×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 18. aprīlis
Šodien sveicam: Laura, Jadviga
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2017-11-07
Siguldas bērnudārzos nodrošina vairāk augļu un dārzeņu

No 1.novembra Siguldas novada bērnudārzos programmas „Piens un augļi skolai” ietvaros bērniem papildus ierastajām ēdienreizēm tiek nodrošināti augļi un dārzeņi. Eiropas Komisijas finansētā programma jau iepriekš īstenota skolās, bet šis ir pirmais gads, kad papildus esošajai maltītei augļus un dārzeņus piedāvā arī pirmsskolas vecuma bērniem.

Programmas ietvaros bērnudārziem tiek nodrošināti vietējie sezonas augļi un dārzeņi, tādējādi ne tikai papildinot bērnu uzturu ar papildu vitamīnu devu, bet arī veicinot veselīgas ēšanas paradumus.

Bērnudārzos no 1.oktobra papildus ēdienreizēm tiek nodrošināti arī piena produkti. Gan piena produkti, gan augļi un dārzeņi tiek dalīti katrā mācību nedēļā trīs reizes. Augļu un dārzeņu izdale paredzēta 100 gramu porcijās: iespējams saņemt svaigu augļu (ābolu, bumbieru, dzērveņu), dārzeņu (burkānu, kāļu, kolrābju, kāpostu, ķirbju) vai to asorti porcijas. Dzērvenes iespējams saņemt asorti kopā ar citiem augļiem vai dārzeņiem.

Bērnudārzniekiem Morē pienu nodrošina „Rankas piens”, savukārt augļus un dārzeņus – „Zelta ābele”. Savukārt citos bērnudārzos  augļus un dārzeņus nodrošina SIA „Vita mārkets”, kas pašvaldības konkursa rezultātā nodrošina mazuļu ēdināšanu.

Zemkopības ministrijas īstenotās programmas augļu, dārzeņu un piena nodrošināšanai vairāku gadu gaitā iemantojusi lielu popularitāti skolēnu vidū. Programma tiek īstenota kopš 2010./2011.mācību gada, un tās mērķis ir dot iespēju Eiropas Savienības dalībvalstīm, izmantojot savus un kopienas budžeta līdzekļus, nodrošināt skolēniem bezmaksas augļus un dārzeņus, ar nolūku palielināt šo produktu patēriņu, kā arī veicināt veselīgas ēšanas paradumus skolēniem. No 2017./2018.mācību gada gan augļus un dārzeņus, gan piena produktus bez maksas trīs reizes mācību nedēļā saņem ne tikai 1.– 9.klašu skolēni, bet arī pirmsskolnieki.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Daiga Putniņa
- 2017-11-08 12:21

SVĢ pusdienās tiek vārīti kartupeļi no saldētiem kartupeļiem, var jau būt ka tā var, bet bērni neēd. Es arī neēstu, jo ja gadās kāds kartupeļu maiss pagrabā sasalst un tiek izvārīti kartupeļi, tad tie ir ļoti negaršīgi. Vai tiešām Latvijā nav iespējams izmantot ēdināšanai svaigus kartupeļus?

Atbilde: Daiga Putniņa
Administrācija
- 2017-11-09 10:39

Labdien, Daiga Putniņa!

„Daily" pusdienu restorāns informē, ka Siguldas novada skolās – Siguldas Valsts ģimnāzijā, Siguldas pilsētas vidusskolā un Siguldas 1.pamatskolā – ēdiens tiek gatavots tikai no svaigiem dārzeņiem, kurus piegādā kooperatīvā sabiedrība „Mūsmāju dārzeņi", kura vēsta, ka sabiedrībā apvienojušies vairāk nekā desmit vietējās zemnieku saimniecības. Kartupeļi skolām tiek piegādāti mizoti, iepakoti vakuumā, tādējādi nodrošinot ērtu un higiēnisku pārvadāšanu.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniece Līga Sausiņa iedrošina: ja kādam no vecākiem ir šaubas par ēdināšanas pakalpojumu kvalitāti, iepriekš sazinoties ar skolas administrāciju, kopā ar iestādes medmāsu ir iespēja apmeklēt ēdnīcu un iepazīties ar ēdiena sagatavošanas procesu virtuvē.

Ar cieņu, Siguldas novada pašvaldības informatīvās interneta vietnes www.sigulda.lv administrācija

Elza Ziemele
- 2017-11-07 14:04

Jā, piekrītu Aleksejam, piens jau nu galīgi nav vajadzīgs tiem bērniem.

Aleksejs Mjaliks
- 2017-11-07 10:51

Augļus un dārzeņus es vēl saprotu, bet kāpēc piens? Govs piens ir veselīgs un vajadzīgs teļiem, nevis cilvēkbērniem. Tā veselīgums ir piena industrijas uzturēts mīts.

Atbilde: Aleksejs Mjaliks
Administrācija
- 2017-11-07 14:15

Labdien, Aleksej Mjalik! Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra, kas ir viens no šīs uztura programmas partneriem, informāciju piens un piena produkti ir viena no svarīgākajām produktu grupām bērnu veselīgam uzturam. Tie tiek iekļauti arī pamata ēdienkartē, kas tiek nodrošināta skolās un bērnudārzos. Konkrētā programma nodrošina papildu uzturu. Lai arī programmas nolūks ir veicināt veselīga uztura paradumus un nodrošināt vitamīnu devu, augļu, dārzeņu un piena lietošana ir brīvprātīga. Vairāk par programmu aicinām lasīt www.piensaugliskolai.lv.

Atbilde: Aleksejs Mjaliks
Aleksejs Mjaliks
- 2017-11-07 14:52

Bērni jau visu vajadzīgo saņem ar standarta ēdināšanu.
Šī ir papildus uztura programma, ko, kā var redzēt tās mājaslapā, organizē ZM (un nevis VM). Un ZM darbojas zemnieku interesēs, un ne jau bērni viņiem rūp. Šī ir nelietderīga nodokļu naudas tērēšana.
Cerams, ka vismaz mūsu novadā bērniem izsniedz vienkārši pasterizētu pienu, nevis UHT pienu, kā tas ir dažviet. Lai gan UHT piens nav kaitīgs, tomēr tas satur mazāk vitamīnu.

Pasākumi