×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Trešdiena, 24. aprīlis
Šodien sveicam: Visvaldis, Nameda, Ritvaldis
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2017-12-07
Jaunrades centra dalībnieki piedalījušies sacensībās „Robotex 2017”

Šogad starptautiskās robotikas un elektronikas sacensības „Robotex 2017” notika Tallinā, un šis jau ir piektais gads kopš tajās piedalās arī Siguldas novada Jaunrades centra pārstāvji.

Šī gada sacensības bija īpašas ar to, ka tika pārsniegts Ginesa rekords un „Robotex 2017” oficiāli kļuva par pasaulē lielākajām robotikas sacensībām, kurās piedalās vislielākais robotu skaits. Sacensībās piedalījās vairāk nekā 3000 dalībnieku ar 1332 robotiem, un sacensības vēroja vairāk nekā 10 000 cilvēku klātienē un vēl vairāk tiešsaistē. „Robotex 2017” sacensībās piedalījās pārstāvji no 37 dažādām pasaules valstīm.

Siguldas novadu šogad no Siguldas novada Jaunrades centra Elektronikas un mehatronikas un Lego robotikas pulciņiem pārstāvēja: Ingus Roberts Valheims no Siguldas 1.pamatskolas, Rinalds Krastiņš no Siguldas Valsts ģimnāzijas un Ernests Altbergs, Alens Ross, Ralfs Cvetkovs, Mārtiņš Zemlītis, Dairis Rihards Irbe, Matīss Murāns, Rihards Bērziņš, Eduards Šķesteris un Andris Jenerts no Siguldas pilsētas vidusskolas. Dalībniekus atbalstīja un pavadīja pulciņu vadītāji: Jānis Miglinieks un Edgars Bajaruns, kā arī „Dronu skolas” pulciņa vadītājs Agris Tabaks.

Sacensību pirmajā dienā tika aizvadītas Lego robotikas disciplīnas un „Makeblock Makex challange”, kurā Lego Sumo disciplīnās ar robotiem „RC” un „Buldozers” piedalījās Ralfs Cvetkovs un Ingus Roberts Valheims, kuram savā apakšgrupā izdevās iegūt 4.vietu, bet tas neļāva nedz viņam, nedz Ralfam iekļūt nākamajā kārtā. Kopumā Lego Sumo disciplīnās sacentās 326 roboti.

Lego līnijsekošanas disciplīnā 134 dalībnieku konkurencē Rinalds Krastiņš ar robotu „LK” izcīnīja 25.vietu un Mārtiņš Zemlītis ar robotu „Klusais” ieguva 9.vietu.

Šogad tika izsludināta arī jauna sacensību disciplīna „Makeblock Makex challange”, kurā jāizmanto „Makeblock” roboti. Siguldas novada Jaunrades centra pārstāvji, sadarbojoties ar Siguldas pilsētas vidusskolu un izmantojot skolas robotikas komplektus, piedalījās sacensībās un ar robotu „Vahiny” izcīnīja augsto 9.vietu 108 dalībnieku konkurencē.

Otrajā sacensību dienā notika sacensības „Folkrace” disciplīnā, kurā piedalījās 159 roboti. Šajā disciplīnā piedalījās visvairāk Siguldas novada pārstāvju, startējot ar 12 robotiem. „Folkrace” disciplīnā visi dalībnieki tika sadalīti apakšgrupās pa pieciem dalībniekiem katrā, aizvadot trīs braucienus, un no apakšgrupas labākais robots tika tālāk uz pusfināla braucieniem. Kopā tika izveidota 21 apakšgrupa, un neveiksmīgas izlozes rezultātā mūsu robotiķiem nācās startēt pa vairākiem vienā grupā, kas samazināja izredzes iekļūšanai pusfināla braucienos. Pēc apakšgrupu braucieniem pieci Siguldas novada Jaunrades centra roboti iekļuva labāko 25 robotu starpā, iegūstot tiesības piedalīties pusfinālos. Sacensību rezultātā roboti „Traktors” un „Mežonis” ieņēma 6. līdz 10.vietu, bet „Mustela nigripes”, „Rēgs” un „Ailurus fulgen” palika no 11. līdz 20.vietai.

Šajā gadā Jaunrades centra pārstāvji pieteicās arī autonomo dronu disciplīnā „DJI Drone Race”, kurā dalībniekiem jāizstrādā autonoms drons, kurš veic trasi. Pulciņa dalībnieki izstrādāja dronu, taču šajās sacensībās tas vēl veiksmīgi nelidoja.

Jau otro gadu pēc kārtas Siguldas novada Jaunrades centra pārstāvji piedalījās arī Tartu Universitātes „Prāta kontroles” izaicinājumā, kur sacensību norises vietā divu dienu laikā ir jāizstrādā ar prātu kontrolējams robotikas risinājums. Mūsu komanda ar robotu „Amaurosis fugax” bija viena no piecām, kas uzņēmās izaicinājumu. Šajās sacensībās tika pieteikti arī trīs līnijsekošanas roboti. Andris Jenerts izpelnījās žūrijas atzinību, piedaloties ar paša veidoto „Folkrace” robotu „Ailurus fulgen”, konkursā par labāko iespiedplates dizainu un risinājumu.

Dalība sacensībās sniedza vērtīgu pieredzi Jaunrades centra dalībniekiem un iespēju gatavoties „Siguldas Robotu kausam”, kas notiks 2018.gada 24.februārī Siguldā un pulcēs lielu dalībnieku skaitu no Latvijas.

Siguldas novada Jaunrades centra vārdā izsaku lielu pateicību Siguldas novada pašvaldībai par atbalstu pulciņiem un par atbalstu dalībai sacensībās, kas ļauj stiprināt tehnisko jaunradi Siguldas novadā, kā arī veidot inženiertehnisko domāšanu un attīstīt inovatīvu un prasmīgu Siguldas jauno paaudzi. Tāpat pateicība jāizsaka „OptiO optika”, kas atbalstīja Jaunrades centra komandu ar kreklu dizaina izstrādi un šobrīd atbalsta modernas „Folkrace” trases izveidi Siguldā, tādējādi ļaujot „Siguldas Robotu kausam 2018” kļūtu par aizraujošām sacensībām.

Informāciju sagatavoja:
Siguldas novada Jaunrades centra
Elektronikas un mehatronikas pulciņu vadītājs
Edgars Bajaruns

 

Youtube

 


Plašāka fotogalerija


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi