×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 29. marts
Šodien sveicam: Aldonis, Agija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2018-11-15
Aicina pievērst uzmanību invazīvo augu sugu izplatības ierobežošanai

Daudzviet pasaulē, tostarp arī Latvijā, invazīvās augu sugas tiek vērtētas kā globāla vides aizsardzības un citu nozaru problēma. Attīstoties cilvēku saimnieciskajai darbībai un mainoties dabiskajiem faktoriem, sugu invāzijas procesi strauji pieaug. Latvijai kā Eiropas Savienības dalībvalstij ir saistoša Eiropas Parlamenta un Padomes Regula Nr.1143/2014 par invazīvu svešzemju sugu izplatīšanās profilaksi un pārvaldību. Regulā kopumā ir iekļautas 23 svešzemju augu sugas. (Viss invazīvo svešzemju sugu saraksts). 

Invazīvās sugas rada draudus bioloģiskajai daudzveidībai, piemēram, izkonkurējot vietējās sugas, provocējot augsnes eroziju vai degradējot ainaviski vērtīgas teritorijas. Tās var radīt arī tiešus zaudējumus cilvēka saimnieciskajai darbībai un veselībai, piemēram, samazinot kultūraugu ražas vai pasliktinot to kvalitāti, pārnēsājot dažādas slimības un parazītus, izraisot alerģiskas reakcijas un tamlīdzīgas sekas. Tāpēc šo sugu izplatīšanās apturēšana, ierobežošana vai neielaišana valsts teritorijā ir visefektīvākais paņēmiens cīņā ar tām. 

Vairākas no Regulā uzskaitītajām sugām tiek izmantotas apstādījumos un tirdzniecībā arī Latvijā. Augstāk minēto iemeslu dēļ aicina atteikties no Regulā iekļauto invazīvo augu sugu, to hibrīdu, varietāšu vai šķirņu izmantošanas apstādījumu veidošanā, pavairošanā, audzēšanā, tirdzniecībā, tādā veidā sekmējot Regulas ieviešanu un izvairoties no tās nosacījumu pārkāpšanas.

Dabas aizsardzības pārvalde aicina ar šo informāciju iepazīstināt personas, kuru darbība ir saistīta ar neapzinātu invazīvo augu sugu izplatīšanu vidē vai to izplatības ierobežošanu, piemēram, projektu speciālistus, teritorijas plānotājus, īpašumu apsaimniekošanas speciālistus, vides ekspertus, dārzniekus, biškopjus un citus speciālistus. Dabas aizsardzības pārvalde lūdz pievērst uzmanību un iepriekš minētās augu sugas neizmantot apstādījumu veidošanā, kā arī, konstatējot tās apstādījumos vai citviet dabā, iespēju robežās tās iznīcināt. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā ir iespēja sazināties ar Dabas aizsardzības pārvaldes vecāko eksperti Santu Rutkovsku, rakstot uz e-pasta adresi santa.rutkovska@daba.gov.lv vai zvanot uz tālruņa numuru 26376697.

Informāciju sagatavoja:
Dabas aizsardzības departamenta direktore
Gita Strode


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi