×

Lai šī tīmekļvietne darbotos, tā izmanto nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas un sociālo mediju sīkdatnes:
- Statistikas sīkdatnes (nepieciešamas, lai uzlabotu vietnes darbību un lietošanas pieredzi);
- Sociālo mediju sīkdatnes (nepieciešamas Facebook autorizācijai, video skatījumiem).

Jūs varat piekrist visām sīkdatnēm, noklikšķinot uz pogas “Piekrītu visām sīkdatnēm” vai veikt atsevišķu sīkdatņu izvēli, noklikšķinot uz pogas “Tikai analītiskajām sīkdatnēm” vai “Tikai sociālo mēdīju sīkdatnēm”.

Ja tīmekļa vietnes lietotājs noklikšķina uz pogas “Nepiekrītu”, tīmekļa vietnē saglabājas tikai nepieciešamās sīkdatnes, kuras ir nepieciešamas, lai nodrošinātu tīmekļa vietnes darbību un kuru izmantošanai nav nepieciešams iegūt lietotāja piekrišanu.

Lai uzzinātu vairāk par mūsu sīkdatņu politiku, lūdzam noklikšķināt uz pogas “Vairāk informācijas”.

Ceturtdiena, 25. aprīlis
Šodien sveicam: Līksma, Bārbala
Laika ziņas: Sigulda 0℃, Z vējš 0 m/s
e.sigulda.lv
A- A A+ T T


2019-05-22
Apstiprināts Jūdažu ezera apsaimniekošanas plāns

Siguldas novada pašvaldības dome apstiprinājusi Jūdažu ezera apsaimniekošanas plānu 2019.–2029. gadam. Plānu Latvijas vides aizsardzības fonda finansēta projekta ietvaros pēc Siguldas novada pašvaldības pasūtījuma izstrādājusi biedrība „Latvijas Ezeri”, un tā mērķis ir nodrošināt Jūdažu ezera resursu ilgtspējīgu izmantošanu. 

Eksperti secinājuši, ka Jūdažu ezers atbilst diviem īpaši aizsargājamiem biotopu veidiem – ezers ar piekrastē dominējošu minerālgrunti, kā arī un eitrofs ezers ar iegrimušo ūdensaugu un peldaugu augāju. Šis faktors būtiski ietekmē ezera apsaimniekošanas pasākumu izvēli un pastiprina atbildību par ezera stāvokli. Eksperti Jūdažu ezera ekoloģisko stāvokli novērtējuši kā vidēju, un par būtiskāko ezera piesārņotāju atzīta meliorācija, kas ezerā mākslīgi paātrina ūdens apmaiņu, ienesot ar barības vielām pārbagātus, zemas caurredzamības ūdeņus, kas palielina zilaļģu savairošanās risku un veicina ezera aizaugšanu, tādējādi samazinot gan rekreācijas iespējas, gan zivīm piemērotu apstākļu platības. 

Pamatojoties uz izpētes rezultātiem, ir izstrādāti priekšlikumi Jūdažu ezera aizsardzības un ilgtspējīgas apsaimniekošanas pasākumiem, kā arī ieteikumi nepieciešamajiem grozījumiem Siguldas novada pašvaldības saistošajos noteikumos par Jūdažu ezera aizsardzību un uzturēšanu. Galvenie turpmākās ezera apsaimniekošanas pasākumi ir pašvaldības izveidotās peldvietas labiekārtošana, ūdensputnu medību aizliegšana, platuma ierobežojuma noteikšana piekrastes zonai, ko drīkst attīrīt no ūdensaugiem, ierīkojot jaunas peldvietas, ezera ihtiofaunas izpēte (kontrolzveja) zivju krājumu papildināšanai, kā arī pakāpeniska motorizēto kuģošanas līdzekļu izmantošanas ierobežošana.

Jūdažu ezera apsaimniekošanas plāns pieejams šeit.

Projektu „Jūdažu ezera apsaimniekošanas plāna izstrāde” (projekta Nr. 1-08/60/2018.) finansē Latvijas vides aizsardzības fonds.


© www.sigulda.lv




KOMENTĀRI
Lai pievienotu komentāru nepieciešams būt reģistrētam lietotājam vai reģistrēties!


Pasākumi