskajām teritorijām novadā, piemēram, nosakot prasības ēku un to elementu, kā arī arhitektūras mazo formu vizuālajiem izteiksmes līdzekļiem – krāsai, materiāliem, formām – atkarībā no to atrašanās vietas. Vienlaikus tiks izstrādātas vadlīnijas arī ēku pārbūvēm, restaurācijām un jaunbūvēm kultūrvēsturiskajās teritorijās. Tematiskā plānojuma ietvaros tiks izstrādāta metodika kultūrvēsturisko vērtību saglabāšanai, ietverot tajā īpašnieka un pašvaldības sadarbības formas, piemēram, līdzfinansējuma nosacījumus.

Vienots arhitektūras vizuālo izteiksmes līdzekļu lietojums novadā

Lai nodrošinātu vienotu novada identitāti, tematiskais plānojums piedāvās Siguldas identitāti uzsverošas vadlīnijas, kas būs jāievēro ēku un būvju celtniecībā, tās remontējot un pārkrāsojot, kā arī vadlīnijas daudzdzīvokļu māju kvartālu iekārtojumam – auto stāvvietām, apstādījumiem un bērnu rotaļlaukumiem. Tāpat tiks izstrādātas vadlīnijas tādām arhitektūras mazajām formām kā norādes, velosipēdu novietnes, afišu stabi, apgaismojuma ķermeņi, tirdzniecības vietas un privātmāju žogi. Vadlīnijas būs saistošas visiem jaunajiem pilsētvides objektu projektiem. Piemēram, iepriekš izbūvēts privātmājas žogs nebūs jāmaina, bet, plānojot tā pārkrāsošanu, būs jāņem vērā vadlīnijas.

Rekreācijas teritoriju attīstība

Tematiskais plānojums attieksies arī uz publiskās rekreācijas zonām, nosakot pastaigu zonas, sporta, aktīvās atpūtas un izklaides teritorijas, ietverot arī dažādu tūrisma veidu maršrutu plānu. Plānā tiks ņemtas vērā jau esošās rekreācijas teritorijas un noteikta to attīstība nākotnē.

Zaļumvietu attīstība un pārvaldība

Lai mērķtiecīgi plānotu kvalitatīvus apstādījumus, tiks izstrādāts zaļumvietu – parku, skvēru, ielu apstādījumu –, kā arī dzīvojamo kvartālu apzaļumošanas plānojums, kas sniegs vadlīnijas ainavas veidošanai katrā no zonām un pat vēlamajām augu sugām. Tiks izstrādāts plāns jaunu zaļumvietu ierīkošanai. Plānošanā tiks ņemts vērā to vizuālais izskats ilgtermiņā. 


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi