×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 19. aprīlis
Šodien sveicam: Vēsma, Fanija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2018-11-14
Atklās Siguldas novada mākslinieku izstādi kultūras centrā „Siguldas devons”

14.novembrī plkst.18.00 kultūras centrā „Siguldas devons’’ tiks atklāta Siguldas novada mākslinieku izstāde, kurā varēs vienuviet aplūkot 24 novada meistaru jaunāko veikumu. Izstāde būs aplūkojama līdz 9.decembrim. Ieeja – bez maksas.

Būs iespēja aplūkot arī kolorītās Siguldas mākslinieces Dinas Dubiņas iedvesmojošo lielformāta darbu. Māksliniecei ir bijušas vairāk nekā 20 personālizstādes, viņa ir piedalījusies apmēram 200 izstādēs daudzās pasaules valstīs. Dina Dubiņa strādā unikālā karstās emaljas tehnikā, radot gleznas, miniatūras un rotas. Māksliniece aizraujas arī ar zīda apgleznošanu, no vienkrāsaina zīda auduma gabala, uzburot krāšņus tērpus, lakatus un šalles.

Mākslinieces Patrīcijas Brektes iedvesmas avots un mākslas pieredzes bagātināšanas veids ir ceļojumi. Viņa savu darbu tēmas izvēlas vienkāršas, un ar to sabiedrībai vēlas parādīt savādāku skatījumu uz tiltiem, mājām, ūdeni, laivām, kuģiem, apkārtni. Gleznotāja Patrīcija Brekte radījusi darbus, kuri raisīs siltu un patriotisku atmosfēru katram Siguldas novadniekam. Patrīcija nāk no talantīgas mākslinieku dzimtas – vectēvs ir viens no sava laika pazīstamākajiem Rīgas portretētājiem Jānis Brekte, mamma Ilona Brekte un brālis Kristians Brekte arī ir mākslinieki.

Izstādē varēs redzēt Jāņa Puriņa jaunāko gleznu. Māksliniekam patīk strādāt ar akvareļkrāsām, kā arī eļļas, guašas un tempera materiālu. Viņš ir vairāk nekā 2000 darbu autors, no kurām liela daļa ir ainavas, klusā daba un portreti.

Izstādes dalībnieks Elmārs Gaigalnieks strādā ar Gaujas ielejas senajām smiltīm. Divdesmit viena gada laikā mākslinieks radījis savu unikālu rokrakstu, ko pilnveidojis un attīstījis tikai sev zināmā autortehnikā, radot darbos krāsainību, ornamentālu grafiskumu, telpiskumu, nocietinātu ar roku un smiltīm radītu gleznojumu. Elmārs Gaigalnieks glezno arī tradicionālajā tehnikā ar pasteli un eļļu, un ir gatavs ikviena portretu radīt uz vietas radošā atmosfērā savā darbnīcā.

Mākslinieks Jānis Purcens katrā no darbiem ir iekodējis vēstījumu skatītājam, kas mudina paskatīties tālāk par sev interesējošo zupas šķīvi. Pēc autora domām, pa īstam paēdis un padzēris cilvēks var būt, kad nododas lasīšanai vai Bībeles tekstu studēšanai, sasniedzot garīguma pakāpi, kas ir ārpus noteiktiem rāmjiem, likumiem un ikdienas shēmām. Mākslinieka sapņainie meistardarbi liks aizdomāties ikvienam skatītājam.

Izstādē piedalās Mākslu skolas „Baltais flīģelis” pedagogi: Mākslas nodaļas vadītāja Ieva Vanaga, kura strādā dažādās tekstila apdares tehnikās, gleznotājs, koktēlnieks un scenogrāfs Raits Tikums, kā arī Agita Zālīte – grafiķe, gleznotāja, vizuālās mākslas skolotāja, interjera dizainere un šīs izstādes kuratore.

Arī māksliniece Zinaīda Ceske daudzus gadus ir bijusi mākslas skolotāja, patreiz darbojas papīrmākslas galerijā „Viktora Vēstules”, radot iedvesmojošus darbus oriģinālā tehnikā. Viņa pati sevi raksturo šādi: esmu profesionāla māksliniece, gleznoju, ko un kā vēlos, kas saviļņo, sakrājies vai sāp dvēselē. Radošums ir uzvara pār bailēm būt pašam un tas var parādīties pilnīgi visā – kā es izvēlos, kā es pavadu laiku, ēdu, darbojos, ko palaižu visumā.

Māksliniece Dace Melbārde ir Siguldas 1.pamatskolas vizuālās mākslas skolotāja ar lielu pieredzi. Viņas izstādes darbi ir par sajūtu stāvokli. Radīti vienkārši pašas priekam, balstoties uz notikumiem, domām, emocijām šajā pavasarī un vasarā – karstajām un smaržīgajām dienām savā dārzā, aplūkojot krāšņi saziedējušos puķu zirņus vai miglainajiem rītiem Latvijas laukos, kur pārplūdušas pļavas, krūmi un koki veido tādu toņu bagātību, kāda vērojama mūsu rokdarbnieču austajās šatieru segās, kuras no bērnības pazīst vai ikviens latvietis.

Pirmoreiz Siguldas novada mākslinieku izstādē piedalās allažniece Guna Petrevica. Māksliniece vada keramikas studiju „Māl-pils” un ir Mālpils mākslas skolas pasniedzēja.

Mākslinieks Oskars Plāciņš ir beidzis Liepājas lietišķās mākslas vidusskolu un Latvijas Valsts mākslas akadēmiju, reizi nedēļā vada mākslas studiju. Vismīļākās gleznas ir ar kluso dabu.

Siguldiete Zanda Puče savos mākslas projektos savieno laikmetīgās mākslas pieeju un mūsdienīgo tehnoloģiju izmantojumu ar personisku interesi par vēsturi un pagātnes ietiekšanos mūsdienās. Viņa pievēršas konkrētām parādībām un liecībām, ne tikai tās fiksējot un atspoguļojot, bet arī radot dzīvu, iekļaujošu piederības izjūtu, notikumu, kas ļauj cilvēkam izjust sevi kā vietas un laika sastāvdaļu. Savos mākslas darbos viņa balstās atmiņu stāstos, dzimtas vērtībās, dabas bagātībās, izmantojot fotogrāfijas, dokumentus un vēsturiskus priekšmetus.

Starp izstādes darbiem noteikti ievērosiet Ausmas Šmites darbu „Bitcoin”. Ausma Šmite spoži pieteica sevi 2012.gadā ar personālizstādi „Tērauda sirds”. Viņas izstādēs skatāmi darbi, kurus saista formas minimālisms. Līdztekus izsmalcinātām litogrāfijām māksliniece atļāvusies eksperimentēt, un daļa darbu tapuši kā zīmējumi uz finiera ar akrila marķieriem un rapidogrāfu.

Izstādē būs aplūkojami arī tekstilmākslinieču Kristīnes Kliginas un Ārijas Bērzes darbi, kā arī gleznotāju Vladimira Borovskoja, Aigara Truhina un Anetes Mikosas gleznas.

Una Leitāne ir sertificēta kalnu slēpošanas instruktore ar darba pieredzi ne vien Latvijā, bet arī Šveicē un Austrijā. Viņa ir beigusi Latvijas Mākslas akadēmiju un ieguvusi Humanitāro zinātņu maģistra grādu mākslā, viņas pamatnodarbošanās ir gleznotāja un grāmatu ilustratore.

Fotomākslu izstādē ar saviem darbiem pārstāv Vladimirs Tjurins un Sabīne Stāle. Vladimirs ar tonālu klusās dabas fotogrāfiju, savukārt Sabīne par savu darbu motīviem saka šādi: tie ir seni priekšmeti, kas dzīvo savu dzīvi arī pēc 100 gadiem... mantoti vai dāvināti, pazaudēti un atkal atradušies, jutuši dažādu cilvēku roku pieskārienus, varbūt gadu desmitus gulējuši bēniņos vai putekļainā lādē, tie atkal atgriežas citas paaudzes – mūsu ikdienas dzīvē.

Izstādes dalībnieks Armands Andže studējis fotogrāfiju Latvija Kultūras koledžā un pašlaik studē stikla mākslu Latvijas Mākslas akadēmijā. Paralēli darbojas arī neformālās izglītības iestādē „Baltic Analog Lab”. Darbs „Rītausma” veidots vitrāžas tehnikā, par kompozīcijas pamatu lietojot latviešu etnogrāfiskās zīmes.

Informāciju sagatavoja:
Siguldas novada mākslinieku izstādes kuratore
Agita Zālīte

 

Novada publiskajās aktivitātēs var tikt veikta fotografēšana un filmēšana. Fotoattēli un video var tikt izvietoti Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.sigulda.lv un pašvaldības kontos sociālajā tīklā Facebook, Twitter un Instagram. Pārzinis un personas datu apstrādes nolūki: Siguldas novada pašvaldība, juridiskā adrese Pils ielā 16, Siguldā, Siguldas novadā, LV-2150, veic personas datu apstrādi informācijas atklātības nodrošināšanai un sabiedrības informēšanai.

Papildu informāciju par minēto personas datu apstrādi var iegūt Siguldas novada pašvaldības tīmekļa vietnes www.sigulda.lv sadaļā „Pašvaldība” – „Privātuma politika”, iepazīstoties ar Siguldas novada pašvaldības iekšējiem noteikumiem „Par Siguldas novada pašvaldības personas datu apstrādes privātuma politiku” vai klātienē Siguldas novada pašvaldības klientu apkalpošanas vietās.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi