×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Sestdiena, 20. aprīlis
Šodien sveicam: Mirta, Ziedīte
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2019-01-03
Siguldas gaisa trošu vagoniņam aprit 50 gadi

Pirms 50 gadiem, 1969.gada 3.janvārī, pamatīgā salā un orķestra pavadījumam skanot, Siguldā tika atklāts šobrīd senākais trošu piekarceļš Baltijā, rodot iespēju maršrutu Sigulda–Krimulda–Sigulda baudīt gleznainā braucienā ar Siguldas vagoniņu. Par godu šim notikumam 16.janvārī plkst.17.00 Siguldas novada bibliotēkā notiks stāstu vakars „Lai skan stāsti – Siguldas gaisa trošu ceļam 50”, kurā būs skatāmas fotogrāfijas un ekspozīcija par vagoniņa tapšanu, videomateriāls ar vagoniņa realizētāja un darbinieku atmiņām.

Ideja par vagoniņu radās nu jau aizsaulē aizgājušajam Siguldas Goda novadniekam Aivaram Janelsītim, kurš ir arī idejas realizētājs. Siguldas gaisa trošu ceļa mehānisms tika izgatavots Ļeņingradā, Krievijā, savukārt vagoniņš ar 22 cilvēku ietilpību – Rīgas vagonu rūpnīcā. Lai taptu gaisa trošu ceļš, pie tā strādāja vairāk nekā 200 cilvēku, bet tehnisko projektu izstrādāja 20 cilvēki. Trošu piekarceļa garums ir 1060 metri un augstums virs Gaujas ir 43 metri, augstākajās vietās sasniedzot līdz pat 60 metru augstumu.

Līdz pat 20.gadsimta 80.gadu vidum, kad maršrutā Sigulda–Krimulda–Ragana vēl nekursēja pasažieru autobusi, Siguldas vagoniņš bijis arī nozīmīgs sabiedriskā transporta līdzeklis, un līdz pat 2002.gadam vietējie iedzīvotāji iegādājušies mēnešbiļetes. Savukārt 2004.gadā vagoniņam tika uzstādīta pirmā automātiskā vadības sistēma, tādā veidā uzlabojot pakalpojuma kvalitāti. Iepriekš Siguldas vagoniņu vadīja tehniķis, kurš visu darba laiku atradās mašīntelpā.

Pirms diviem gadiem tika veikta Siguldas vagoniņa stacijas ēkas atjaunošana, tās apmeklētājiem piedāvājot patīkamu un mūsdienīgu apkalpošanas vietu un servisu. Līdztekus tam tika izveidota arī jauna balsta siena ar pacēlāju, sniedzot iespēju vagoniņā ērti nokļūt cilvēkiem ar īpašām vajadzībām ratiņkrēslos.

Šobrīd brauciens ar Siguldas vagoniņu vienā virzienā ilgst septiņas minūtes, kuru laikā iespējams vērot gleznaino Gaujas senlejas ainavu vairāku kilometru tālumā, redzēt Siguldas un Turaidas pili, Krimuldas muižu, kā arī bobsleja un kamaniņu trasi „Sigulda”. Siguldas vagoniņš ir atvērts braucieniem 365 dienas gadā un tas ir viens no Siguldas atpazīstamākajiem simboliem, kā arī ļoti iecienīts tūristu vidū. Braucienu ar vagoniņu ir baudījuši tūristi no daudzām pasaules malām, tomēr iecienītākais tas ir Igaunijas un Lietuvas tūristu vidū.

Kopš 2002.gada Latvijas Gumijlēcēju kluba uzraudzībā adrenalīna un ekstrēmo emociju cienītājiem tiek piedāvāti lēcieni ar gumiju no Siguldas vagoniņa. 2017.gada vasarā sadarbībā ar vagoniņu tika atklāta jauna atrakcija – brauciens pa piekarceļa trosi ar atrakciju zipline „Zērglis”, kas ir pirmā un šobrīd pasaulē vienīgā šāda veida atrakcija, ļaujot ikvienam Gaujas senlejas daili baudīt putna lidojuma sajūtās. Kopš 2016.gada brauciens ar Siguldas vagoniņu ir viens no piedzīvojumu zīmola „Sigulda Adventures” piedāvājumiem.

Informāciju sagatavoja:
Liene Ozoliņa


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi