×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Sestdiena, 20. aprīlis
Šodien sveicam: Mirta, Ziedīte
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2017-11-01
Siguldas Valsts ģimnāzijas skolēni svin Dainu tēva dzimšanas dienu

31.oktobrī Siguldas Valsts ģimnāzijas 7.b klase (kopā ar audzinātāju Indru Upīti-Dambīti) un 8.b klase (kopā ar audzinātāju Daigu Jēkabsoni un latviešu valodas skolotāju Ivetu Celmiņu) piedalījās dziesmu rītā „Mana tautasdziesma”, godinot Krišjāni Baronu 182.dzimšanas dienā.

Tik agrās dzimšanas dienas svinībās – pulksten 8.00 no rīta – laikam bijām pirmo reizi. Tas nekas, ka nedaudz sala rokas un vējš centās ielīst zem drēbēm. Starp gandrīz 100 dzimšanas dienas viesiem valdīja patiess sirds siltums. Likās, ka pats Dainu tēvs smaida, redzot tik daudz ciemiņu – gan lielus, gan mazus, gan jaunus, gan vecus.

Bijām sagatavojuši arī nelielas dāvanas – katrs skolēns un skolotājs bija iemācījies kādu tautasdziesmu, ko norunāja citiem klausītājiem. Cik dažādi esam paši, tik dažādas bija arī četrrindes: par māmiņu, par darbu, par slinkumu, par valodu, par dzīvniekiem un kukaiņiem, par svētkiem, par skaistumu, par dabu. Latviešiem ir daudz labu un spēcīgu vārdu, ko teikt pasaulei.

Lai vēsajā rītā sasildītos, gājām rotaļās, dejojām un dziedājām. Bija visai interesanta un neparasta sajūta, sadoties rokās milzīgā aplī, kopā ar klasesbiedru uzdziedāt, kā arī griezties dejā, piemēram, ar savu skolotāju vai pavisam svešu cilvēku. Tās bija atraktīvas un jautras dzimšanas dienas svinības.

Pārrunājot pasākumā gūtās emocijas, skolēni atzina, ka tā bija neikdienišķa literatūras un audzināšanas stunda. Tajā viņi apzinājās savu piederību klasei un tautai, ieguva zināšanas par K.Baronu un sajuta latviešu svētku svinēšanas garu.

Tiem, kuri ir piemirsuši, gribam atgādināt, ka Krišjānis Barons (1835–1923), dēvēts arī par Dainu tēvu, savu mūžu ir veltījis folklorista darbībai, kārtojot folkloras tekstus un rediģējot tautasdziesmu izdevumu. Viņa sakārtotais izdevums „Latvju dainas” ir izdots sešos sējumos (astoņās grāmatās).

Lai sistematizētu tekstus, Krišjānis Barons izveidoja savu kārtojuma sistēmu un paņēmienu, par teksta pamatformu izvēloties četrrindi, kas rakstīta uz atsevišķas lapiņas. Lai šo kārtojumu saglabātu un atvieglotu darbu, 1880.gadā Maskavā pēc K.Barona rasējuma tika izgatavots nu jau slavenais Dainu skapis, kurā savu vietu atradušas 268 815 tautasdziesmas.

Dainu skapim ir 70 atvilktnītes, katrai no tām ir vēl 20 sadaļas. Dainu skapja augstums ir 160 cm, platums – 66 cm, bet dziļums – 42 cm.
Kopš 2001.gada 4.septembra Dainu skapis ir pasaules kultūras sastāvdaļa – tas ierakstīts UNESCO Pasaules atmiņas (Memory of the World) sarakstā.

7.b klase oktobra vidū Nacionālajā bibliotēkā aplūkoja Dainu skapi tuvumā un no tā krājumiem izvēlējās divas sev tuvākās tautasdziesmas par darbu. Viņu tautasdziesma –līdere lai ir uzmundrinājums mums visiem!

„Acis darba izbijās,
Rokas darba nebijās
Rokas darba nebijās,
Zinājās padarot.”

Informāciju sagatavoja:
skolotājas Iveta Celmiņa,
Daiga Jēkabsone un Indra Upīte-Dambīte


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi