×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 29. marts
Šodien sveicam: Aldonis, Agija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2018-05-11
Ģimnāzijas 8.b klases skolēni piedalās Eiropas dienas pasākumos

9.maijā visā Eiropā tiek atzīmēta Eiropas diena, kas simbolizē vienotību dažādu valstu starpā. Sadarbībā ar Eiropas Savienības māju Siguldas Valsts ģimnāzijas 8.b klases skolēni piedalījās Eiropas dienas pasākumā, apmeklējot Latvijas Nacionālo operu un baletu, Saeimu un Igaunijas vēstniecību.

Ar lielu interesi skolēni aplūkoja unikālo 19.gadsimta arhitektūras pieminekli – Latvijas Nacionālās operas un baleta ēku ar tās neatkārtojamo un krāšņo interjeru. Skolēni izzināja teātra vēsturi. Operas tradīciju pirmsākumi Latvijā meklējami 18.gadsimtā, kad Kurzemes hercogistē notiek pirmās muzikālās izrādes un Rīgā parādās pirmās ceļojošās operas trupas. 1919.gada 21.janvārī Latvijas Nacionālā opera izrāda savu pirmo iestudējumu – Riharda Vāgnera operu „Klīstošais holandietis”.

Skolēniem bija iespēja arī izstaigāt visas telpas, iepazīties ar teātra ikdienu un aizkulisēm, pavērot mēģinājuma norisi, kurā varēja baudīt baritona Kalvja Kalniņa izpildījumu. Īpaši priecē tas, ka Kalvis ir mācījies Siguldas Valsts ģimnāzijā. Skolēni iepazinās arī ar 2001.gadā pabeigto mūsdienīgo piebūvju kompleksu, kas piedāvā jaunas telpas tehniskajam un radošajam personālam, kā arī apskatīja Jauno zāli ar 300 skatītāju vietām plaša profila mākslas projektu realizēšanai.

Šogad Latvijas Nacionālā opera kopā ar vēl 22 valstīm un 76 operu namiem piedalās Eiropas Operas dienās un atzīmē Eiropas Kultūras mantojuma gadu, kas zīmīgi sakrīt ar diviem lieliem notikumiem: Latvijas valsts simtgadi un Latvijas Nacionālās operas trupas 100.jubileju.

Pēc tam devāmies uz Saeimas ēku, kur Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece atklāja Eiropas dienai veltīto pasākumu, uzsverot, ka mūsu bagātība ir piederība ne vien Latvijai, bet arī visas Eiropas vērtību telpai. Saeimas priekšsēdētāja aicināja jauniešus novērtēt un izmantot ES sniegtās priekšrocības.

Saeimas ēkā skolēniem bija iespēja piedalīties interaktīvās aktivitātēs, pārbaudot savas zināšanas par Eiropu, kā arī atpazīstot ES valstu simbolus, karogus un populārus apskates objektus. Skolēni apskatīja Saeimas Sēžu zāli, iepazinās ar deputātu izvietojumu Saeimas Sēžu zālē. Sēžu zāle ir Saeimas nama lielākā un nozīmīgākā telpa. Te uz parlamenta sēdēm sanāk deputāti un tiek realizēta Saeimas galvenā funkcija – likumu pieņemšana.

Pēc Saeimas apmeklējuma devāmies uz Igaunijas vēstniecību, iepazināmies ar vēstniecības ēku un diplomātu darbu. Skolēniem bija iespēja piedalīties jautājumu spēlē par Igauniju, Latvijas un Igaunijas attiecībām. Spēles uzvarētāji saņēma piemiņas suvenīrus no Igaunijas vēstniecības. Pēc tam skolēni diskutēja un rakstīja, kas kopīgs Igaunijai un Latvijai.

Katrā no trīs pieturvietām skolēniem bija iespēja sakrāt zīmogus spēlei, lai pēc tam 10.maijā piedalītos dažādu balvu izlozē. Atgriežoties Siguldā pēc Eiropas dienas aktivitātēm, skolēni vēl individuāli piedalījās Eiropas eksāmenā, pārbaudot savas zināšanas un iegūstot apliecinājumu par dalību un iegūto punktu skaitu.

1950.gada 9.maijā, kad Eiropu pēc postošākā kara cilvēces vēsturē bija sadalījis dzelzs priekškars, Francijas ārlietu ministrs Robērs Šūmans aicināja Eiropas valstis apvienot ieroču ražošanā būtiskās ogļu un tērauda nozares. Viņa plāns tika īstenots un padarīja neiespējamu jaunu karu starp iesaistītajām valstīm. Kopš iestāšanās 2004.gadā Eiropas Savienībā 9.maiju arī Latvijā atzīmē kā Eiropas dienu. Eiropas diena ir atgādinājums, ka, tikai rīkojoties kopīgi, Eiropas valstis var pārvarēt arī vislielākās grūtības.

Eiropas dienā notiek dažādi pasākumi – interaktīvas un izzinošas aktivitātes jauniešiem piedāvā Eiropas Savienības māja, Latvijas Republikas Ārlietu ministrija, Eiropas Elektronisko sakaru regulatoru iestādes birojs, Latvijas Republikas Saeima un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija.

Informāciju sagatavoja:
Siguldas Valsts ģimnāzijas
8.b klases audzinātāja
Daiga Jēkabsone


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi