×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Otrdiena, 16. aprīlis
Šodien sveicam: Mintauts, Alfs, Bernadeta
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2019-05-17
Turaidā atklās Siguldas mākslinieka Oskara Plāciņa jubilejas izstādi

23.maijā plkst.15.00 Turaidas muzejrezervāta izstāžu zālē Turaidas muižas pārvaldnieka jaunajā dzīvojamajā mājā tiks atklāta Siguldas mākslinieka Oskara Plāciņa jubilejas izstāde Retrospekcija”.

Māksliniekam Oskaram Plāciņam Sigulda un tās gleznainie senlejas līkloči ir radošo ideju avoti jau daudzu gadu garumā. Kā stāsta pats Oskars Plāciņš: „Esmu dzimis 1949. gada  24.maijā, Liepājas pusē – Bernātos, skaistā vietā netālu pie jūras. Vasarās tur uz plenēriem kopā pulcējās Liepājas puses mākslinieki. Tā bija mana pirmā saskare ar mākslu un māksliniekiem. Toreiz domāju – ja es tā varētu… Klasesbiedri skolā jau no pirmās klases bija ievērojuši, ka es labi zīmēju, lai gan daudzi šaubījās un neticēja, ka tie zīmējumi ir manis paša… Latvieši, manuprāt, ir mākslinieku tauta, tik daudz radošu cilvēku!”

Oskars Plāciņš beidzis Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolu un Latvijas Mākslas akadēmijas interjera nodaļu. No 1980. gada mākslinieks dzīvo un strādā Siguldā un ir kļuvis par aizrautīgu Siguldas patriotu. Daudzi siguldieši mākslinieku pazīst kā ainavu, ziedu un kluso dabu gleznotāju. Ar viņa otu tapušas gleznainas klusās dabas, kuras stāsta par Siguldas dārzu košumu un bagātību un Gaujas senlejas valdzinājumu. Oskars Plāciņš gadu no gada piedalās Siguldas un Vidzemes novada mākslinieku izstādēs, kā arī māksliniekam ir bijušas vairākas personālizstādes. Kā stipendiāts piedalījies Siguldas-Štūres mākslinieku apmaiņas programmā. Bijušas personālizstādes Siguldas sadraudzības pilsētās Perthā, Skotijā  un Logstorā, Dānijā. Oskars Plāciņš iedvesmo arī jaunos māksliniekus un pasniedz nodarbības gleznošanas entuziastiem. Savas gleznas glezno akvareļu, akrila un eļļas tehnikās.

Oskara Plāciņa mākslas darbiem raksturīgs dūmakains un dzidri pelēcīgs tonāls gleznojums. Gleznām cauri vijas  smalks kolorista talants, maigiem otas triepieniem veidoti koku silueti. Viņa gleznainajos darbos vērojamas niansētas toņu pārejas un silti vēso krāsu spēle. Turaidas muzejrezervāta krājuma mākslas priekšmetu kolekcijā ar rudenīgu noskaņu gammu acis priecē lielformāta eļļas glezna “Skats uz Turaidas pili”, kurā atainots pils pagalms un senatnīgi ļaudis, kas rosās dienas gaitās.  Reālistiska un reizē noskaņas apvīta ir kolekcijā esošā “Ziemas ainava ar Turaidas pili”, kura gleznota klusināti pelēcīgos toņos.

Turaidas muzejrezervātam daudzu gadu garumā ar mākslinieku Oskaru Plāciņu ir izveidojusies cieša sadarbība. Daļa no viņa veikuma redzama muzejrezervāta konferenču zālē, kurā izvietoti senie zīmējumi un litogrāfijas, kuru ierāmēšanu un vizuāli veiksmīgo izkārtojumu telpā veicis mākslinieks. Savu darbu Oskars Plāciņš ir ieguldījis arī kultūras mantojuma saglabāšanā, restaurējot vai radot jaunus rāmjus un kolorītam piemeklētus saskanīgus paspartū vairāk nekā 40 muzejrezervāta mākslas kolekcijas darbiem, tādējādi izceļot mākslas darbu vērtību un precīzi ievērojot glabāšanas noteikumu nosacījumus.

Izstāde būs atvērta darba dienās līdz 30. jūnijam.


Informāciju sagatavoja:
Anda Skuja, Turaidas muzejrezervāta direktores vietniece komunikācijas darbā
Daiga Kļaviņa, Turaidas muzejrezervāta krājuma speciāliste

 


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi