×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 19. aprīlis
Šodien sveicam: Vēsma, Fanija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2018-02-08
Meteņu čigāni un budēļi Turaidā pavadīs ziemu

Turaidas muzejrezervāts 17.februārī plkst.14.30 aicina svinēt latviešu gadskārtu svētkus – Meteņus. Ziemas pavadīšana, izdzīvojot senās tradīcijas, notiks kopā ar Siguldas folkloras kopas „Senleja” čigāniem un citiem budēļiem.

Meteņi ir svētki, kas iezīmē ziemas beigu un pavasara tuvošanos. Šajā laikā ļaudis pēdējo reizi pirms pavasara darbiem dodas maskotos gājienos no sētas uz sētu ar mērķi vairot auglību, atbrīvoties no ļaunā un nelaimēm, nest svētību un vēlēt cits citam labu.

Meteņdienā Turaidā svētku dalībnieki aicināti nākt maskās, tādējādi vairojot prieku. Svētku laikā notiks savu vērtību un mājvietu daudzināšana jeb lielīšanās, tiks garšoti slokatņi, spēlētas tautas spēles, tiks dzīts Metenis un meklētas Laimes pogas, vārīta īpaša miežu putra, no dārziem prom dzīti kurmji, kā arī dziedātas Meteņa dziesmas un dancoti tautas danči.

Meteņi tiek saukti arī par laika metiem, jo iezīmē zemnieku jaunā gada sākumu. Zeme mostas, līdz ar to ļaudis aktīvāk rosās un veicina dzīvības spēka pieaugšanu. Meteņos ir tradīcija braukt ciemos pie tāliem radiem, veicinot garu linu augšanu un visas ražas bagātību. Ar Meteņiem saistās dažādi ticējumi, piemēram, ja Meteņos uz jumtiem ir sniegs, tad vasarā būs daudz ogu un sēņu.

Ieejas maksa Turaidas muzejrezervātā – 0,70 līdz 3 eiro.

Informāciju sagatavoja:
Turaidas muzejrezervāta
Izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja
Anda Skuja (tālrunis 26572142)


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi