×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 29. marts
Šodien sveicam: Aldonis, Agija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2018-10-10
Sniedz iespēju bērnam augt ģimenē

Siguldas novada Bāriņtiesa informē iedzīvotājus, kuri domā par iespēju ģimenē uz laiku uzņemt bērnu, kas palicis bez vecāku gādības.

Siguldas novada Bāriņtiesai nereti nākas pieņemt lēmumus par aizgādības tiesību pārtraukšanu vecākiem, kuri dažādu iemeslu dēļ nerūpējas par bērniem, ir vardarbīgi, pamet novārtā un citu iemeslu dēļ. Šajā gadījumā bērnam ļoti nepieciešama ģimeniska vide. Bāriņtiesa vienmēr sākotnēji vērtē iespēju uzņemties bērnu aprūpi radiniekiem, esošās audžuģimenēs, bet, ja tas nav iespējams, nākas bērnu ievietot ilgstošas aprūpes iestādē. Šobrīd Latvijā aptuveni 800 bērni atrodas ilgstošas aprūpes iestādēs un audžuģimenes ir ļoti vajadzīgas. Sigulda novada pašvaldība bija un būs visdraudzīgākā pašvaldība ģimenēm, tāpēc ceram, ka būs arī tādas ģimenes, kuras vēlēsies palīdzēt arī citiem bērniem izaugt ģimenē, sniedzot ģimenisku vidi, rādot un mācot ģimeniskas attiecības, dāvājot mīlestību tiem, kuri pēc tās ilgojas.

Kas ir audžuģimene?
Audžuģimene ir ģimene, kas bārenim vai bez vecāku gādības palikušam bērnam nodrošina aprūpi līdz brīdim, kamēr bērns var atgriezties savā ģimenē vai, ja tas nav iespējams, tiek adoptēts vai viņam nodibināta aizbildnība.

Kā kļūt par audžuģimeni?
Jums jāvēršas dzīvesvietas bāriņtiesā, uzrādot personu apliecinošus dokumentus, jāiesniedz iesniegums noteiktā formā par audžuģimenes statusa piešķiršanu, kā arī ģimenes ārsta, psihiatra un narkologa atzinums par veselības stāvokli. Bāriņtiesa mēneša laikā izskata dokumentus, izpēta laulāto (personas) dzīves apstākļus, kā arī motivāciju un spējas audzināt bērnu. Bāriņtiesa sniedz atzinumu par laulāto (personas) piemērotību audžuģimenes pienākumu veikšanai. Nosūta audžuģimeni bez maksas noklausīties mācību kursu. Pēc mācību kursa beigām veic pārrunas ar laulātajiem (personu) un pieņem lēmumu par audžuģimenes statusa piešķiršanu vai atteikumu piešķirt audžuģimenes statusu. Pēc audžuģimenes statusa iegūšanas tiek sniegts plašs bezmaksas nepieciešamais atbalsts audžuģimenei visas tās darbības laikā, tajā skaitā, telefoniska konsultācija un atbalsts, palīdzība ārkārtas situācijās (auklīte, speciālista konsultācija), pieredzējušo mentorģimeņu atbalsts, psihologa konsultācijas, palīdzība bērnam pirmo mantu iegādē un cita palīdzība.

Ko saņem audžuģimene?
Ja arī Jūs apsverat iespēju kļūt par aizbildni, audžuģimeni vai adoptētāju vai arī to jau esat izdarījis, izmantojiet īpašu rīku, ar kuru iespējams ātri un vienkārši noskaidrot pabalstus, kurus iespējams saņemt, kā arī to apmērus. Ievadot kalkulatorā savus ieņēmumus, jau esošo vai plānoto bērnu skaitu ģimenē un citu informāciju, tiek automātiski aprēķināti gan konkrētajā situācijā pieejamie pabalsti, gan to maksāšanas kārtība. Kalkulatoru izstrādājuši: „Swedbank” Finanšu institūts un atbalsta programma „Plecs” sadarbībā ar Labklājības ministriju un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru. Pabalstos iekļauti tajā skaitā:

  • Atlīdzība par audžuģimenes pienākumu pildīšanu. Ikmēneša  valsts atlīdzība, kuras apmērs ir atkarīgs no audzināmo bērnu skaita audžuģimenē (1 bērns – 171 eiro, 2 bērni – 222,30 eiro, 3 bērni un vairāk  273,60 eiro);
  • Pabalsts bērna uzturam. Pabalstu ik mēnesi piešķir pašvaldība par katru audzināšanā pieņemtu bērnu atkarībā no bērna vecuma – 197,80 eiro (bērniem no 0 līdz 6 gadiem) un 236,50 eiro (bērniem no 7 līdz 18 gadiem);
  • Vienreizējs pabalsts bērna apģērba un mīkstā inventāra iegādei 192,09 eiro;
  • Vecāku pabalsts. Ikmēneša pabalsts, ja bērns līdz 1 gada vai 1,5 gada vecumam, atkarīgs no audžuvecāka ienākumiem.

Mēs ticam, ka Jums ir vairāk ko dot, nekā pašam šķiet. Ja Jūs arī tā domājat, nāciet uz Siguldas novada Bāriņtiesu un piesakaties kļūt par audžuģimeni. Siguldas novada Bāriņtiesa saka lielu paldies esošajām trīs audžuģimenēm par īstu ģimeni bērniem, māju sajūtu un cerīgu nākotni.

Informāciju sagatavoja:
Siguldas novada Bāriņtiesas priekšsēdētāja
Nadīna Millere

 


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi