×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 19. aprīlis
Šodien sveicam: Vēsma, Fanija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2018-05-24
Apmeklētājiem atvērta Siguldas pils kompleksa teritorija

Noslēgušies Siguldas pils kompleksa rekonstrukcijas un teritorijas labiekārtošanas darbi. Vērienīgie 19.gadsimtā būvēto trīs ēku pārbūves darbi un dārza labiekārtošana ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalstu tika uzsākta 2017.gada februārī un, lai Siguldas pilsētas svētku apmeklētājiem ceļš uz pasākumiem Livonijas ordeņa Siguldas pili būtu ērtāks, nedēļas nogalē tiks atvērti pils dārza vārti, ļaujot novadniekiem un Siguldas viesiem doties nesteidzīgās pastaigās pa Siguldas pils kompleksa teritoriju un atjaunoto pils dārzu.

Siguldas pils kompleksā ietilpst Livonijas ordeņa Siguldas pils un Siguldas Jaunā pils ar muižas ēkām un dārzu. Rekonstrukcijas laikā tika pārbūvēta muižas koka pils, dzīvojamā māja un saimniecības ēka, kurās kapitālais remonts nebija veikts vairākus gadu desmitus. Pēc pārbūves – jau jūnijā, atjaunotajās ēkās un teritorijā, atbalstot novada māksliniekus un uzņēmējus, tiks atklātas dažādas amatnieku un mākslinieku darbnīcas. Pārmaiņas skārušas arī Siguldas pils dārzu, kurā atjaunotas un arī izbūvētas jaunas pastaigu taciņas, izvietoti soliņi un arī velonovietnes. Pils dārzs atjaunots atbilstoši tam, kā 19.gadsimta nogalē izskatījās muižas augļu dārzs – tajā sastādīti vairāk nekā 50 dekoratīvi augļu koku un ogulāju stādi, kā arī villaino ceriņu, hortenziju, Japānas spireju, parka rožu un citu ziedošo krūmu grupas, galveno akcentu piešķirot atjaunotajām muižas ēkām. Tā kā dārza zālājs un koku stādījumi ir veikti nesen, lūdzam apmeklētājus nebojāt apstādījumus un pārvietoties tikai pa pastaigu taciņām, ļaujot apstādījumiem ieaugties, lai jau tuvākajos gados siguldiešus un novada viesus priecētu krāšņie dārza apstādījumi.

Atgādinām, ka šobrīd ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta atbalstu rekonstrukcijas darbi ir uzsākti Siguldas Jaunajā pilī, tāpēc būvlaukuma teritorija ap pili būs norobežota. Pils irnozīmīgs Latvijas kultūrvēstures piemineklis, tādēļ ēkas būvprojekts paredz konkrētas prasības pils pārbūvei, lai saglabātu ēku, kas uzskatāma gan par izcilu neogotikas stila arhitektūras paraugu, gan nacionālās būvniecības interjera paraugu. Pēc Siguldas Jaunās pils pārbūves un restaurācijas tajā būs skatāma augstvērtīga ekspozīcija par Siguldas vēsturi, ēkā būs pieejamas telpas dažādiem kultūras pasākumiem, kā arī Svētku zāle, kurā notiks laulību ceremonijas.

Jau ziņots, ka Siguldas novada pašvaldība kopš 2013.gada ir uzsākusi Siguldas pils kompleksa attīstību. 2015.gadā Siguldas novada pašvaldība, ieguldot vairāk nekā pusmiljonu eiro, rekonstruēja vienu no Siguldas pils kompleksa ēkām – stalli, kura pirmajā stāvā izvietotas telpas radošajiem uzņēmējiem un Siguldas Biznesa inkubatoram, bet otrajā stāvā atrodas Siguldas novada pašvaldības telpas. Kopējās Siguldas pils kompleksa rekonstrukcijas izmaksas sasniegs vairākus miljonus eiro un, piesaistot Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansējumu, tos plānots pabeigt 2019.gadā.

Projekta ietvaros plānotais enerģijas ietaupījums ir 173 840 kWh gadā. Projekta oglekļa dioksīda emisiju samazinājums – 32 470,86 kg CO2/gadā. Projektam piešķirtais finansējums no Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansējuma ir 499 999,50 eiro.

 

 


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi