×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 26. aprīlis
Šodien sveicam: Alīna, Sandris, Rūsiņš
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2017-09-05
Siguldas novada izglītības iestādēs pieaug skolēnu un bērnudārznieku skaits

Sigulda ir viena no tām pašvaldībām, kurā skolēnu skaita izmaiņas būtiski atšķiras no citviet Latvijā vērojamām tendencēm. 2014./2015.mācību gads bija pirmais, kurš iezīmēja lūzuma punktu skolēnu kopskaitā Siguldas novada skolās. Kopš 2013./2014.mācību gada, kad skolēnu skaits bija vismazākais (1873 skolēni), tas ir palielinājies par 400 skolēniem. Šogad mācības sešās Siguldas novada vispārizglītojošās skolās uzsāka 2274 skolēni.

Skolēnu skaita palielināšanos izraisa trīs faktori: stabili bērnu dzimstības rādītāji, pozitīva iedzīvotāju migrācija, kā arī citu novadu bērnu skaita palielināšanās. Apkopojot statistikas datus par novadā deklarēto bērnu skaita izmaiņām no to dzimšanas gada līdz brīdim, kad viņi uzsāk skolas gaitas, ir novērojams, ka bērnu skaits ir pieaudzis par 20–40 bērniem katrā vecuma grupā.

Šajā mācību gadā ir parādījusies jauna, līdz šim nenovērota tendence – ja citviet Latvijā samazinās vidusskolēnu skaits, tad Siguldas Valsts ģimnāzijā un Siguldas pilsētas vidusskolā, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, tas ir palielinājies. Tuvākajos gados skolēnu skaitu vidējās izglītības posmā var ietekmēt Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātā skolu tīkla optimizācijas politika, kas var izraisīt vēl lielāku vidusskolēnu pieplūdumu, ja tiks likvidētas reģiona vidējās izglītības iestādes, kurās ir pārāk mazs vidusskolēnu skaits, saglabājot tikai pamatskolas izglītības posmu.

Būtiski, ka stabilitāti parāda arī Allažu pamatskola un Mores pamatskola, kurās saglabājas stabils skolēnu skaits. Lai nodrošinātu mācību procesam piemērotu skolas fizisko vidi, šogad tika veikta Allažu pamatskolas siltināšana un remonts, investējot gandrīz 400 000 eiro.

Kopš 2013.gada, kad tika izveidota Laurenču sākumskola, tā turpina pakāpeniski augt, katru gadu uzņemot skolēnus trijās pirmajās klasēs. Pirmajā mācību gadā Laurenču sākumskolā bija 119 skolēni, šogad – 324. Kopš pagājuša gada decembra šīs skolas 4.–6. klašu skolēni mācās jaunajā skolas korpusā, kurš tika izveidots bijušajā hosteļa ēkā. Tāpat kā līdz šim Laurenču sākumskola nodrošina papildus izglītības piedāvājumu, kāds nav citās skolās, un tā saucamo „pilnas dienas skolu”, izmantojot vecāku līdzfinansējumu.

Katru gadu Siguldas novadā piedzimst 240–260 bērni. Pērn jaundzimušo skaits sasniedza rekordlielu skaitli – 266. Šogad arī bērnu skaits pirmsskolas izglītības iestādēs ir sasniedzis rekordlielu skaitli – 1069. Šovasar tika investēti 182 053 eiro, lai izveidotu vēl divas grupas līdzšinējā bērnudārza „Pasaciņa” filiālē, kas šoruden uzsāks darbu kā bērnudārzs „Tornīši”. Pagaidām šajā iestādē ir sešas grupas, bet turpmākajos gados to skaits pakāpeniski palielināsies. Šobrīd „Tornīšu” ēkā sadzīvo bērnudārzs, Jaunrades centrs un novada bibliotēka. Plānots, ka ar laiku Siguldas novada bibliotēka un Jaunrades centrs atradīsies Raiņa ielā 3 (bijušajā autoostas ēkā), telpas Skolas ielā 3 labiekārtojot mazo novadnieku izglītošanai.

Tāpat kā līdz šim, arī šogad vismaz 100 bērni apmeklē privātās pirmsskolas izglītības iestādes Siguldā un citviet. Pašvaldība turpina līdzfinansēt pirmsskolas izglītību arī šiem bērniem. Tie ir 179,11 eiro pusotru līdz piecus gadus veciem bērniem, ja tiem nevar nodrošināt vietu pašvaldības bērnudārzā, vai 167,20 eiro, ja tiem var nodrošināt vietu pašvaldības bērnudārzā. Piecus līdz septiņus veciem bērniem pašvaldības atbalsts ir 151,13 eiro. Līdzfinansējumu 112,86 eiro apmērā saņem arī to bērnu vecāki, kuriem pašvaldība nevar nodrošināt vietu pirmsskolas izglītības iestādēs un kuri izmanto sertificēto aukļu pakalpojumus.

Šogad ir palielinājušās iespējas profesionālās ievirzes izglītībā. Siguldas sporta skola uzsāk realizēt divas jaunas profesionālās ievirzes programmas sportā – peldēšanu un orientēšanos.

Turpinās arī mērķtiecīgs darbs pie izglītības kvalitātes attīstības. Izglītības nozares vadība kopā ar pedagogiem, kuriem ir pieredze metodiskajā darbā, plāno attīstīt skolotāju profesionālo pilnveidi jaunā kvalitātē, izveidojot Metodisko padomi, kas attīsta pedagogu profesionālo pilnveidi atbilstoši plānotajām izmaiņām mācību priekšmetu jomās un kompetenču pieejai mācību saturā.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi