×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 19. aprīlis
Šodien sveicam: Vēsma, Fanija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2017-12-29
Radošo industriju klase Siguldas pilsētas vidusskolā

Šajā mācību gadā Siguldas pilsētas vidusskola sadarbībā ar Latvijas Kultūras koledžu ir uzsākusi īpašu mācību programmu 10.klašu skolēniem, izveidojot Radošo industriju klasi, kur, iegūstot vidējo izglītību un obligātās vidējās izglītības ieguvei nepieciešamos mācību priekšmetus, izvēles kārtā apgūst arī mācību priekšmetus, kas saistīti ar telpu dizainu, jo mācību gada noslēgumā ir mērķis izveidot interjera projektus biedrības „Cerību spārni” pasākumu zālei un bērnu istabai. Lai varētu īstenot iecerēto mērķi, skolēni apgūst īpaši izstrādātu un Valsts izglītības satura centrā saskaņotu mācību priekšmetu „Laikmetīgā kultūra”, kā arī reizi mēnesī dodas uz Latvijas Kultūras koledžu, kur mācās profesionāļu vadībā.

Projekta mentore, Latvijas Kultūras pasniedzēja un dizainere Daina Gāga-Ēķe stāsta, ka Radošo industriju klase ir paredzēta, lai jaunieši iemācītos pieņemt lēmumus, radoši darbotos, izjustu atbildību par savu rīcību un galu galā izmantotu iegūtās zināšanas praksē. Šī klase ar dizaina novirzienu piedāvā jauniešiem risināt reālu problēmu. „Siguldas novadā darbojas biedrība „Cerību spārni”, kuras telpām ir nepieciešams kosmētiskais remonts. Kopā ar jauniešiem vienojāmies, ka šim centram izveidosim interjera projektu, vizualizācijas un prezentāciju. Tas tiks darīts, lai iegūtu atbalstu no Siguldas novada pašvaldības un privātpersonām, ar kuru atbalstu mēs šo centru varētu padarīt vizuāli pievilcīgu, mājīgu un mūsdienu tendencēm atbilstošu, lai apmeklētāji tajā justos ērti un patīkami,” stāsta D.Gāga-Ēķe.

Pirmajā pusgadā jaunieši pētīja līdzīgus centrus un iestādes, lai iedvesmotos un izglītotos no citu pieredzes. Bija iespēja apmeklēt rehabilitācijas centru „Poga” un pārrunāt centra darbību ar tā vadītāju Sanitu Endzeli, kura pastāstīja, kā tika renovēta trīs stāvu māja Rīgā, to pielāgojot rehabilitācijas centra vajadzībām. Skolēni uzzināja, ka rehabilitācijas centrs tika izveidots, pateicoties ziedojumiem. Centru apmeklē bērni ar īpašām vajadzībām ne tikai no Latvijas, bet arī ārvalstīm.

„Ģimenēm, kurās aug šādi bērni, ir liels izaicinājums sniegt rūpes un atbalstu. Smagi slimo bērnu vecāki ir gatavi darīt daudz, lai viņu bērns saņemtu pašu labāko un kļūtu vesels. Tomēr izmaksas bieži sniedzas pāri ienākumiem, un arī valsts nespēj segt visus izdevumus. Tāpēc sabiedrības pozitīvais atbalsts šādām ģimenēm ir ļoti nepieciešams. Neviens no mums nav pasargāts no tāda veida dzīves likstām, tāpēc ir svarīgi just atbalstu pašiem un spēt to sniegt citiem,” par projekta aizsākumiem stāsta mentore Daina Gāga-Ēķe.

Pirmajā pusgadā Radošo industriju klases skolēniem bija svarīgi noskaidrot mērķauditorijas vēlmes un vajadzības, lai pakalpojums būtu pēc iespējas vairāk vērsts uz pasūtītāja vajadzībām, kas ir svarīgs aspekts dizaina domāšanā. Semestris tika noslēgts ar Latvijas Nacionālā mākslas muzeja apmeklējumu. Muzejs nesen ir piedzīvojis rekonstrukciju un restaurāciju, tāpēc skolēniem bija interesanti dzirdēt gida interesanto stāstu. Skolēniem bija iespēja apskatīt ne tikai muzeja patstāvīgo ekspozīciju, bet arī baltos muzeja bēniņus, kuri apmeklētāju acīm bija apslēpti 100 gadus un ekstravaganto pagrabu, kurā tieši šobrīd bija iekārtota interesanta laikmetīgā izstāde.

Nākamajā semestrī darbs pie projekta izstrādes tiks turpināts – tiks modelētas telpas, izvēloties piemērotākos materiālus un dizaina priekšmetus. Jau pavasarī plānots prezentēt izveidoto dizaina projektu. „Ja izdosies iegūt finansējumu un realizēt savas idejas, mēs paši ķersimies klāt otām un krāsām, lai darbs iet raitāk uz priekšu, un mūsu idejas pārvērstos reālos darbos,” par projekta attīstību stāsta mentore, turpinot: „Stīvs Džobs ir teicis, ka „vienīgais ceļš, kā darbu paveikt izcili, ir to mīlēt!”. To es arī novēlu Radošo industriju klases skolēniem – darīt lietas, kas viņiem patīk, darīt to, kas silda sirdi gan pašiem, gan tiem, kuriem tas veltīts. Dzīve iegūst pavisam citas krāsas, ja mēs esam laimīgi. Ar katru labu darbu mēs šo pasauli padarām labāku. Es ticu, ka mums nebūs par grūtu ne šis projekts, ne arī citi, kas mūs sagaida nākotnē. Lai mums visiem veicas! Uz tikšanos nākamajā gadā!”

Informāciju sagatavoja:
Vineta Šķestere-Buka,
Siguldas pilsētas vidusskolas
direktora vietniece ārpusklases darbā


Plašāka fotogalerija


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi