×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 28. marts
Šodien sveicam: Gunta, Ginta, Gunda
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2018-09-12
Pie Siguldas novada Kultūras centra atklās pieminekli Teodoram Zaļkalnam

15.septembrī plkst.12.00 pie Siguldas novada Kultūras centra tiks atklāts allažnieka, viena no latviešu profesionālās tēlniecības pamatlicējiem Teodora Zaļkalna skulpturālais portrets. Pieminekļa autors ir Teodora Zaļkalna skolnieks Ojārs Siliņš, un izcilā tēlnieka portrets veidots 1986.gadā. Savukārt izstāžu zālē no 15.septembra līdz 11.novembrim būs aplūkojama Turaidas muzejrezervāta sagatavotā izstāde „Teodors Zaļkalns”, kurā varēs iepazīties ar izcilā tēlnieka personības daudzpusīgajām izpausmēm. Ieejas maksa – 2 eiro,ar Siguldas novada iedzīvotāja ID karti – 20% atlaide, daudzbērnu ģimenēm – 40% atlaide, savukārt bērniem līdz 12 gadu vecumam – ieeja bez maksas.

Teodora Zaļkalna (dzimuša Grīnberga) dzīve cieši saistīta ar Siguldas novadu – tēlnieks dzimis 1876.gada 30.novembrī Allažu pagasta mājās „Zaļais kalns”, kuras cēlis viņa tēvs Eduards Grīnbergs. Vēlāk pirmskara gados Zaļkalns vasaras pavadījis vecāku mājās Valdemāra ielā, Siguldā, kā arī brāļa Jāņa Grīnberga vasarnīcā Ziedu ielā.

Mākslas pamatus Teodors Zaļkalns apguvis Sanktpēterburgā, Štiglica Centrālajā tehniskās zīmēšanas skolā, neilgu laiku Parīzē apmeklējis Ogista Rodēna studiju, savukārt Itālijā, Florencē, papildinājis zināšanas marmora un bronzas apstrādē. No 95 gadus garā mūža, mākslinieks septiņus gadu desmitus veltījis tēlniecībai, pedagoga darbam, mākslas kritikai, grafikai un arī dzejai. Piedalījies arī Brāļu kapu un Brīvības pieminekļa konkursos. Tieši pēc T.Zaļkalna ierosinājuma Brāļu kapu memoriālā ansambļa izveidošanai izvēlēts Allažu šūnakmens.

T.Zaļkalns atzinis, ka latviskās mākslas laukā mūsu lielais korektors ir latviskā dzīve – latviskais cilvēks un latviskā daba, tādēļ nozīmīgākā viņa darbu tematika ir bijusi latviešu kultūras darbinieku pieminekļi, portreti un medaļas. Bet Latvijas daba, tās humora apdvestais „Jērs”, tramīgais „Zaķītis” un vairāki „Cūkas” varianti.

Siguldā apskatāmi trīs Teodora Zaļkalna radītie darbi – Ata Kronvalda piemineklis Siguldas pils kompleksā, Alfrēda Kalniņa skulpturālais portrets Mākslu skolā „Baltais Flīģelis” un piemineklis Dainu tēvam Krišjānim Baronam.

Siguldas novada pašvaldība pateicas Andai Treijai un pieminekļa glabātājiem, Ojāra Siliņa ģimenei par iespēju izcilā tēlnieka skulpturālo portretu, kas iepriekš atradās pie Latvijas Mākslas akadēmijas, uzstādīt Teodora Zaļkalna dzimtajā novadā.

 

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā „Pašvaldība” – „Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem „Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi