×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Otrdiena, 23. aprīlis
Šodien sveicam: Jurģis, Juris, Georgs
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2018-03-16
Aicina pieteikties dalībai jauno mūziķu meistarkursos

Līdz 30.maijam izsludināta pieteikšanās dalībai XIII Starptautiskajos latviešu jauno mūziķu meistarkursos „Baltijas mūzikas ceļš", kas no 17. līdz 26.jūlijam norisināsies Siguldas Mākslu skolā „Baltais Flīģelis". Dalībai kursos aicināti pieteikties Latvijas un ārvalstu mūzikas mācību iestāžu vidējā un augstākā apguves posma audzēkņi un studenti, jaunie komponisti, atskaņotājmākslinieki un jaunie mūzikas skolotāji. 

Meistarkursos ar savu pieredzi dalīsies lektori un mācībspēki no 13 valstīm: Latvijas, Lielbritānijas, ASV, Austrālijas, Austrijas, Grieķijas, Igaunijas, Lietuvas, Meksikas, Polijas, Šveices, Turcijas un Vācijas. Meistarkursu mērķis ir latviešu jauno mūziķu profesionālās meistarības pilnveide. Neformālā, draudzīgā meistarkursu darbības atmosfēra veicinās tās dalībnieku savstarpējo kontaktu veidošanos, iespējamai kopējai profesionālai muzicēšanai nākotnē.

Meistarkursu pirmsākumi meklējami trīs Starptautiskajās latviešu jauno mūziķu radošajās nometnēs Kanādā. Kopš 1994.gada Latvijā ir organizētas 12 šādas nometnes, kas laika gaitā ar savu augsto profesionālo līmeni ieguvušas meistarkursu statusu. Meistarkursu unikalitāti un nepieciešamību raksturo iespēja topošajiem akadēmiskās mūzikas atskaņotājmāksliniekiem un pedagogiem – potenciālajiem augstāko mūzikas un mūzikas pedagoģijas augstskolu studentiem, iepazīties ar augstāko mūzikas mācību iestāžu piedāvātajām izglītības programmu iespējām un to docētājiem.

Šajos meistarkursos liela uzmanība tiks pievērsta baltiešu mūzikas daiļradei un tās interpretācijai. Meistarkursu vadītāju un dalībnieku koncerti bagātinās Siguldas koncertdzīvi, atklājot daudzveidīgās interpretāciju iespējas latviešu, lietuviešu un igauņu mūzikas sacerējumos. Dalībniekiem būs iespēja teorētiskajās lekcijās gūtās zināšanas pielietot radošajās izpausmēs koncertvakaros, kā arī par koncertiem rakstīt recenzijas meistarkursu avīzei. 

Koncertos paredzēts atskaņot Pētera Plakida mūziku īpašā piemiņas koncertā 18.jūlijā, kā arī divos meistarklašu vadītāju koncertos 19. un 20.jūlijā – Andra Dzenīša, Jura Karlsona, Anitas Kuprisas, Selgas Mences, Imanta Mežaraupa un citu jubilāru opusus. Visi koncerti būs bez maksas un pieejami apmeklētājiem no Siguldas un visas Latvijas.

Lekcijās meistarkursu dalībnieki pilnveidos zināšanas par Baltijas valstu akadēmisko un tautas mūziku, kā arī baltiešu atskaņotājmāksliniekiem un baltiešu kultūras attīstību un nākotnes virzieniem. Praktiskajās nodarbībās, muzicējot ievērojamu Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un citu ārvalstu/diasporu mūziķu vadītajās nodarbībās, jaunajiem mūziķiem būs iespēja attīstīt un pilnveidot mūsdienu un citu stilu mūzikas iemaņas un prasmes. Meistarklašu vadītāji arī apskatīs viena speciāli izvēlēta baltiešu skaņdarba dažādās interpretācijas, formu un stilistiskās rakstura īpatnības. Viens no šiem skaņdarbiem būs Pētera Vaska „Klusuma auglis” klavieru kvartetam un flautai; pats autors piedalīsies īpašā kamermūzikas meistarklasē ar ieskatu sava skaņdarba interpretācijā.

Kompozīcijas semināros, kurus vadīs pazīstami Latvijas un ārvalstu kompozīcijas meistari, dalībnieki gūs zināšanas par mūzikas tehnoloģijas lomu jaunradē, dažādu muzikālo žanru mijiedarbību un izmantošanu radošā procesā. Jaunajiem komponistiem būs iespēja komponēt jaundarbu meistarkursu rezidences Trio Art-i-Shock ansamblim – gan solo, gan dueta, gan pilnam trio sastāvam (Agnese Egliņa – klavieres, Guna Šnē – čells, Elīna Endzele – sitaminstrumenti). Komponista Dimitra Maronida vadībā studenti iepazīs pamatus darbam ar elektroakustiskās mūzikas programmām, kā arī ierakstu tehnoloģiju un radīs unikālu skaņu instalāciju, kas ietvers skaņu ainavas no katra studenta dzimtās vietas. Uzmanība tiks pievērsta arī baltiešu un citu valstu laikmetīgās mūzikas analīzei.

Jaunie mūziķi, kuri veic pedagoģisko darbību, astoņās lekcijās un semināros gūs zināšanas par jaunām pieejām un metodikām lekciju ciklā „Personības mūzikā”, kā arī apmeklēs meistarklašu vadītāju klases, lai izvērtētu dažādas mācīšanas metodes un pieejas. Pēc ilgāka pārtraukuma meistarkursos atkal būs koncerta kokles meistarklase Andas Eglītes vadībā, saksofona meistarklase Arvīda Kazlauska vadībā un trompetes meistarklase Jāņa Porieša vadībā.

Meistarkursu vadītājs – Ventis Zilberts (Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija), mākslinieciskā vadītāja – Dace Aperāne (ASV), savukārt kursu nozaru vadītāji  atskaņotājmākslā – Agnese Egliņa (Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija) un Ventis Zilberts (Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija), kompozīcijā un mūzikas teorijā – Gundega Šmite (Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija), mūzikas pedagoģijā – Dace Aperāne.

Informācija par meistarkursu programmu, lektoru sarakstu un pieteikšanos pieejama meistarkursu mājaslapā.

Projektu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Siguldas novada pašvaldība, Amerikas latviešu apvienības Kultūras fonds, Pasaules Brīvo latviešu apvienības Kultūras fonds, Latviešu kultūras biedrības TILTS „Mūzikas nometnes fonds”, Latviskā Mantojuma fonds Bostonā, Montreālas latviešu sabiedriskais centrs, Daugavas Vanagu un Vanadzes Ņujorkā un citas latviešu organizācijas un labvēļi ASV un Kanadā.

Informāciju sagatavoja:

Dace Aperāne, meistarkursu mākslinieciskā vadītāja

Jolanta Bimbere, meistarkursu koordinatore

 

 


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi