×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Piektdiena, 29. marts
Šodien sveicam: Aldonis, Agija
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2018-11-22
Noslēgusies „Siguldas kompass” sezona; notiek gatavošanās nākamajai

Sporta klubs „Siguldas takas” šajā sezonā, veidojot 19 posmu seriālu tautas orientēšanās sacensībās „Siguldas kompass”, līdzās citām tuvākajām pašvaldībām Siguldas novadā izvēlējušies Silciema, Stīveru, Mores un Akenstakas mežu daudzveidīgo dabu, kā arī Lorupes un Gleznotājkalna kāpumus un gleznainos skatus, lai popularizētu orientēšanās sportu, veselīgu dzīvesveidu un radītu iespēju pavadīt kvalitatīvu laiku pie dabas ģimenēm ar bērniem.

Orientēšanās sporta pamats ir dalībnieka laba fiziskā forma, attīstītas intelektuālās spējas un lēmumu ātra pieņemšana, kā arī kvalitatīvs orientēšanās karšu materiāls. Orientēšanās sacensības notiek speciālās, šim sportam īpaši sagatavotās un ārkārtīgi precīzās kartēs. Tās zīmē paši organizatori un arī profesionāli kartogrāfi. 2018.gada sezonā četras sacensību kartes tika uzzīmētas no jauna, trīs – atjaunotas. Vienas jaunas sacensību kartes izveide prasa vairāku mēnešu darbu, kopumā aptuveni 300 darba stundas. Sacensību kartes izmanto ne tikai „Siguldas kompass”, bet arī Siguldas Sporta skolas bērni vairāku gadu garumā.

Arī jaunajā 2019.gada „Siguldas kompass” sezonā būs vairākas jaunas sacensību kartes un lai kvalitatīvi un interesanti tiktu uzsākta nākamā sezona, karšu izveide uzsākta jau tagad. Aktīvākie kartogrāfi „Siguldas kompass” sacensībām šogad bijuši Dagnis Dubrovskis, Valdis Janovs, Gunārs Dukšte un Andis Janovs.

Šajā sezonā „Siguldas kompass” piedalījās 1784 dalībnieki, no kuriem viena trešdaļa ir bērni līdz 10 gadu vecumam. Sacensību dalībnieki sezonas laikā kopā veikuši vairāk nekā 70 tūkstošus kilometru, vidēji vienā kārtā (ik nedēļas) noskrienot aptuveni četrus tūkstošus kilometru pa mežiem, „džungļiem”, purviem, takām un ceļiem.

Nākamgad sacensībās piedalīties aicināti dažāda vecuma sportisti – gan tie, kuriem ir orientēšanās priekšzināšanas, gan tie, kuri vēlas apgūt jaunu sporta veidu. Bērni līdz astoņu gadu vecumam distancē pavada aptuveni 15 minūtes, noskrienot aptuveni divus kilometrus, jaunieši noskrien aptuveni piecus kilometrus, bet sievietes un vīrieši garajā distancē pavada vidēji 60–80 minūtes, noskrienot apmēram deviņus kilometrus. Iesācēju grupā bez vecuma ierobežojuma pirmās orientēšanās prasmes var iegūt, distancē pavadot aptuveni 45 minūtes un noskrienot aptuveni 3–4 kilometrus. Parasti sacensības notiek darba dienu vakaros, bet tad, kad iestājas tumšais laiks – brīvdienās. „Siguldas kompass” sacensību seriālu plāno atsākt 2019.gada aprīlī.

Dalības maksa ir 5 eiro pieaugušajiem, 3 eiro skolēniem, jauniešiem, pensionāriem (uzrādot apliecību) un „Siguldas takas” biedriem, bet visiem Siguldas Sporta skolas audzēkņiem dalība sacensībās ir bez maksas. UzrādotSiguldas novada iedzīvotāja ID karti, pieejama 20% atlaide dalības maksai. Finišējot ikviens sacensību dalībnieks var saglabāt sacensību karti kā suvenīru vai materiālu datu analīzei.

Siguldas apkārtnē „Kompass” sacensības 1984.gada aizsāka orientierists Ilmārs Limbēns. Laika gaitā sacensību nodrošināšanā un organizēšanā palīdzēja Gaujas Nacionālā parka darbinieki, Mitrevicu ģimene, Jānis Lazdāns un citi Siguldas aktīvākie orientieristi. Vēlāk rīkošanu uzņēmās Kaspars Kārkliņš, viņa vadībā „Kompass” pastāvēja līdz pat 2005.gadam.

2017.gada pavasarī „Siguldas Kompass” atjaunoja savu darbību un tā organizēšanā iesaistījās vairākas ar orientēšanās sportu aizrāvušās ģimenes: Kārkliņu ģimene (Kaspars, Daniels, Helvijs, Kristaps), Jānis Lazdāns, Emīls Mortuļevs, Janovu ģimene (Valdis un Karīna), Zinbergu ģimene (Māris un Laila), Korņejevu ģimene (Liene un Normunds), Aija Klempere, Dagnis Dubrovskis, Atis Heinols un citi. Par šī seriāla organizēšanu un vēl citām aktivitātēm biedrība šā gada martā saņēma „Siguldas novada Gada balvu sportā” kā 2017.gada „Aktīvākā sporta organizācija”.

2018.gada sacensības norisinājās ar Siguldas novada pašvaldības finansiālu atbalstu. 2018.gada laikā biedrība „Siguldas takas” noorganizējusi 24 orientēšanās sacensības: 19 „Siguldas kompass” kārtas, četras Siguldas telpu orientēšanās kārtas un divu dienu orientēšanās sacensības „Siguldas kauss”.

Lai uzzinātu vairāk par aktualitātēm un pieteiktos nākamā gada sacensībām, aicinām sekot informācijai šeit.

Informāciju sagatavoja:
Karīna Janova


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Apskatīt komentārus

Pasākumi