×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 25. aprīlis
Šodien sveicam: Līksma, Bārbala
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2018-05-30
Ģimnāzijas jaunieši veiksmīgi praktizējas uzņēmējdarbībā

Šis mācību gads Siguldas Valsts ģimnāzijas 11. un 12.klases jauniešiem ir aizritējis ar uzņēmumu dibināšanu saistītu lietu risināšanu. Ikdienas darbi ir nesuši labus rezultātus un viens skolēnu mācību uzņēmums tika uz Jūrmalā notiekošajām  „Junior Achievement Latvija” un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras rīkotajām „Jauno uzņēmēju dienām 2018”. Tajās  piedalījās 10 labākie pamatskolu un 20 vidusskolu skolēnu mācību uzņēmumi Latvijā.

Šajā konkursā piedalījās arī Siguldas Valsts ģimnāzijas mācību uzņēmums „KirigamiLux”, kam pārējo dalībnieku, skolotāju un 13 žūrijas locekļu priekšā bija uzdevums izklāstīt savu biznesa ideju un pārliecināt, ka tieši šis uzņēmums ir vislabākais.

Konkursa pirmajā dienā jaunajiem uzņēmējiem bija jāprezentē četru minūšu gara prezentācija par uzņēmumu – tā rašanos, darbību un nākotnes plāniem. Otrajā dienā tika aizvadītas paneļintervijas, kurās žūrijas locekļi varēja uzdot jautājumus, ja tie nesaņēma atbildes, noklausoties jauniešu sagatavotas prezentācijas. Pēc tām skolēniem bija jāpasniedz sevi tirdzniecības stendos, kuros tika uzdoti gan jautājumi, gan sniegti padomi uzņēmuma raitākai darbībai.

Vakara noslēgumā notika svinīgā apbalvošana, kurā tika noskaidrots Latvijas labākais skolēnu mācību uzņēmums, kas pārstāvēs Latviju Eiropas finālā Serbijā. Šo ceļa zīmi izcīnīja Valmieras tehnikuma mācību uzņēmums „Safe and Stable”, kas izgatavo spieķus cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Šajā pasākumā „KirigamiLux” sniedza kvalitatīvu prezentāciju, saņēma žūrijas pārstāvju atzinību par dizainu un ieguva daudz jaunu zināšanu par lielāka mēroga uzņēmuma veidošanu, ka arī padomus, kā rīkoties, lai radītā ideja netiktu izmantota ļaunprātīgi.

„KirigamiLux” vadītāja Ligita Pudņika atzīst: „Pasākums deva iespēju labāk izprast to, kā ikdienā uzņēmēji prezentē savas biznesa idejas un kā meklē sponsorus. Prieks bija arī iepazīties ar citiem labākajiem skolēnu mācību uzņēmumiem, jo no viņiem varēja smelties idejas un motivācijas devu, jo skolēni bija priecīgi, kreatīvi un draudzīgi.  Skolēnu mācību uzņēmums ir lieliska iespēja izveidot kaut ko savu, kaut ko nebijušu. Tirdziņi iemāca sarunāties, prezentēt sevi un izprast pircēju vēlmes. Uzņēmējdarbība māca būt pacietīgam, spēcīgam, māca nepadoties, kad notiek neveiksmes, kad rodas strīdi. Tas ir lielisks veids, kā pilnveidot savu personību un saprast, vai bizness ir kaut kas, ar ko vēlamies saistīt savu nākotni.”
 
Loreta Lemberga dalās ar pieredzēto: „Šajā pasākumā ieguvu daudz jaunu iespaidu, jo mums tika uzdoti daudz dažādi jautājumi, kas lika padomāt par to, kas vēl būtu jāuzlabo un ko par mums domā gan nozares eksperti, gan pircēji. Tajā arī tika organizētas dažādas aktivitātes, kas ļāva labāk iepazīties ar citu uzņēmumu produktiem un dibināt kontaktus ar citiem jaunajiem uzņēmējiem. Noteikti atmiņā paliks apbalvošanas ceremonija. Lai gan netika iegūta balva, ir prieks apzināties, ka organizatori atzinīgi vērtē mūsu uzņēmuma ieguldīto darbu un deva iespēju mums piedalīties šajā pasākumā.”

Mada Cigļa vērtējums: „Jauno uzņēmēju dienas bija ideāla iespēja apkopot, ko bijām iemācījušies pa visu gadu. Mēs bijām apmeklējuši daudz dažādas lekcijas un mācījušies prezentēt savas idejas. Pirmajā dienā mums bija jāprezentē mūsu uzņēmums visiem interesentiem un žūrijai 13 cilvēku sastāvā. Tas man bija vissatraucošākais, lai gan tam arī biju visvairāk gatavojies. Otrā dienā sākās ar paneļinterviju, kur līdzīgi kā vakar bija jāstājas priekšā 13 cilvēku žūrijai. Mums uzdeva daudz dažādus āķīgus jautājumus, ar kuriem arī veiksmīgi tikām galā. Dīvainā kārtā es vairs nebiju tik ļoti uztraucies kā prezentējot un pat izbaudīju šo iespēju. Tad žūrijas pārstāvji sāka staigāt pie stendiem. Man visvairāk patika Patentu valdes priekšsēdētājas ieteikumi par autortiesībām, jo pašam tas būs aktuāli nākotnē. Kā arī ļoti patika iespēja apdomāt, vai būtu labāk „iet high end”, kur prece ir mākslas darbs un specializēta pircējam, vai vairumtirdzniecībā. Šīs Jauno uzņēmēju dienas bija ideāla iespēja iemācīties vēl ļoti daudz par uzņēmējdarbību ne tikai no žūrijas, bet arī no citiem uzņēmumiem. Šīs zināšanas noteikti izmantošu nākotnē.”

Informāciju sagatavoja:
Inese Zlaugotne
Siguldas Valsts ģimnāzijas

Karjeras konsultante


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi