×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 29. marts
Šodien sveicam: Aldonis, Agija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2018-06-18
Vasaras saulgriežu pasākumi Siguldas novadā

Šogad vasaras saulgriežu svinētāji aicināti apmeklēt dažādus kultūras pasākumus visā Siguldas novadā. Turaidā gada īsākajā naktī būs iespēja piedzīvot saules un uguns rituālus, sagaidot saullēktu Dainu kalnā. Morē svētku svinētāji aicināti vērot amatierteātra iestudējumu „Laikmetu ainiņas” un mācīties siet īstu Jāņu sieru. Savukārt Jūdažos ikvienam būs iespēja iesaistīties vainagu vīšanas darbnīcā un izdejoties Līgo nakts zaļumballē.

Siguldas pilsdrupu estrādē novadnieki aicināti apmeklēt brīvdabas pirmizrādi Rūdolfa Blaumaņa joku lugai „No saldenās pudeles”. Pēc tam notiks Jāņu ugunskura iedegšana un dejas līdz rītausmai līksmā zaļumballē kopā ar pūtēju orķestri un grupu „Puiši papardēs”.

  • Gatavojoties vasaras saulgriežu svētkiem, 20.jūnijā no plkst.18.00 līdz 20.30 Turaidas muzejrezervātā ikviens aicināts piedalīties ielīgošanas pasākumā „Vīsim ozolu vītni saulgriežiem!”.

Kopā ar Siguldas folkloras kopas „Senleja”, tradīciju kopas „Silavoti” dalībniekiem un Turaidas muzejrezervāta darbiniekiem jau piekto gadu interesenti varēs līgot, iet rotaļās un kopīgi vīt 90 metrus garu ozola zaru viju, ar ko 21.jūnijā, saulgriežu svētkos, uguns rituāla laikā pušķot lielo Jāņu ugunskuru. Dalība – bez maksas.

21.jūnijā no plkst.16.00 saulgriežu svētki sāksies ar ielīgošanu Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā, kā arī citviet Siguldas novadā – Siguldas pagastā, Jūdažos, Morē un Allažos, kur varēs satikt daudzas izcilas Vidzemes folkloras kopas.

Savukārt no plkst.19.00 tiks vērti Turaidas muzejrezervāta vārti, kur vasaras saulgriežu svētkos ikviens aicināts piedzīvot gada īsākās nakts burvību, saules un uguns rituālus un Jāņu tradīcijas – sētas pušķošanu, vainagu vīšanu, dziesmas, rotaļas, dančus un saullēkta sagaidīšanu Dainu kalnā, mazgāšanos rīta rasā.
Vasaras saulgriežu svētkus Turaidā rīko Turaidas muzejrezervāts, Turaidas muzejrezervāta Atbalsta biedrība sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru, kopīgi idejas radot ar „Nodibinājumu Māras loks”. Svētkos piedalīsies 37 Latvijas folkloras kopas, Anglijas latviešu folkloras kopa „Dūdalnieki” un Ķīnas „Sarkano lukturu folkloras ansamblis”. Vasaras saulgriežu svētki tiek rīkoti ar Siguldas novada pašvaldības pasākumu projektu konkursa finansējuma atbalstu. Svētku Jāņa māte – Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne un Jāņa tēvs – Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics. Dalība – bez maksas.

Lai Siguldas iedzīvotāji varētu nokļūt uz saulgriežu svētkiem Turaidā un pēc tam droši un ērti nokļūt atpakaļ mājās, ceturtdien, 21.jūnijā, maršrutā Nr.3112 Sigulda–Turaida–Krimulda tiks nodrošināti 10 papildu reisi. Autobuss no Siguldas autoostas papildu reisos izbrauks arī plkst.20.00, 21.00, 22.00, 23.00 un 24.00, bet no Turaidas – plkst.20.30, 21.30, 22.30, 23.30 un 1.15. Biļetes cena 0,50 eiro.

  • 22.jūnijā plkst.19.00 Mores pagasta Tautas namā notiks ielīgošanas pasākums „Morē līgot gan ir labi!”.

Pasākumā būs iespēja redzēt Allažu amatierteātra „Aka” iestudējumu „Laikmetu ainiņas”. Pēc izrādes katrs interesents varēs mācīties īsta Jāņu siera siešanas gudrības kopā ar Zentu Biti, bet ar Jāņu tradīcijām visus iepazīstinās Margita Poriete. Dalība – bez maksas.

  • 23.jūnijā plkst.15.00 vasaras saulgriežu svinībās Jūdažos ikvienam būs iespēja iesaistīties vainagu vīšanas darbnīcā kopā ar Ievu Blauu.

Aicinām līdzi ņemt jāņuzāles vainaga darināšanai. Savukārt plkst.23.00 Jūdažu parkā notiks Līgo nakts zaļumballe kopā ar Sandi Kiopu. Ieejas maksa zaļumballē – 1 eiro.

  • 23.jūnijā plkst.19.00 Siguldas pilsdrupu estrādē brīvdabas pirmizrādi piedzīvos Rūdolfa Blaumaņa joku luga „No saldenās pudeles”, kuru iestudējis režisors Juris Rijnieks.

Izrādes sižets vēsta, ka tuvojas Jāņu nakts. Skaņas un smaržas tracina puišu un meitu asinis. Rodas vēlēšanās ļaut jūtām vaļu, lai tās nesaskābst kā vecs vīns un, iemalkojot no saldenās pudeles, saplūst ar reibumu, kas virmo dabā. Tādos jūtu juku laikos, kad kūsā piens un asinis, „Ezerlauku” mājās nākas meklēt meitai vīru un saimniecībai galvu. Izrādē Daiga Gaismiņa kā „Ezerlauku” saimniece Ieva gribēs izprecināt savu meitu vai pati vēlreiz precēties, Zane Daudziņa kā Lavīze saimniecības glābšanas vārdā būs gatava mīt gredzenus kaut ar kalpu puisi, bet Madara Melne-Tomsone kā Marija mēģinās savaldzināt Ivaru Kļavinski jeb Mārtiņu.

Pārējās lomās: Juris Lisners, Līga Zeļģe, Aldis Siliņš vai Mārtiņš Počs, Māris Bezmers, Ainārs Ančevskis. Izrādē saimes ļaužu lomās iejutīsies Siguldas amatiermākslas kolektīvu dalībnieki no kora „Teiksma” un „Spārni”, folkloras kopas „Senleja”, deju kolektīva „Dūka” un „Ķimelītis”, kā arī Absolventu pūtēju orķestra, kuri aicinās uz kopīgu sadancošanu un lielā Jāņu ugunskura iedegšanu. Pēc teātra izrādes saulgriežu svinības tiks turpinātas īstā zaļumballē, kurā spēlēs pūtēju orķestris, grupa „Puiši papardēs” (Jānis Reselis un draugi), kā arī diskžokejs. Biļetes nopērkamas visās „Biļešu paradīzes” kasēs, cena iepriekšpārdošanā – 7 eiro,Siguldas novada iedzīvotāja ID kartes īpašniekiem Siguldas novada Kultūras centra kasē – 3 eiro. Pasākuma dienā biļešu cena – 10 eiro,Siguldas novada iedzīvotāja ID kartes īpašniekiem – 5 eiro. Bērniem līdz 12 gadu vecumam ieeja bez maksas. Ieejas maksa tikai uz zaļumballi pēc plkst.24.00 – 5 eiro.

 

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā „Pašvaldība” – „Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem „Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi